Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Sem res slab zgled otrokom?

Sem res slab zgled otrokom?

Ma ti si obični škrtuh. Nehaj filozofirat in priznaj, da ti je škoda denarja za rože.

Smiselno razmišljaš – in če otroci vedo zakaj delaš kot delaš – nisi slab zgled, pač pa kvaliteten. Saj imaš svoje dobre razloge.

Vseeno bi bilo pa lepo od tebe, da upoštevaš ženine občutke. Celo leto lahko pripravljaš kakšno darilo/presenečenje in ji ga daš na njej pomemben dan. Lahko tudi cel teden prej nabiraš travniške rože in oblikuješ šopke ali kaj podobnega. Ni treba ravno v cvetličarno po prazen par vrtnic, ki nimajo pravega pomena.

Tudi jaz zdaj razmišljam podobno kot ti – a večino tega sem pobral od boljše polovice, ki je še bolj proti tem nesmiselnim obdarovanjem kot ti… Če bi jaz privlekel domov brezpomenski šopek na 8 marec… bi mi ga verjetno zatlačila direkt tja, kamor sonce ne posije…

Vseeno pa jo sem ter tja presenetim s čim – na najine dneve. Ali pa kar na dneve brez pomena, ko grem ravno v trgovino in zagledam kaj, kar ima rada. Ipd.

Življenje je namenjeno ravno temu, da se spreminjamo… če se le da na bolje. In tako, kot ti je napisala že ena zgoraj – naredi nekaj, kar je njej všeč! In če ji je všeč, da bi dobila šopek, ji ga pač kupi ali naberi. Ali eno lončnico, še bolje, orhideje ali zvončki zmagajo! Ma pojdi vendar malce “prek sebe”…

Odgovor na objavo uporabnika
rebeka50, 28.03.2025 ob 09:16

Življenje je namenjeno ravno temu, da se spreminjamo… če se le da na bolje. In tako, kot ti je napisala že ena zgoraj – naredi nekaj, kar je njej všeč! In če ji je všeč, da bi dobila šopek, ji ga pač kupi ali naberi. Ali eno lončnico, še bolje, orhideje ali zvončki zmagajo! Ma pojdi vendar malce “prek sebe”…

Aja pa še to – ko že sprašuješ v naslovu – ja, slab zgled si otrokom. Ker te stvari se prenašajo naprej!

Z možem sva skupaj dobrih 15 let. Zelo redko mi kaj kupi, rožo sem v tem času dobila samo eno. Tudi za praznike mi največkrat ne kupi ničesar, ker mu ni všeč ta potrošniška norija. Nikoli pa ne pozabi in je tudi skozi celo leto zelo pozoren. Velikokrat me kar tako preseneti s kakšnim zajtrkom/kosilom, me kam pelje, naredi kaj, za kar sem enkrat izrazila željo in si je on to zapomnil, pripravi kaj romantičnega,ve, kaj mi veliko pomeni in to tudi naredi… tudi, če mi nič posebnega ne pripravi za praznike, me vedno objame, poljubčka in mi zaželi lep “tainta” dan. Nikoli se ob njem ne počutim zapostavljeno in mi je gladko vseeno za neka darila.

Tudi do najine hčere je takšen, čeprav ona seveda za rojstni dan, dobre može in podobne dneve dobi tudi darilo. Sicer pa ji z veseljem nameni čas, skupaj delata razne akrobacije, ogromno je enega crkljanja in raznih debat, vedno jo posluša, upošteva, do nje je spoštljiv, nikoli ne daje praznih obljub…

Če bi meni veliko pomenilo, da dobim rože, bi mi pač kupil rože.

Zdaj, kako je med vama v resnici vesta samo vidva… ampak če veš, kaj bi njej veliko pomenilo, ti pa iz nekega principa tega ne storiš, je malo za razmislit… verjetno ni point v rožah ali tem, da nekaj mora materialnega dobit, ampak v pozornosti.

A si ti mogoče moj mož?

Totalen hlod. Je tako težko zaviti v cvetličarno, in izbrati en cvet?!
O, verjemi da boš vse dobil nazaj.

Kako preprosta gesta in toliko dramatike s tvoje strani. Kreten.

To je stvar tega iz kakšnega okolja prihaja partner. Moj je izhajal iz revnega primitivnega okolja in tudi nisem pričakovala nič. Važno, da sem ga živela in si je revež lahko menjal avtomobile.

