selitev z delovnega mesta in nova pogodba o delu
Pozdravljeni!
Zaposlena sem v državni ustanovi za nedoločen čas že več kot 9 let. Junija 2004 sem se po porodniškem dopustu vrnila na delo. Že z vrnitvijo na staro delovno mesto, kjer me je nadomeščal honorarni sodelavec so bili problemi. To sem uredila. Sedaj sem veliko na bolniški zaradi otroških bolezni. Med bolniškim staležem so me samo po telefonu obvestili, da me selijo na drugo lokacijo. Preselili so me v pisarno, ki nima gretja (tudi sedaj sredi zime) ne dnevne svetlobe (okna). Sem pa astmatik. Sedaj me čaka še odločba o prekinitvi delovnega razmerja in nova odločba, ki pa sem jo seveda prisiljena podpisati tudi če bo meni v škodo. Predvidevam, da če ne podpišem, ostanem brez zaposlitve.
Imam dve vprašanji:
1. Zanima me, če so kje določila delovnih pogojev glede zdravstvenega stanja (mi pripada okno glede na astmo?)
2. In ali je to z novo pogodbo o delu sploh zakonito.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Po zakonu o varnosti in zdravju pri delu mora delodajalec omogočati varne in zdrave delovne razmere, kar vsekakor vključuje vsaj gretje pozimi (??!). Delodajalec ima možnost, da vam odpove staro pogodbo o zaposlitvi in vam v podpis ponudi novo, a pod dvema pogojema:
1. da ima za odpoved prvotne zakonit razlog (praviloma poslovni razlog, da je torej prenehala potreba po vašem prejšnjem delu pod pogoji iz pogodbe o zaposlitvi)
2. da je nova pogodba za ustrezno (in ne kakršnokoli) zaposlitev.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.