Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Sem slaba mati, ker sem hčerki pustila nekaj kar večina staršev nebi?

Sem slaba mati, ker sem hčerki pustila nekaj kar večina staršev nebi?

Če bi se vsi ozirali na mnenja in klevete sorodnikov in prijateljev, bi bila naša življenja ena velika revščina.

Zakaj točno si avtorica žene k srcu, kaj o njej mislijo sosedje in žlahta?

Bi otroka podprl pri takih idejah, ampak ne na moj račun. Srednja šola ni obvezna, lahko jo prekineš in vandraš po svetu, ampak predlagam, da najprej razmisliš, kako se boš preživljal/a. Namreč, šola življenja je tudi to, da (a) imaš dovolj samodiscipline, da končaš tisto, kar začneš in (b) da denar ne leti po luftu, temveč si ga moraš zaslužiti.

Odgovor na objavo uporabnika
Vademekum, 26.01.2023 ob 08:04

Dobra mati, 25.01.2023 ob 20:40

Zanima me kaj porečete ljudje, ki me ne poznate, ki ne veste kakšna mama sem, na to da sem hčerki omogočila, da si vzame čas zase, da se umiri in naredi plan kako naprej.

Hčerka je korona čas drago plačala. Mentalno, čustveno in telesno. Takrat še ne polnoletna je hudo zbolela, korona, komaj je preživela.

Sveže zaljubljena, prva ljubezen, katere ne moreš negovati in ji dajati kril zaradi bolezni, zaradi omejitev, ki so vladale takrat, zaradi razdalje. Ljubezen razpade, takrat, ko bi morala biti na vrhuncu. Mlada dva nista zmogla vseh bremen.

Šolanje na daljavo, vmes bolezen, ki je pustila posledice, moje drago dekle ni zmoglo biti kos vsemu. Vsega je bilo preveč za mlado in občutljivo dušo.

Prosila je za razumevanje in podporo pri njeni odločitvi, da do nadaljnjega prekine šolanje, tretji letnik srednje, da se spravi v red, da razmisli kaj sploh bi rada počela v življenje.

Brez premisleka jo oba z bivšim podpreva. Naj se najde, naj ugotovi kaj si želi. Potem pa naju preseneti z idejo, da bi odšla v tujino. Tja kjer smo bili kot družina leta in leta najsrečnejši. Daleč je ta tujina, drugačna kultura, drugačni ljudje, ona pa tako mlada in neizkušena.

Poslušan svoje srce in jo tudi pri tej odločitvi podprem, oba jo in ona odide.

Pred dnevi smo se vrnili iz obiska pri njej. Razcvetela se je. Kot bi bile vse rane zaceljene, vse slabo pozabljeno. Polna je idej za prihodnost. Vsi smo srečni z njo in zaradi nje. Izgleda drugače, razmišlja drugače. Življenjska šola je bila zanjo pomembnejša od srednje.

Nisem se še čisto sprijaznila na vse obtožujoče pogleda doma, opravljanja, laži, pač tipična slovenska folklora. Kar naprej sem na tnalu, da sem slaba mama, da sem otroka poslala stran, na drugi konec sveta, namesto, da bi jo rajši spravili k psihologu, ker bi za nas bilo to prevelika sramota.

Nisem čisto nedovzetna za vsa obrekovanja in lažne govorice. Nanje se ne odzivam, čeprav sem težko tiho.

Resnično me zanima, bi vi podprli otroka v primeru kot je naš ali bi ga zaredi nekih norm, ki veljajo pri nas reje vkalupili, ne glede na ceno?

Moram povedati, da težko razumem ljudi, ki to mislijo zato, ker sem podprla hčerko pri njeni odločitvi, da prekine šolanje in odide po nove moči na drug konec sveta. Mar bi ji raje dali na tablete ali pa jo gledali trpeti zaprto za štirimi stenami? Kaj bi vi storili v mojem primeru? Resnično me zanima!

