Se torej strinjate s prepovedjo dobičkov pri koncesionarjih ali ne?
Čist verjamem, da je problematika res komplicirana.
Ampak kot razumem tega Maksa Tajnikarja, ki je govoril v Odmevih, je prepoved dobičkov v bistvu prava rešitev.
Tajnikar sicer govori čisto kontra, da bi dobički lahko ostali, ampak je rekel tudi tole: koncesionarji bi morali nositi stroške delovne sile. Zdaj jim je fajn, ker javne bolnišnice plačujejo zdravnike kot redno zaposlene, koncesionarjem pa tega ni treba, dohtarju odštejejo samo za opravljeno delo po uri.
No, saj! Ali ni potem isto, če bi koncesionar moral ali plačati delovno silo (zavarovanja, dopust, davke) ali pa se odreči profitu??
S tem, ko se koncesionarju prepove profit, smo not prinesli tisto, česar koncesionar NE plača dohtarju (zavarovanje, dopust, izobraževanje, davke)! Če pa bi koncesionarji hoteli obdržati profite, naj pa tudi plačajo delovno silo po enakih kriterij kot redni delodajalec (prispevke za zavarovanje, pokojnine, dopust, izobraževanje …)!
A ni to tko?
Izobraževanjebov osnovi (razen specializacije) itak vedno plačevala država zaradi brezplačnega šolstva v Sloveniji…je pa tko, če bodo plače zdrvnikov tako mizerne, kot so trenutno, in se bo privatna zdravstvena dejavnost še naprej razvijala v tempu, kot se trenutno, ali hitreje, bo javno zdravsto (z vsemi dolgovi UKCja vred) kmalu propadlo.
Primarne ravni v Sloveniji že tako praktično ni več, specializirane ravni pa so popolnoma preobremenjene in neorganizirane, kar zdravnikov (vpoštevajoč še njihove plače) ne spodbuja k temu, da bi ostali v javnem zdravstu ali v Sloveniji. Določeni oddelki in zdravstvene dejavnosti se že zapirajo, bolniki hodijo na zdravljenja v Avstrijo. Vse to pa je velika izguba delovne sile in denarja za državo, vloženega v njihovo izobrazbo. Da ne govorim o tem, da bi moralo biti javno zdravstvo v naši socialni državi prioriteta…
V vsakem primeru mislim, da bo prišlo do privatizacije zdravstva, plačevali bomo privatna zdravstvena zavarovanja, ki jih zavarovalnice že zdaj nudijo in niti niso tako visoka. Odpadla bo samo varnostna mreža za socialno ogrožene in v primeru nekih hudih zdravstvenih težav, kjer pač najdražja zdravljenja ne bodo več na voljo povprečnemu človeku (think tarčna zdravila pri pljučnem raku, usmerjene terapije pri otrocih z genetskimi mutacijami itd.)
V kapitalizmu tudi za zdravstvo velja enako kot za vse druge vidike življenja: kdor ima denar, mu bo na voljo kolikor toliko kvalitetna storitev, kdor nima, pa vemo. Privatniki bodo nudili nek nivo storitev, poskusili čim več izvleči od zavarovalnic in pacientov, v javnem bodo pa dohtarji samo ljubosumno gledali na zaslužke privat kolegov, ne pa tudi na nivo storitev. Stalno jim bo premalo denarja in ugodnosti, do pacientov bodo pa mesarji, ignoranti in šalabajzerji. Najbolj očitno je to pri zobarjih.
