sesedske težave
Pozdravljeni!
Pri nas se je, s tem, ko je soseda na svojo hčerko prepisala vso premoženje, pojavila težava. Namreč s temi sosedi oz. natančneje z že pokojnim očetom nove lastnice (možem gospe, ki je svoje premoženje podarila hčerki) je moj oče imel sklenjen ustni dogovor po katerem so oni lahko vozili po delu našega zemljišča, mi pa smo uporabljali del njihovega zemljišča in sicer gre za kmetisko zemljišče, torej smo tisti del kosili oz. na njem pasli živino. Takšna ureditev je bila brez vsakega problema več kot 20 let, sedaj, ko pa je zemljo pridobila hčerka ona pravi, da so na tem našem delu zemljišča po katerem poteka kolovozna pot že pridobili služnost. Ker urejajo mejo in delijo parcele, obstaja še en brat, ki si želi odmeriti svoj del, so v ta postopek hoteli vključiti tudi zamenjavo tega zemljišča, mi bi torej pridobili lastništvo nad delom zemljišča, ki ga uporabljamo ves ta čas, oni pa bi pridobili lastništvo nad delom našega zemljišča po katerem pelje pot. Problem pa nastane, saj nova lastnica ne želi zamenjati, ker pravi, da oni so pridobili služnost, obenem pa pravi, da na delu, ki ga isti čas koristimo, mi nismo pridobili pravice. Po kvadratih se ta dva dela približno izravnata.
Kaj storiti? So oni res pridobili služnost na naši zemlji čez katero vozi pot, mi pa na njihovi ne? Naj še poudarim, da bi lahko oni cesto speljali na svoje zemljišče tako, da s tem, da bi mi zahtevali nazaj svoj del zemljišča, njim ne bi bil onemogočen dostop do hiše.
Upam, da sem napisala dovolj razumljivo.
Zahvaljujem se vam za pomoč!
Spoštovani,
Stvarna služnost je pravica lastnika nepremičnine (gospodujoča stvar), izvrševati za njene potrebe določena dejanja na tuji nepremičnini (pozitivna služnost) ali zahtevati od lastnika služeče stvari, da opušča določena dejanja, ki bi jih sicer imel pravico izvrševati na svoji nepremičnini (negativna služnost).
Stvarna služnost nastane s priposestvovanjem, če je lastnik gospodujoče stvari dejansko izvrševal služnost dvajset let, lastnik služeče stvari pa temu ni nasprotoval. Kolikor je naveden pogoj izpolnjen, ste služnost priposestvovali. Če vam je nova lastnica noče priznati, lahko priznanje le te zahtevate s tožbo.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.