Poslušaj ti mama,

TI imaš srečnega otroka. Kaj bi ji pomagalo pet magisterijev če je lupina človeka. Verjamem, da je varna kjer je. In tudi to, da se bo vrnila in dokončala šolo.

Glede obrekovanj pa…ljudje itak govorijo. Če bi bila punca doma in na tabletah, bi enako obrekovali. Verjamem, da ti ni vseeno. Ampak ko kažeš s prstom na nekoga, imaš tri obrnjene proti sebi. Vi ste ekipa, vi se podpirate in to je vse kar je pomembno. Eno leto gor al dol..

Pravilno delata, da ji omogočita nove drugačne izkušnje v življenju ki ji bodo če se vrne nazaj v veliko pomoč pri spopadanju s trdo zaplankanostjo žlahte in prijateljev ki ne vidijo niti do konca svojega nosu!

Tvoji hčerki se je odprl cel svet in naj ga maksimalno zaužije! Vidva pa jo imejta tako resnično rada še naprej. S tem ji bosta pokazala da ji zaupata in se bo kar sama od sebe hitro sestavila in zaživela polno svobodno življenje!

Ne razumem te slovenske obsedenosti z izobrazbo in zaposlitvijo. Imam doktorat. Službe na nekih projketih – vse skupaj nič in nič stalnega.

Pri 35 nimam razen doktorata in 2 sobnega stanovanja, ki sta mi ga podarila starša, nič. Ne pametne službe, ne partnerja, ne družine, nič.

Do 40 se še trudim, potem pošljem vse skupaj nekam, vzamem rukzak in grem po svetu.

Dobijo za dobro opravljeno maturo konkreten znesek (ampak še vedno ne za avto, kot jim ga podarjate za maturo nekateri), še vsaj enkrat toliko imajo našparano in hop za eno leto po svetu. To jim je motivacija, da čim prej opravijo gimnazijo in maturo.

Potem pridejo ali pa ne domov in se vpišejo na fax.

Sin ni vpisal faxa ampak je ostal v svetu in se seveda preživlja sam.

Glede na rezultat ki ga opisuješ, si ravnala pravilno. Mene bi bilo stalno strah kaj se dogaja, a če bi otrok zacvetel – je to to.

Iz katerega romana si pobrala to zgodbo, ker deluje kot dobro branje za na plažo

Če ste vsi zadovoljni, potem je vse v redu.Opravljivi jeziki me pa ne brigajo.Sama najbolje vem, kaj NAM USTREZA.

@stefka: če ti financiraš bedarije otrok – kar. Jaz jih ne bom. Imajo možnost dobiti “plačano” šolanje, če tega želijo – učijo pa se zase in ne za mene. Zaradi mene, ko zaključijo OŠ, lahko gredo delat. Kako bodo živeli, je pa njihova odločitev ne moja.

Iskanja, pa potovanja po svetu in podobne bedarije, pa niso na moji plačilni listi. Denar ne raste na drevesu in večini današnjih otrok in mladine, to ni jasno. Well, tega ni pri nas doma. Pristop se pa obrestuje – če jim pa kaj ne paše, pa vedo kje so pri 18tih vrata.

Dobra mati si, pustila si otroku, da dobi krila. Saj vidiš, da se je mala razcvetela, tu si dobila potrditev, da si ravnala pravilno.

Ne obremenjuj se z drugimi, ne živiš za njih…

Jaz enako razmišljam, če otrok ni srečen in ne ve kaj bi počel v življenju, si lahko vzame pauzo. Kaj lahko sploh zamudi v življenju, nič. Perspektive mladi nimajo ne vem koliko, s to korono pa so prejšnji politiki tako uničili generacije mladih, da so postali čisto psihozni. Me zanima, če se kdo vprašuje, kaj so ti,. naredili našim otrokom, da so tako brezvoljni in brez kakršne želje, da si kaj ustvarijo. Družiti se niso smeli s svojo generacijo, non stop neko testiranje itd. Mladi bodo odšli v tujino z nahrbtniki, pa jih bo brigalo za delo in pokojnino, saj bodo zadovoljni z majhnim prihodkom, ki si ga bodo pridobili z občasnim delom. Sicer, ne vsi, bo jih pa veliko, boste videli. Če so že starši naveličani teh pritiskov, kaj se bo z njihovimi otroci. Pazite se politiki, kaj sejete, ker zeti kasneje ne bo veliko. Če boste pozabili sedaj na 30 letnike, potem bomo ostali brez novih generacij, saj tile si ne bodo želeli več otrok, če vedo, da nimajo možnosti za normalno življenje. To ni več generacija 50,60 let. Mi smo se garali in garamo, ker so nas tako naučili, otroke pa učimo naj sebi poiščejo najboljše, kar se da. Pa tudi, če zato odidejo s trebuhom za kruhom.

