Najdi forum

Šebesa

Nujno potrebujem recept za šebeso. Upam, da mi lahko kdo pomaga?

Limone + sladkor+ bezgovo cvetje

Zdravo!

Jaz sem jo lani naredila takole: Najprej namočiš bezgovo cvetje za 24 ur, ga nato odcediš in šele potem daš notri limone-stisnjene+ citronko(to so tiste v škatlicah-recimo ene 4), Nato pa sladkor in mešaš tako dolgo da se sladkor stopi, tako je sok pripravljen. Nato ga lahko daš v steklenice, jih fajn zapreš in ga piješ celo leto, seveda ga zmešaš z vodo, potem ko ga piješ.
Pa lep pozdrav, Saša.

Čau,
Saša najlepša hvala.
lep dan:)

Jaz imam tak recept-je zelo dober:
5 cvetov bezga
4 litre vode
malo kvasa
2 na rezine narezane limone
1dl vinskega kisa
1/2 sladkorja

Vse skupaj premešaj, postavi v hlkadilnik čez noč in je pripravljeno. Če je presladko enostavno doliješ vodo.

Ze nekaj dni iscem recepte za bezgov sok, in me zanima ali sta bezgov sok in sabesa isto ali ne. Sama bi rada naredila sok ki bo uziten se cez leto in mi ne bo zavrel.

Zdravo!

Poglej si pod šebesa-Saša. Ta sok se obdrži celo leto in mi ga pijemo dosti.

Pa lep pozdrav in dober sok, Saša.

Ali katera kupi steklenice za shranjevanje sokov in ce, kje??

živjo

ne da se hvalim, ampak moja šabesa je zdaleč naokoli najboljša!!!!
Še moj tast jo pohvali, pa čeprav me v nobeni stvari ne oziroma se sploh ne pogovarja celo leto z menoj razen takrat, ko mu prinesem nekaj litrov te pijače!!!!!

ŠABESA

10 cvetov bezga
(če so majhni, malo več kot 10 kos. Najboljši so po dežju, ker
nimajo mušic!)

10 l vode
900 g do 1000 g sladkorja

(pri 1000g sladkorja je šabesa zelo sladka, pri 900g ravno prav!)
2-3 limone

§ (če so kisle ali puhlaste, potem je bolje 3-4)
1,7dcl vinskega kisa

§ (priporočam maksimalno 1,5dcl, pri večji količini šabese še manj!!!)
Ampak ni dobro delati več kot 20 litrov na enkrat, ker ni tako kakovostna!

Priprava:
Vodo nalijemo v primerno visoko posodo, vanj damo sladkor, prerezane limone, kis in seveda oprane (samo oplakniš) cvetove.

Pustimo stati pokrito s krpo ali s pokrovom od 48-72 ur (2-3 dni) nekje v senci.
Vsak dan pomešamo, da se sladkor lepo stopi in potunkamo cvetove nazaj v vodo, da ne zgnijejo!

Po 2-3 dneh pomešamo, limone stisnemo, odstranimo vse velike dele, precedimo z gostim in redkim cedilom, nalijemo v plastenke, ne čisto do vrha.
Preden zapremo plastenka, damo v vsako 3 zrne riža ki povrzoči »rezanje«.
Nato postavimo v shrambo Če jo takoj pijem, je kot sok, čez približno 5 dni začne »rezati« in je kot gazirana pijača na naravni način.

Ampak še vedno je najboljša »cool«!

lep pozdrav

New Report

Close