Jodl Jodl di, 28.03.2025 ob 10:04

To je stvar tega iz kakšnega okolja prihaja partner. Moj je izhajal iz revnega primitivnega okolja in tudi nisem pričakovala nič. Važno, da sem ga živela in si je revež lahko menjal avtomobile.

Torej bo avtor slab zgled svojim otrokom.

Redko katera stvar je danes še spontana, neskomercializirana. A daril za rojstni dan ji tudi ne daješ? Ker je fejk? Ker –  zakaj pa glih na ta dan?Ampak ti, kot vidim ji nič ne daš tudi na kakšen drug dan, a ne? Ker “ne razmetavaš z denarjem”.

Lej –  sej stvar je simpl. Gre za to, koliko poznaš partnerja, koliko ti pomeni in koliko si želiš narediti veselje. Če poznaš partnerko in VEŠ, da ji to veliko pomeni, potem tudi VEŠ, da jo boš užalostil zaradi svoje kaprice. Lahko pa njej to nič ne pomeni, pa sta itak zmenjena.

Tvoj odpor do “fejk” praznikov bi bil verodostojen, če bi se sicer vsak “navaden” dan trudil ji narediti veselje, pa če so to rože, pa rože. Pa ni, a ne? Gre za enostaven komot, ne da se ti in to je to. In ja, otroci vidijo, da ti za njo dol visi, da ti je samoumevna in da ti ne pomeni veliko. Da so ti njeni občutki daaaaleč na zadnjem mestu in da je egoizem v odnosu čisto ok.

daisycutter, 28.03.2025 ob 10:18

Redko katera stvar je danes še spontana, neskomercializirana. A daril za rojstni dan ji tudi ne daješ? Ker je fejk? Ker –  zakaj pa glih na ta dan?Ampak ti, kot vidim ji nič ne daš tudi na kakšen drug dan, a ne? Ker “ne razmetavaš z denarjem”.

Lej –  sej stvar je simpl. Gre za to, koliko poznaš partnerja, koliko ti pomeni in koliko si želiš narediti veselje. Če poznaš partnerko in VEŠ, da ji to veliko pomeni, potem tudi VEŠ, da jo boš užalostil zaradi svoje kaprice. Lahko pa njej to nič ne pomeni, pa sta itak zmenjena.

Tvoj odpor do “fejk” praznikov bi bil verodostojen, če bi se sicer vsak “navaden” dan trudil ji narediti veselje, pa če so to rože, pa rože. Pa ni, a ne? Gre za enostaven komot, ne da se ti in to je to. In ja, otroci vidijo, da ti za njo dol visi, da ti je samoumevna in da ti ne pomeni veliko. Da so ti njeni občutki daaaaleč na zadnjem mestu in da je egoizem v odnosu čisto ok.

Eto, točno to! Pač egoist si. Ne da se ti s tem ukvarjat. Sem prepričana, da te tudi ne zanima, kaj ji je všeč, kako se počuti… skratka nič o njej. Imam točno takega. V glavi ima samo en scenarij in po njem živi. Za vse stvari, ki jih ne naredi, zgolj zaradi svoje komoditete, ima že v naprej pripravljen izgovor zakaj ni, ne more itd, itd.. Odgovor je samo: egoizem, komoditeta, linija minimalnega odpora in popolni manjko empatije do kogarkoli drugega kot sebe. Pač življenje po nekem v naprej pripravljenem scenariju, ki ne vključuje nobenega minimalnega angažmaja, truda, sprememb, učenja novega.  Sem prepričana, da sam z veseljem sprejmeš darila, jih tudi pričakuješ in je samoumevno, da se te vsi okoli tebe spomnijo. Zagotovo tudi za obdarovanje celotne tvoje širše familije skrbi žena. Pa za otroke tudi. Si pač popolen egoist, ki se mu ne da zanjo naredit nič. Zate je samo statist in objekt za tvoje potrebe. Uporabiš jo, ko v svoji zgodbi rabiš ženo. Ne veš pa o njej nič in te tudi ne zanima.

“ampak nekje od otroštva to pričakujemo, ker smo tega vajeni.”

Odvadi se. Simple as that.

In, če je kdo slab vzgled, so to ženske s površnimi in kontrol freakovskimi pričakovanji.

A si ti mogoče moj mož?

So se otroci že naučili tvojega besednega zaklada?

Ko se že o zgledih pogovarjamo…

Avtor, ja si slab zgled otrokom.