Pozdravljena,

Za to kar ste naredili, ste morali biti kot mama čustveno in psihično zelo močna. Lahko vam samo čestitam. V kolikor bi moja mama, ko sem bila v mladih letih, bila pol tolko pametna kot vi, bi še imele odnos. Pa ne bi zdaj o sebi.

Lahko vam samo čestitam in sploh ne morem verjet, da takšne mame obstajajo.

Ne ozirajte se kaj vam kdo govori, mislim da ko ste videli svojega otroka, je to največja potrditev, da ste naredili prav, ne glede na vse hudobne jezike in fausijo, ter ozkoglednost slovencev.

Čestitam.

😉prav delata🤗, 26.01.2023 ob 08:51

Pravilno delata, da ji omogočita nove drugačne izkušnje v življenju ki ji bodo če se vrne nazaj v veliko pomoč pri spopadanju s trdo zaplankanostjo žlahte in prijateljev ki ne vidijo niti do konca svojega nosu!

Tvoji hčerki se je odprl cel svet in naj ga maksimalno zaužije! Vidva pa jo imejta tako resnično rada še naprej. S tem ji bosta pokazala da ji zaupata in se bo kar sama od sebe hitro sestavila in zaživela polno svobodno življenje!

Se strinjam!

Čestitam vama, da sta jo podprla na njeni poti – očitno je med vami zaupanje Oz vajinega zaupanja še  ni zapravila. Kaj bi si pa starš želel za svojega otroka drugega kot to, da je srečen. Lahko vama rečem samo, da sta se super odločila. Opomogla si je brez zdravil in zdaj cveti. Srčno upam, da uspe in da je srečna v življenju. Okolica ima vedno veliko za povedat, sicer pa kaj bi dodajala, saj vidite posamezne komentarje.

Vse dobro!

vsi skupaj ste cavknjeni. ce je korona cas tako hudo desktuktiven da je propadla na vseh nivojih kaj sele potem bo ko bo kaj res tragicnega? se vidi da ji vse v rit stlacita tamala to ve in je izkoristila korono da vaju zmanipulira se naredi zrtev in dobi kar zeli. vidva pa tepca  neumna sta nasedla. nista ji privzgojila ene pomembne lekcije; da zivljenje ni popolno in da bo v njem se veliko mnogo hujsih izzivov kot je korona. da ae mor naucit spopadat s problemi ne pa narest zrtev in propast in na koncu zbezat od njih. ne vem kaj vam ljudjem ni jasno ko razpredate o koroni kot nekem hudem casu ocitno vsi zivite v nekih popolnih mehurckih. zame je hudo ko imas doma grozne razmere alkohlizem  nasilje revscina posilstva its. in iz tega sranja ven zrastes. zame je huda vojna lakota ipd. dejansko r3sni problemi ne pa eno brezvezno zaprtje drzave kjer vsi trpite do psihicnih bolezni.  ne recem za tiste ki so fejst zboleli se borili na smrtni postelji ali pa celo umrli. vsi ostali ste na navadne razvajene riti ki bi rable kako življenjsko lekcijo da bi znali cenit kar imate.

tamala pa bo solo morala slej ko prej narest tko da ji z vlecenjem casa ne delate nobene usluge. stvari stojijo leta gredo.

Bravo starša za posluh in pogum, da hči tako mlado pustita v svet. Dejansko bi tako moralo bit, da se otrok osamosvoji ob polnoletnosti.