Neumnost. Nič narobe s privat zdravstvom, samo naj bo res privat. Naj si zasebne bolnice gradijo s svojim denarjem, ne našim. Pol pa komot plačujem zavarovanje, samo od plače nsj mi nehajo trgat enormne zneske za kao javno zdravstvo. Kakšna Amerika, slabši smo. Tam jim skoraj nič od plače ne trgajo za zdravstvo. Pri nas gre pa masa denarja v zdravstvo, pacienti pa dobimo mizerijo, ker ga ogromno odteka v privat žepe.
fino je, 28.03.2025 ob 05:40
V kapitalizmu tudi za zdravstvo velja enako kot za vse druge vidike življenja: kdor ima denar, mu bo na voljo kolikor toliko kvalitetna storitev, kdor nima, pa vemo. Privatniki bodo nudili nek nivo storitev, poskusili čim več izvleči od zavarovalnic in pacientov, v javnem bodo pa dohtarji samo ljubosumno gledali na zaslužke privat kolegov, ne pa tudi na nivo storitev. Stalno jim bo premalo denarja in ugodnosti, do pacientov bodo pa mesarji, ignoranti in šalabajzerji. Najbolj očitno je to pri zobarjih.
Ravno to kapitalistično privatno amerikanizirano zdravstvo želi ta vlada preprečiti, kolikor se sploh še da.
za javno zdravstvo, 28.03.2025 ob 07:17
Ravno to kapitalistično privatno amerikanizirano zdravstvo želi ta vlada preprečiti, kolikor se sploh še da.
Če bi to želela preprečiti, bi uredila dober nadzor nad odtekanjem denarja v zdravstvu, ne pa da ZZZS čisto vsako neumnost in po desetkrat preplačane artikle, ki jih kupujejo bolnice od dobaviteljev in dobivajo od tega podkupnine, dobavitelj pa izrazito drago prodaja te artikle in krade državni denar. Zaposlila bi strokovnjake, ki bi naredili konec tem mahinacijam. Pa tega ne naredi. Le zakaj? Karkoli bodo hoteli urediti, bo denar še vedno odtekal, dokler ne bo nadzora.
Ali pa kot so rekli zgoraj, nam pustijo denar od zdravstva v plači, pa si bomo sami plačevali dohtarje.
lloyd, 28.03.2025 ob 07:38
Nobeno javno dobro ne bi smelo prinašat dobička. Voda, Elektrika, zdravstvo, komunala,šolstvo, politika, ne nujno v tem vrstnem redu. Pa vojsko in policijo bi bilo treba uredit do te mere, da redarjev in varnostnikov sploh ne bi potrebovali.
Najbolj se splača biti dobavitelj.
Če boste kdaj spraševali, katero izobrazbo, poklic imeti.
anonimno894, 28.03.2025 ob 14:13
In Jelka Godec iz SDS se je včeraj javno pohvalila, da če pridejo na vladi, biti ta zakon, ki ščiti javno zdravstvo in preprečuje zasluzkarstvo, takoj ukinili.
Je vse povedala možača Jelka kaj bodo naredili SDS – vse torej da kapital razgrabit in uniči javno zdravstvo.
Vemo, da bo sds uničil ta zakon, če le pride na oblast. In potem bomo imeli samo še privat zdravstvo. Za to si prizadevajo že leta in med covidom so v ozadju uničili že toliko javnega zdravstva, da je težko popravljati za njimi.
Se mi zdi, da govorijo eno in isto z drugimi besedami, 28.03.2025 ob 00:27
Čist verjamem, da je problematika res komplicirana.
Ampak kot razumem tega Maksa Tajnikarja, ki je govoril v Odmevih, je prepoved dobičkov v bistvu prava rešitev.
Tajnikar sicer govori čisto kontra, da bi dobički lahko ostali, ampak je rekel tudi tole: koncesionarji bi morali nositi stroške delovne sile. Zdaj jim je fajn, ker javne bolnišnice plačujejo zdravnike kot redno zaposlene, koncesionarjem pa tega ni treba, dohtarju odštejejo samo za opravljeno delo po uri.
No, saj! Ali ni potem isto, če bi koncesionar moral ali plačati delovno silo (zavarovanja, dopust, davke) ali pa se odreči profitu??
