selitev v EU
Spoštovani!
V kratkem se nameravam preseliti v drugo državo članico EU za določen čas (6 mesecev), z možnostjo da ostanem tam za vedno. Zavedam se, da me čaka precej birokracije, zato želim izvedeti čim več o postopkih, ki jih moram opraviti.
Kako je z odjavo prebivališča? Ker se (vsaj zaenkrat) selim za krajši čas, ne vem ali naj odjavim stalno prebivališče v Sloveniji.
Zanima me še, kako je z osnovnim in dodatnim zavarovanjem ter s pokojninskim varčevanjem?
Naj to plačujem še naprej v Sloveniji? Mi sploh velja v tujini? Ali naj prekinem sklenjena zavarovanja/varčevanja in jih ponovno sklenem v tujini?
V tujini bom poslovala prek svojega s.p. Moram preseliti tudi sedež podjetja? Še vedno bo večji del dohodka predstavljalo poslovno sodelovanje s slovenskimi podjetji, zato me zanima, kako se izogniti dvojni obdavčitvi dohodka in premoženja.
Me čaka še katero drugo opravilo poleg zgoraj naštetih?
Najlepše se vam zahvaljujem za vaše odgovore in vam želim lep dan,
Urša
Spoštovani
Postavljeno vprašanje je dokaj kompleksno in obsežno, saj se nanaša na celovito urejanje vašega statusa ob odhodu v tujino. Zato nanj na tem mestu ne bo mogoče v celoti odgovoriti. Svetujemo vam, da se za podrobnejše informacije obrnete na strokovnjake iz področja davčnega prava (ki vam bodo povedali več o tem, kako se izogniti dvojnemu obdavčenju) ter strokovnjake iz podorčja socialne varnosti (ki vam bodo povedali več o uveljavljanju osnovnega in dodatnega zavarovanja v tujini). Enako velja tudi za dodatno pokojninsko zavarovanje oz. varčevanje, kjer predlagam, da se obrnete na upravljavca sredstev, s katerim ste podpisali pogodbo.
V zvezi z vprašanjem, ali ste dolžni odjaviti stalno prebivališče, pa vam lahko povem naslednje:
Po Zakonu o prijavi prebivališča mora posameznik odjaviti stalno prebivališče iz Republike Slovenije le, če se za stalno odseli z območja Republike Slovenije. Odjava se opravi na posebnem obrazcu pri katerikoli upravni enoti na območju RS. Glede na vašo navedbo, da zaenkrat odhajate v tujino le za šest mesecev, pa bi po mojem mnenju bolj prišla v poštev prijava začasnega odhoda z območja Republike Slovenije. Ta je urejena v 13. členu ZPPreb. Posameznik, ki namerava odpotovati z območja Republike Slovenije za več kot tri mesece, mora svoj odhod prijaviti pristojnemu organu, preden odpotuje. Začasen odhod se prijavi na obrazcu za prijavo začasnega odhoda z območja Republike Slovenije, kar se lahko stori pri katerikoli upravni enoti.
Lep pozdrav,
M.
Forum je zaprt za komentiranje.