Sem uničil puhovko s pranjem v pralnem stroju?
Pozdravljeni,
v pralnem stroju sem po zimski sezoni opral bundo, ki je bila polnjena s puhom. To je tisti moški tip puhovke, ki je “napihnjen”. Ker ni bila ravno poceni, me skrbi da sem jo uničil. 3 dni jo že sušim in izgleda zelo bogo – izgubila je to “napihnjenost” in puh je šel v manjše stisnjene “bunke”.
Na budni sicer piše, da je dovoljeno pranje v stroju do 30, kar sem upošteval.
Ima kdo izkušnje s tem? Se teh bund sploh ne bi smelo prati? Ali se puh suši tako dolgo in dobi bunda spet prvotno obliko?
Hvala za vse odgovre!
Vedno perem puhovko v stroju, ampak šele poleti, ko je vročina, + pihanje vetra.
Tiste bunke razdri, in sicer tako da s prsti primeš in narahlo narazen potegneš. Sej gre, samo potrpežljiv moraš biti.
Pohovko obesi na obešalnik in na zrak in prepih z njo. Drugače ti bo zasmrdela. Pa bunke rešetat.
PS: sem mislila, da je modri val eno pohovko utamanil, ko sem brala nalsov teme.. hehe he he
Odvisno kateri program si dal … Saj ne gre samo za temperaturo, ampak tudi za pravilni program!
Jasno da si si puhovko unicil, ce si dal na :
– ‘hitro pranje’, 30*C
– na bombaz
– sintetiko na 30*C
– posamicni program izpiranje + ozemanje
Ce pa bi dal na pranje, ki je oznaceno s slikico PERO, DVE PERESI, VOLNA, SVILA, pa bi tvoja puhovka izsla neposkodovana.
Svetujem, da jo posusis in jo odneses v kaksno vecjo cistilnico. Tam ti jo bodo znali malo popraviti, razpihati, ali jo bodo sami ponovno oprali in porihtali.
Tocno to. Puhovko se enkrat operi, potem pa posusi v susilcu na nizji tempetaturi. Ce po susenju najdes se kaka zbita mesta, malo pretresi in daj se za kake pol ure z rocno nastavitvijo casa, ker senzor ne bo vec prepoznal vlage.
Ce nimas susilca, se zmeni z nekom ali pa nesi v pralnico samo na susenje.
Nisi uničil.
Zgleda uboga, ker se je puh v kepo naredil.
Če imaš sušilca, jo daj s tremi žogicami za tenis in naredi parkrat cikel.
Če ga nimaš, potem ročno puh dajaj narazen. je dolgotrajno delo, vendar se puh vseeno lepo razporedi. jaz to že kar med sušenjem nekajkrat naredim in potem ko je čisto suha, še bolj intenzivno ponovim.
Na kakšni omari visi vse narobe!
Operi jo še enkrat po navodilih. V pralni stroj daj 3 teniske žogice, lahko jih kupiš v Jysku po 3 pakirane, namenjene prav za pranje puhovk.
Centrifuga na ful, največ kar imaš. Mora biti dobro ožeta.
Če imaš sušilca, jo suši v njem na najvišji dovoljeni temperaturi, skupaj z žogicami in! Na vsake pol ure ustaviš sušilca in bundo pretreseš.
Če nimaš sušilca, sušiš na raiatorju, obrneš no nrobe in direkt na radiator, pa na vsaki dve uri pretreseš in pregneteš, da se perje loči in lepo suši. Sušenje na obešalniku na omari je nesmiselno. Če je močno sonce, jo daš narobe obrnjeno na obešalnik na sonce. Če ne kurite in zunaj ni 30 stopinj, jo obesi ob zaprto okno v katerega se je uprlo sonce, jebolj toplo in se hitreje suši. Poanta je, da se čim hitreje posuši, da se perje ne packa v vlagi, ker potem smrdi.
Jaz puhovke operem dokler so še vroči radiatorji, da jo lahko lepo na radiatorju posušim. Če jih potem še nosimo, jih še 1x operem julija, ko je res vroče in obesim na bakon na sonce. Sušilca pač nimamo. Parkrat sem odnesla v pralnico v sušilca, a ne vidim neke velike razlike med sušilcem, radiatorjem in soncem, tako da zdaj ne nosim več.
Nisi je uničil. Pravilno si pral. Na nekaterih puhovkah celo piše, d aje obvezno sušiti v sušilcu s teniškimi kroglicami.
Sedaj ti priporočam, d aopereš še enkrat na 30, brez mehčalca, veliko centrifuge. Potem pa v sušilca s teniškimi žogicami, jaz imam 3 ali 4. Več je, bolje je.
Imam moške debele puhovke (te najbolj nujno potrebujejo sušilca) in tanjše, ki tudi potrebujejo sušilca.
Če ne boš še enkrat opral, bo smrdelo.
Prosi kakšnega prijatelja, ki ima sušilca. Pa ne na prevroče. Če pa ne bo suha, pa raje večkrat program ne tako vroče.
Jaz imam eno 7 let staro puhovko in še par mlajših, pa vedno tako perem in sušim.