Sebičen, egoističen, škrt… za eno bogo rožo si pripravljen delati celo dramo, namesto, da bi kupil en cvet. Koliko bi ti pa vzelo?! Aja, moški ponos bi bil ranjen.

ZA HLODA, 28.03.2025 ob 09:46

A si ti mogoče moj mož?

No ja, tvoje veze žal rože ne bodo rešile.

Takojeto, 28.03.2025 ob 11:08

“ampak nekje od otroštva to pričakujemo, ker smo tega vajeni.”

Odvadi se. Simple as that.

Ne skrbi zame, dobim vse leto dovolj pozornosti, ni konec sveta, če mi ne prinese takrat rož, ostaja pa nekje kanček upanja ali boljše rečeno pričakovanja. Ampak to je moj problem, ne partnerjev. Sem pa še danes po 10 letih neizmerno srečna, če me preseneti z večerjo, kavo, zajtrkom ali pa preprostim objemom, medtem ko pripravljam kosilo, in definitivno ima to znatno večji pomen kot šopek rož za praznik, ko družba narekuje, da smo takrat dolžni dati darilo.

Jgnmn, 28.03.2025 ob 05:28

Anonimno 1351, 28.03.2025 ob 05:14

Ne, samo napačno si našel.

Zdaj je malo pozno. Kar ubogaj jo, če hočeš mir in ji nabavljaj zadeve za komercialne praznike. Nimaš kaj. Na boš zmagal.

Ravno v tem, da zmagas NI point. Ker ni tekmovanje. Veselje nekomu naredit z minimalno truda ni nekaj tezkega.

Točno tako.

Moje mnenje je, da bi moral biti pozoren skozi vse leto, kot sin, mož, oče. Da bi enkrat, ko me dejansko napade navdih, prinesel nekaj, brez da bi bilo to vezano na datum v koledarju. Ni potrebno, da imam praznik, da pokažem, da mi je mar.

Pa to dejansko narediš ali samo meniš, da bi moral?

Nepozorno pozoren, 27.03.2025 ob 22:16

Nisem tip, ki bi razmetaval denar, še posebej ne za to, da bi s tem izkazoval pozornost ob praznikih, kot so materinski dan ali dan žena. Če sem iskren, me takšni dnevi včasih kar spravijo v nelagodje. Opazujem ljudi po cesti, poslušam, kako v službi govorijo o nakupovanju šopkov  mamam, ženam in hčerkam, in mi ni jasno, zakaj se to tako poudarja. Tistih nekaj cvetlic je le nekaj, kar moraš kupiti, da pokažeš, da se držiš tradicije. In kaj če ne? Za osmi marec se mi je vedno zdelo nerodno iti v cvetličarno. Saj vem, da bi bilo preprosto in da bi rešilo situacijo, ampak vse to mi deluje tako prazno. Moje mnenje je, da bi moral biti pozoren skozi vse leto, kot sin, mož, oče. Da bi enkrat, ko me dejansko napade navdih, prinesel nekaj, brez da bi bilo to vezano na datum v koledarju. Ni potrebno, da imam praznik, da pokažem, da mi je mar.
Žena, seveda, ni vedno najbolj navdušena nad tem. Vem, da bi želela več tistega vsakodnevnega priznanja ob posebnih dneh. In ja, večkrat je razočarana, ko vidi, da vse njene prijateljice in sodelavke prejemajo šopke, ona pa ostane brez. To je vedno težko, ker ne znam pojasniti, zakaj se mi to zdi tako “fejk”, kot da moraš imeti poseben dan, da bi dokazal, da ti je mar. In čeprav sem jaz prepričan, da sem pozoren skozi vse leto, je njena čustva težko spregledati. Ampak vse to, vse te zunanje obveznosti in pričakovanja, mi nekako ne sedejo. Vem, da ji bom spet celo leto poslušal, očita mi, da sem otrokom slab zgled. Žal mi je, da tako misli, vendar ne morem iz svoje kože.

IN kako si pozoren cez leto?

Raje nimam niti prisiljenih rož ali tazga zagamaga desca.

Vidiš, ne boš zmagal. Ker ji bodo v tem boju pomagale še vse ostale babe.

Anonimno 6080, 28.03.2025 ob 07:47

Pozdravljen! Pusti bedaste kritike tistim ki jim je mar za karkoli samo takrat ko družba zapove da moraš nekaj pokazati da si vreden!

