Šebesa
Zdravo!
Jaz sem jo lani naredila takole: Najprej namočiš bezgovo cvetje za 24 ur, ga nato odcediš in šele potem daš notri limone-stisnjene+ citronko(to so tiste v škatlicah-recimo ene 4), Nato pa sladkor in mešaš tako dolgo da se sladkor stopi, tako je sok pripravljen. Nato ga lahko daš v steklenice, jih fajn zapreš in ga piješ celo leto, seveda ga zmešaš z vodo, potem ko ga piješ.
Pa lep pozdrav, Saša.
živjo
ne da se hvalim, ampak moja šabesa je zdaleč naokoli najboljša!!!!
Še moj tast jo pohvali, pa čeprav me v nobeni stvari ne oziroma se sploh ne pogovarja celo leto z menoj razen takrat, ko mu prinesem nekaj litrov te pijače!!!!!
ŠABESA
10 cvetov bezga
(če so majhni, malo več kot 10 kos. Najboljši so po dežju, ker
nimajo mušic!)
10 l vode
900 g do 1000 g sladkorja
(pri 1000g sladkorja je šabesa zelo sladka, pri 900g ravno prav!)
2-3 limone
§ (če so kisle ali puhlaste, potem je bolje 3-4)
1,7dcl vinskega kisa
§ (priporočam maksimalno 1,5dcl, pri večji količini šabese še manj!!!)
Ampak ni dobro delati več kot 20 litrov na enkrat, ker ni tako kakovostna!
Priprava:
Vodo nalijemo v primerno visoko posodo, vanj damo sladkor, prerezane limone, kis in seveda oprane (samo oplakniš) cvetove.
Pustimo stati pokrito s krpo ali s pokrovom od 48-72 ur (2-3 dni) nekje v senci.
Vsak dan pomešamo, da se sladkor lepo stopi in potunkamo cvetove nazaj v vodo, da ne zgnijejo!
Po 2-3 dneh pomešamo, limone stisnemo, odstranimo vse velike dele, precedimo z gostim in redkim cedilom, nalijemo v plastenke, ne čisto do vrha.
Preden zapremo plastenka, damo v vsako 3 zrne riža ki povrzoči »rezanje«.
Nato postavimo v shrambo Če jo takoj pijem, je kot sok, čez približno 5 dni začne »rezati« in je kot gazirana pijača na naravni način.
Ampak še vedno je najboljša »cool«!
lep pozdrav