sem res prehuda mama
Naša hčera ima daljše lase in zato nosi špangice.
Problem je nastal, ker jih je kar naprej puščala v vrtcu, …. vsepovsod in sem jo kregala, opozarajala, da pač tako ne gre, da moramo dati za špange dinarčke, …. (ona je na dan vzela tudi po tri špangice, redkokdaj pa je katero prinesla domov) ………….
……….. ne vem……….. jaz mislim, da sem ravnala prav …………. otroku moraš dopovedati, da mora čuvati stvari …………
………. ampak zdaj je pa že kar panična………. v trenutku se spomni, da je nima in ne ve kje jo ima ………….. in PANIKA …………………..
……….. strah me je, da nisem pretiravala, po drugi strani pa vprašanje, kako bi pa potem morala jaz odreagirati ?
Sedaj pa vprašanje KAKO SE REŠITI TE PANIKE? Prosim, če mi katera pomaga, ker me že dva dni vse boli od premišljevanja ………………..
Je pa to otrok, ki že od malega kar naprej nekaj tuhta, razmišlja, …………… res me je strah, da se ji je to vcepilo v podzavest ………… kaj naj naredim
Žalostna mama, ki jo je strah, da je hudo polomila v vzgoji
Nisi sicer napisala koliko je mala stara, ampak prav je, da ji počasi in postopoma (letom primerno) pojasnjuješ, da mora na svoje stvari paziti. Sem seveda sodijo tudi špangice. Če vidiš, da jih vedno izgublja, je ne opozarjaj vedno znova. Le še slabše bo. Takrat, ko se spomni in špangice prinese domov, jo pohvali. In konec debate.
Vsekakor se ji mirno približaj in se z njo pogovori. Svetujem ti, da kupujeta cenejše špangice, ker ti le tako ne bo hudo za njimi 😉 Da ti prišepnem – v Tušu imajo po 99.- sit setek petih malih krokodilčkov z motivom medvedka ali mucke. Prav fletne in uporabne so. Kupi si jih nekaj na zalogo in ne skrbi preveč. Hčerki povej, da sta kupili take lepe špangice, ki bodo zelo zadovoljne, če bodo lahko skupaj z njo hodile domov. Pojasni ji, da tudi ti kdaj kaj pozabiš, ampak se trudiš, da bi pozabljala čimmanj. Ko pridete ponjo, jo spomni ali pa sami preverite, če so špangice na glavi, če ne pa malo pokukajte po sobi. Pri nas ima vsak svoj predal, v katerega vzgojiteljice in otroci pospravljajo stvari, ki jih ostanejo po sobi, tako da ob odhodu domov le izpraznejo predal 🙂
Ne vem sicer, na kakšen način si bila huda, da te še vedno daje slaba vest. Vendar kar je, je… pazi v naprej, slabo vest pa potolaži s sladoledom ;))
čimmanj pozornosti daj na te sponke, pa bo minilo. Pa ne sekiraj se preveč, je kar prav, da se zaveda, da mora pazit na svoje stvari. Spomnim se svoje hčere (sedaj seveda ne nosi več nobene sponke, vse ji dol visi, ker je baje tako prav…), kako sem ji kupovala in kupovala, sponkice, grabljice, …. tako normalno se ji je zdelo, da dobiva nove in nove stvari. jaz sem jo nekako opozarjala, karala, nekega dne pa je mož popenil, da ima on sedaj tega dovolj – ali naj pazi na svoje stvari ali pa naj se ostriže. Malo grobo, a učinkovito.
Tvoja deklica si je morda to res preveč k srcu vzela, veš, vendar otroci so trpežna bitja in bo že dobro. Ti se pa ne sekiraj preveč!!!
odgovor Zvezdici – huda, huda sem bila do te mere, da sem jo kar naprej opozarjala in kregala (ni, da bi jo tepla, ali karkoli podobnega), sem pa včasih povzdignila glas – spet nimaš špangic, …. in izgleda, da si je to vzela k srcu in zdaj je panika, ko se spomni, da ne ve, kje je pustila (pa ni nujno, da je špangica (predvsem pa špangice), lahko je tudi kaj drugega).
Strah me je, da smo, oziroma sem jo preplašila s tem.
Stara je pa 5 let.
Elena – tudi pri nas je tako – kupujemo in kupujemo, …ampak to se je moralo počasi nehati in zato toliko prigovarjanja – a očitno preveč.
Pa smo se pogovorile, pa me samo gleda.
Bom poskusila še s tem, da ne bom omenjala več, čeprav me je strah, da smo zašle…………..
Glede špangic res malo pretiravaš. Otrok se zaigra in enostavno pozabi, to je normalno. Spleti ji kitke ali postriži, bo manj škode, kot šikaniranje zaradi izgube špangic. Treba je navajati na skrb za svoje stvari, ampak ne ta te način, da povzroča paniko.Otrok te starosti je zelo občutljiv in nobena španga ni toliko vredna, da bi morala biti ranjena duša. Kupi ji najcenejše špangice, da Ti jih ne bo žal !Da pa se petletne punčke rade kitijo to vemo
in veselimo se z njimi.
Pa lp
V 199 shop jih dobiš veliko v kompletu, tako da niti ni veliko izgube denarja, če se kakšna izgubi.
Seveda pa se bo punčka tudi počasi navadila paziti na svoje stvari. Ne moreš pričakovati, da bo otrok pri petih letih že 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} prevzemal odgovornost….
Nataša
Sicer ne razumem, kaj pomeni “PANIKA”, ampak v dani situaciji se mi zdi daleč nabolj smiselno, da špangice za nekaj časa pač opustita. Lahko ji tudi razložiš: “Vidim, da imava težavo – ti si žalostna zaradi špangic, jaz tudi, zato menim, da jih za nekaj časa ne nosiš. Ali pa ji poveš isto in jo vprašaš, kaj meni…” Otrokom je pri vzpostavljanju reda potrebno tudi pomagati: “glej, špangice spravljava tja in tja, in potem naju počakajo na istem mestu…”
Menim, da s tvojo reakcijo ni bilo nič narobe, samo malce predolgo se je vlekla. Osebno sem pristaš “prvega opozorila s predstavitvijo posledic”, pri ponovitvi dejanja sledijo posledice. To pomeni, da sem že pri prvi izgubi otroka opozorila, naj pazi na svoje stvari, sicer jih pač ne bo imel… In jih res ni imel, niti ni dobil novih. Je pa seveda potrebno presoditi, kaj otrok lahko v določeni starosti še obvladuje in česa ne. Špangice, na mehkih, svilnatih laskih, lahko zdrsnejo z las, ne glede na otrokovo pozornost (in pazljivost)…
Pozdrav!
Nina