S tem, ko se koncesionarju prepove profit, smo not prinesli tisto, česar koncesionar NE plača dohtarju (zavarovanje, dopust, izobraževanje, davke)! Če pa bi koncesionarji hoteli obdržati profite, naj pa tudi plačajo delovno silo po enakih kriterij kot redni delodajalec (prispevke za zavarovanje, pokojnine, dopust, izobraževanje …)!
A ni to tko?
Še financ ministru je jasno kaj to pomeni, to pomeni nič davka od dobička in skrivanje denarja !
Eni res nimate treh čistih !
Mah – ukinit vse koncesije in ločit javno ter zasebno popolnoma!
Pa naj plačujejo ti privatniki vse prispevke, najem prostorov, bolniške… skratka vse, kar plačuje vsak sp.
Seveda da ne bi smeli delat z dobičkom tam, kjer je javno zdravstvo napotilo pacienta do koncesionarja.
Ampak oni so pohlepni. Moja zobarca je na primer računala zzzs in še meni!
Življenje Američanov je lepo in privlačno dokler ljudje gledajo na TV le izbrane posnetke manikiranih nastopačev v zrežiranih nastopih po napisanem scenariju. Slabe strani že itak redko pokažejo in gledalci nočejo opaziti negativnih pojavov, vključno s cenami zdravstvenih storitev. Amerika ni edini primer.
Soglašam s prepovedjo oblikovanja dobičkov z zdravniškimi storitvami.
Zakaj neki imajo privatniki boljšo opremo kot javne hiše ?
Zaradi umanjkanja korupcije , samo zato !
jaz se ga, 28.03.2025 ob 14:46
Mah – ukinit vse koncesije in ločit javno ter zasebno popolnoma!
Pa naj plačujejo ti privatniki vse prispevke, najem prostorov, bolniške… skratka vse, kar plačuje vsak sp.
Seveda da ne bi smeli delat z dobičkom tam, kjer je javno zdravstvo napotilo pacienta do koncesionarja.
Ampak oni so pohlepni. Moja zobarca je na primer računala zzzs in še meni!
Nisem sploh vedela, da privatniki ne plačujejo za prostore in aparature. Nič čudnega, da se tako upirajo odločitvi ali bodo delali privat ali v javnem. So pa tudi od mene že želeli zdravstveno kartico, čeprav sem morala vse plačati. Tako so si tudi na moj račun zaradunali dvojno vsoto.
Problem je nastal, ko so cuzali iz javnega zdravstva privat pa vlekli dobičke. To je že dolgo znano.
Javno zdravstvo jih pošilja na dodatna izobraževanja, plačuje zavarovanje, tam pa se pofockajo ko pride kdo z denarjem. In po možnosti če v ordinaciji javnega zdravstva in z materialom javnega zdravstva.
Koncesije naj se podelijo za rok enega leta, da se zmanjšajo vrste, in to več ordinacija kot zdaj, samo za 1 leto. Ko bodo vrste manjše, pa se večini ne podaljša, ostalim, katerim se podaljša pa samo tistim, ki so imeli res zadovoljne paciente.
Oo 1 letu, pa še vzpostavi ločeno privat in javno.
Ker privatniki ne zmorejo v takem obsegu delovati, ker ni toliko bogatih, se jih bo večina vrnila v JS.
do zdaj nisem vedela, 28.03.2025 ob 16:02
Nisem sploh vedela, da privatniki ne plačujejo za prostore in aparature. Nič čudnega, da se tako upirajo odločitvi ali bodo delali privat ali v javnem. So pa tudi od mene že želeli zdravstveno kartico, čeprav sem morala vse plačati. Tako so si tudi na moj račun zaradunali dvojno vsoto.
Joj si zabita, a misliš, da privatniku aparatura pade iz zraka. Pa prostor? Alu kupi, najame, pa magari od bolnišnice. Faak, ste eni zabiti. No saj zato pa imamo leve vlade ker je v SLoveniji dovolj zabtikov