Družba je tudi zapovedala npr. 1 November, dan mrtvih in poglejte kakšno preseravanje se gredo nekateri na grobovih! Med letom pustijo vse da propada in ne pridejo čez nekaj dni niti pospravit za seboj!

Ženska ki pričakuje takrat kot je družba zapovedala ni vredna tega!

Otroci se bodo pa tako ali tako odločali po svoji pameti in ne po vzgledu!

Dober mož in oče je res dober vsak dan posebej in z malimi stvarmi pokaže kaj mu pomeni partnerka in kaj otrok. Če pa partnerka tega ne vidi ali ne zna ceniti pa je vprašanje če ga je vredna!

Sem že 40+ v vezi in nikoli nisem dajal pozornosti tem zapovedanim praznikom. Pač pa smo s sinovoma čisto tako mimogrede prinesli domo npr. zvočnike takrat ko je čas za njih! Fanta sta danes oba dobra partnerja in ne zaradi tega ker sta vidla vzgled v meni pač pa zaradi tega ker imata to v sebi!

In moja mene spoštuje ravno tako kot jaz njo že 40+ let. Vse ostalo pa ni nobeno spoštovanje, je samo materijalistični pogled. In tega je očitno danes v ženskah vedno več.

In kaj naj z zvocniki?

Ja, ce je zena navdusena nad kvalitetnim poslusanjem gladbe, ampak zvocnikov tudi ne kupis 3x na leto.

bravo!!! jaz pa podpiram tvoje razmišljanje.. pa sem sama ženska!

te prazniki so tako izumetničeni….

meni osebno veliko bolj pomeni da je moški do mene celo leto pozoren, ljubeč, da se imava pač fino, se pogovarjava, kam greva, se skupaj smejiva…!!!

vse ostalo je marketing in kapitalizem.

podpiram vsakega,  ki razmišlja s svojo glavo in ne podleže pritiskom okolice ali normam družbe. delaš kot čutiš, to je vedno najbolje!

pa vse dobro!

Zelo enostavno. Domišljaš si, da si boljši od drugih, ker ne kupuje rož in darilc. Povrh vsega pa si  skopuh in egoist.

Je tako težko iti v cvetličarno? Seveda, takemu kot si ti je vse težko, domišljaš si, da ti si več vreden.

Kar smili se mi tvoja žena.

Pojma nimate, kaj vse morajo dati skozi ženske, matere. Koliko muk je potrebnih, da donosijo in spravijo otroka na svet! Seveda, vam je vse to nepomembno in samo po sebi umevno.

Ti bom povedala za naš primer. Meni rastline, cvetje veliko pomenijo. Imam okrasni vrt, imam čez leto rože na oknih, imamo kar nekaj sobnih rastlin in na naši mizi se dostikrat znajde šopek rož. Ta ljubezen do rastlin se prenaša iz roda v rod, včasih koga zaobide, ampak nič hudega, ljudje smo si različni.

Pri nas se dostikrat spomnimo ko gremo v trgovino in kupimo šopek. Enkrat jaz, drugič mož, tretjič kdo od otrok. Kupi se predvsem zaradi mene. Šopek v živilskih trgovinah dobiš dokaj ugodno.  Za mal pozornosti ne rabiš veliko denarja. Gre za materializem? Ja, vse kar kupiš je materializem. Si tako dosleden tudi pri sebi? Iz tvojega zapisa res veje sebičnost, egoizem. Vidiš samo sebe, želje in potrebe drugih pa ignoriraš. In to prenašaš tudi na otroke, si jim slab zgled.

Ti dam še en primer, mož za vikend rad spije glaž dobrega vina, otroci radi občasno pojejo palačinke ali vaflje z lešnikovim namazom. Tašča rada poje kakšen čokolatin iz bonbonjere. Jaz pa alkohola ne maram, pijem ga redko. Prav tako se trudim da jem zdravo, zato sladkorja pojem malo. Torej se mi zdi vse skupaj brez veze kupovat, ker je nezdravo in se meni ne zdi dobro. In če bi delovala s tvojo logiko, tega ne bi nikoli kupila v trgovini in vsem okrog razlagala da se materializma pa jaz ne grem.  In če grem še naprej, a tebi se bi zdelo normalno da v trgovini kupim samo zase? Da dam prat samo moje cunje? Da ne posesam dnevno ker je ne umažem samo jaz? Da ne poberem otroka ker sem utrujena in se mi ne da? Da otrokom ne kupim novih cunj, čevljev, sebi pa kupim že tretje superge za tečt?….

New Report

Close