Imate že na prvi strani napisano, od kod je izpeljana zgodba (celo povezavo do intervjuja), pa še kar blebetajoče svetujete in pametujete.

Ce jo je to pozdravilo oz okreva, potem najbrz ni bila napacna odlocitev? Kaj pa je eno leto, ce smo iskreni? Koliko dijakov pogrne letnik, pa so zdravi?

Vsa čast. Za šolo bi tolerirala, za drugi konec sveta pa ji ne bi upala pustiti. Nima še dovolj izkušenj.

Ljudje obrekujemo! Če bi punca pristala na psihiatriji bi obrekovali, sedaj obrekujejo, najbolj važno pa je da je tvoj otrok ok in da ti veš, da si naredila vse kar je v tvoji moći, da bi bila hčerka ok.

Če prav razumem, je bila vaša hčerka psihično na dnu (malo depresivna). In pobeg v tujino ji je pomagal. Ne verjamem, da je bila 17 letnica bolj srečna na drug koncu sveta, sama, brez prijateljev, brez družine, brez načrta, brez službe, brez socialnih stikov. Razen, če je tako odprta in si zlahka najde družbo in si zapolni življenje.

Tamvad nocjo devat…kaj se to pravi ko mi mi mi mi mi.

Slovenija je boomerkracija. Lep bo svet, ko generacija, ki je prelepo živela in je nehvaležna premine.

Do takrat pa bodo pametovali, obsojali in terjali pozornost.

Ljudje ,ki jim za lepo življenje ni bilo potrebno iti delati dlje, kot cez cesto v Mercator.

Na kratko: boli te kurac kaj govorijo drugi cepci. Če je vama prav, kdo smo mi da sodimo? V slovenski greznici pa tako veš, da je najhujše če si uspešen (foušija); pač folk k dlje kot do hrvaške meje ni pršu.

Jaz sicer s sinom nikoli nisem imela težav, je edinček in je odel prav tako na drugi konec sveta študirati in delat. Naj mu to prepovem?

Ne to je njegovo življenje in njegove odločitve, s tem, da meni nikoli ni rekel, da sem slaba mati, to pomeni, da v nekem trenutku si slaba, ker ona te taki vidi. In drugo naj gre. Če jo imaš rada jo boš spustila in ji dovolila, da se vrne, če bo zvozila. Potem si dobra mati, če pa je ne boš sprejela nazaj in ji vsakič tole spodnašala potem pa si slaba mati.

Če hčera trdi, da si slaba mati, potem si. spremeni se

Če je bila 3. letnik srednje šole in je bilo videti, da bo padla letnik, bi ga lahko ponavljala (veliko učencev ponavlja 3. letnik gimnazije, vsaj par na generacijo) in se potem vpisala v 4. letnik. V drugo bi ji bilo lažje, ker bi nekaj snovi že znala od prej, za predmete bi se pa bolj potrudila. Na koncu bi imela maturo, kjer bi se vpisala na fakulteto. Za odhod v svet bi bil še čas, na primer z Erasmus izmenjavo za 6 mesecev. Tako pa ima danes končano samo osnovno šolo. Kaj dela? Čisti, kelnari? Ker za kelnarjenje se lahko odločiš tudi v času študija. Praviš, da ji finančno pomagaš, nekaj malega da dela in ima zase. To bi lahko imela tudi v Sloveniji. Vse počitnice in vse vikende bi lahko delala v gostinstvu kot dijakinja ali kasneje kot študentka. Poleg šole seveda.

Ok, zgodba je stara eno leto in ne bomo izvedeli, kako je sedaj s to hčerko.

Včasih je boljše ustaviti konje in razmisliti korak za korakom.

Če pa imaš ogromno denarja, ji lahko še vedno plačaš šolanje, maturitetni izpit in fakulteto. Nekje 4.000 € na letnik, lahko dela izredno.

prekleto se motiš. Mi te vsi zeloo dobro poznamo. Vemo kdo si.

New Report

Close