Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek segedin

segedin

Rada bi ga skuhala, pa se bojim, da je prekomplicirano za začetnico. Kaj mislite? Imate kakšen preprost recept?

Mašina no. Nič kompliciranega.

Prepražiš naseckano čebulo, potem dodaš meso (ali pa tudi ne), prepražiš, malo soliš, ščepec mlete rdeče paprike, mal poprčka, mlete kumine, lovorov list, podušiš. Potem še dodaš vmes mal paradižnika ali mezge, še podušiš, potem dodaš kislo zelje, malo cele kumine, spet podušiš, potem pa zaliješ z vodo, a ne preveč, tolko, da se zelje lepo razpusti. Nato kuhaš cca. 20 minut, sama ne kuham predolgo, ker nimam rada razkuhanega zelja, naredim še rahlo prežganje in dober tek.

Sama delam brez mesa in dodam fižol ali čičeriko. Zraven pa ajdova kaša ali polenta. A mnogim tako kosilo ne bi bilo všeč.

_______________________________ "Umazanija z rok se lahko umije, z duše pa nikdar." - N. S. Hruščov

Kako se pa naredi prežganje?

A ti mene mal hecaš?

Naj ti bo: segreješ mal olja, dodaš žlico ali dve moke, na hitro prepražiš, odstaviš, dodaš malce mlete rdeče paprike, premešaš in takoj dodaš segedinu. Takoj dobro premešaj z kuhlo, da se prežganje razpusti. Potem na rahlo kuhaj še vsaj 5 minut, da se izgubi okus moke.

_______________________________ "Umazanija z rok se lahko umije, z duše pa nikdar." - N. S. Hruščov

Pa mislim, da lepo počasi ne bi smelo biti panike. ;O))

Kuhan po moje je full dober. Kuham pa ga tako.

Kislo zelje dam v mrzlo vodo in malo prevrem. Pazim, da ne predolgo in da ga potem ne splahnem preveč, ker potem ni nič kislo.
Jaz imam rada bolj kisel segedin in zato zelje prej vedno probam ( najboljši mi je od ETE v vrečki ), da vem kakšno kislost ima.
Ko je zelje kuhano ga odcedim in si nekaj te vode prihranim.

V širši in višji posodi na malo maščobe prepražim kar nekaj čebule ( na pol kg svinjine npr. dve srednje veliki čebuli ). Od čebule je odvisno koliko bo omake za segedin.
Ko čebula lepo zarumeni, dodam meso in ga skupaj s ćebulo pražim približno 10 minut.Toliko da skoraj do konca povre voda, ki jo spusti meso..
Dodam strt česen, lovorjev list in poleti sveže paradižnike, pozimi pa salso.Premešam. Dodam žlico domače “vegete” ( drugače pa brez ), posipam z žličko mlete rdeče, sladke paprike in pustim, da melo prevre.Potresem z malo koruznega škroba ( Gustin, dobra pa je tudi žlica bele moke )Premešam.
Omaki dodam polovico kislega naribanega jabolka in odcejano zelje.
Pokrijem in kuham kakšnih 45 minut. Jed vmes večkrat premešam.
Če je pregosto dolijem malo zeljnice,od kuhanega zelja.
Jed mora biti bolj gosta.
Zalijem z vročo vodo, vendar le toliko, da je omaka še vedno gostljata.

Včasih ( ampak res le včasih ) dodam čisto na koncu še žlico kisle smetane.

Zraven pa obvezno črn kruh ali pečeno polento!

MMMM si mi naredila gušte. Bi ga šla kar takoj kuhat. ;O))

Aja, morda še to: Meso vedno vzamem sama od stegna, ker je res lepo in pusto in to pri nas jejo tudi otroci.
Prav dober pa je segedin tudi iz svinjskih reberc, ki naj ti jih mesar prej naseka na primerne kose.

Simpl a ne?

Pa naj ti rata in lep dan

http://www.mojirecepti.com/recept/segedin.html

Segedin je dobro skuhati za 2 dni, ker je naslednji dan običajno še boljši.

Potrebuješ:

– 500 g kislega zelja(najbojši je meni od Ete v vrečki)
– cca. 300-500 gramove mesa(svinjsko ali kakšne rebrce)
– 2 večji čebuli
– 3 stroke česna
– malo olja
– mleta rdeča paprika(1 mala žlička)
– paradižnik-pasiran v tetrapaku
– lovorov list
– sol oz. vegeta
– prežganje(lahko samo na olju prepražiš kakšno žlico moke in rdečo papriko, lahko pa moko in r.papriko prepražiš na zabelu)

Malo operi zelje, da ne bo prekislo, nasekljaj čebulo in prepraži na olju. Dodaj na kocke narezano meso, strt česen, čisto malo zalij z vodo in duši kakih 15 minut. Dodaj kislo zelje, posoli, popraj, dodaj lovorov list in zalij z vodo(ne preveč), duši da se zmehča zelje in meso.

Naredi prežganje in postrezi s pire krompirjem ali krompirjem v kosih ali belim kruhom.

To je ena od enostavnejših jedi.

Pa dober tek.

..to je smrt za želodec,…Ni nobene potrebe po tem. Resno.

Ravno danes sem pojedel,kar je še ostalo od segedina, ki sem ga skuhal 3 dni nazaj ( cel lonec). Njam!

New Report

Close