se še komu zdi
se vedno pozabljam , da je enim treba napisat vse dobesedno _ JA MISLIM, DA TUDI MOJI NISO VEČ TAKO RAZUMSKI, KOT SO BILI. IN TEGA SE V NASPROTJU Z VEČINO ZAVEDAJO TUDI SAMI. JE TAKO TEŽKO RAZUMET?
pa a veš koliko starejših je v domu za ostarele, ne ker fizično ne bi bili več sposobni zase skrbet, ampak ker glava več ne dela tako kot more, pa se pozabi na kak plin, pa tako dalje….daj se malo pozanimaj, preden kvasiš neumnosti. nepokretnih je bore malo.
samo to sem hotela povedat, da bi bilo bolj pošteno, da se zniža starostna meja na eni strani, ALI pa tudi zgornja omeji. ker se v končni fazi odloča o prihodnosti.
in je s starejšimi veliko lažje manipulirat; primer biomedicinske oploditve za samske ženske. ker je njim vse tako tuje in nepoznano, in pojma nimajo zakaj sploh gre, ampak župnik je pa bentil nad tem…..
imaš prav ja pri 17 letih je mulac beden, ki misli samo na rock’n’roll in bejbe, in nič drugega. čez 2 meseca ko dopolni 18 let, se pa v momentu preobrazi v odgovornega človeka.
ehhhh…nima smisla….
No, no, kaj pa si tako jeznorita, saj gre samo za izmenjavo mnenj. Praviš, da tvoji stari starši niso več tako razumni, kot so bili. Vidiš, moja babica pa je pri osemdesetih še vedno izjemno bistra in pronicljiva. In zdaj bi morali zato, ker so tvoji stari starši bolj opešali, tudi moji čili babici odvzet volilno pravico. Zakaj le? Ker ti tako misliš? Daj no, malo se skuliraj, znižaj ton in poskusi razumeti in sprejeti, da imamo ljudje pač različna mnenja.
aha…tako kot ti lepo sprejemaš moje mnenje a ne?
če priznaš ali ne, gre človekov razvoj, tako telesni kot umski po eni krivulji, raste in potem pade. eni pri 80, tako kot tvoja babi še vedno lahko za rekreacijo rečujejo kvadratne enačbe, drugi pač ne.
ampak zakaj ne dopuščaš možnosti, da so tudi eni mladi prej lahko zreli.
v kontra smer očitno izjem ni al kako?
Pa, a sploh veste kaj pišete? Na začetku, bi vsem po 70 letu odvzela volilno pravico, ker naj bi bili senilni, podelila pa pravico (ali bolje rečeno dolžnost?) mulariji pri 15-ih. Sedaj, ko so bili omenjeni domači, bi pa vseeno delala izjeme med starejšimi, zato da bi bile lahko izjeme tudi med mladimi. Se ne reče temu kupčkanje?
Dejstvo je, da tako kot je veliko starostnikov kljub svojim letom še zelo vitalnih in razumnih, je tudi na drugi strani že kar nekaj mladostnikov (od 15 l. naprej), ki se vedejo kot odgovorne osebe, ne zgolj kot razvajena in naveličana mularija, ki ne vidi perspektive (za kar so v veliki meri krivi šola, družba in nadvse “objektivni” mediji – seveda tudi starši prispevajo svoj delež!). Današnja mladina, ŽAL, pravice razume samo tiste, ki koristijo njim, da o dolžnostih ne govorim. Volilne pravice pa še ne enačijo z njim koristno, saj je ne morejo materializirati. Nočejop razmišljati o stvareh, ki se jih po njihovo kao ne tičejo. Seveda pa se med njimi pojavljajo svetle izjeme. Takšne so pač moje izkušnje.
16-letni mulc še cigaret v trgovini za fotra ne sme kupit, pira ne sme spit, še v gostilni po polnoči ne sme bit.
Ko so sprejemali te omejitvene zakone ste bili v večini mnenja, da mladoletnim ne gre zaupati niti toliko, da bi šli v diskoteko. .
A za na volitve, kjer bo odločal o prihodnosti države je pa dovolj zrel?
Alenka, Alenka 1974, je to tvoja letnica rojstva???
Ti bi pa rada nam starejšim, kar volilno pravico “ČRTALA”. :-))) Kaj ti pride na misel???? Sem starejša, vedi, da se s teboj ne strinjam.
Joj joj, ne enači vse tete in strice, s tvojim Dedom in Bakico. Pišeš, da je Bakica, še pred časom inštruirala. Dvomim, da nista več sposobna razmišljati. Iz tvojega pisanja vidim, da sta še mlajša kot jaz. Bolj verjetno je, da se njima ne da iti na volišče in zaradi tega ni treba vzeti volilno pravico še vsem ostalim starostnikom.
Tole temo, “se še komu zdi”, ki si jo odprla ti, skopiraj in jo daj BAKICI, da jo bo pregledala, sem prav radovedna, kakšna bo ocena??? :-)))
Ja, kaj bi dejal že pokojni Leon Štukel, Dr. A. Trstenjak, pa tovariš Ambrožič – Novljan, pa še vedno dejavni akademik Ciril Zlobec, dr. France Bučar in spoštovani Alojzij Šuštar, pa še veliko bi jih lahko naštela.
Alenka, kar nekaj domov starejših občanov obiskujem, tam vidiš marsikaj, saj prav zato so domovi, da skrbijo za onemogle, ampak tam niso VSI, opravilno nesposobni, še kako so nekateri bistri. Nekateri si ne morejo kuhati, se obleči, umiti, hoditi, so na vozičkih, sami ne morejo biti doma, ker so mladi v službah. So pa tudi dementni, ko ga obiščeš, te včasih prepozna, včasih pa ne.
Prav danes sem čitala v Novicah, o Vinku T., ki je 22. januarja praznoval 100 letnico, rojen je leta 1907. S sinom se je tudi letos udeležil prireditve v Dražgošah in prehodil 4 kilometre v eno stran. V Lescah si je leta 1931 kupil hišo itd. ….. več si preberi v današnjih Novicah na strani 12.
Sem prav radovedna, ko boš prišla v leta, če te bodo tvoji “SONČKI” opredelili za “OPRAVILNO NESPOSOBNO”.
Vse lepo ti želim.
hroščica,
zapisala: === “Vprašljiv in to zelo pa postane listič iz Doma upokojencev itd. ………… koliko takih glasov pride ravno od tam ” ====
Si bila v volilni komisiji, da veš koliko takih listkov je prišlo iz domov upokojencev? Morda?
Preberi si Zakon o lokalnih volitvah (ZLV_UPB2)
Vsaj 79. člen, v njem piše:
“Volilci ki so oskrbovanci domov za starejše in nimajo stalnega prebivališča v domu, lahko glasujejo, če to sporočijo občinski volilni komisiji, najkasneje sedem dni pred glasovanjem.”
To storijo verjetno samo tisti, ki še vedno bistro živijo in spremljajo kaj se dogaja v naši deželici Sloveniji.
Te moti “Izola”????? :-)))))
Lepo nedeljo ti želim.