Najdi forum

Splash Forum Arhiv Glasba, film in fotografija Sestava akordov

Sestava akordov

Živjo.

Mi lahko kdo razloži akorde? Pred 20 leti sem naredila nižjo glasbeno šolo (s teorijo vred). Takrat mi je bilo vse kristalno jasno. Zdaj po 20 letih sem se vpisala v neko glasbeno izobraževanje, ki predvideva nekaj glasbenega predznanja, vendar sem ugotovila, da nisem tako pametna kot sem mislila da sem. Trenutno mi manjka znanje akordov (kvintakordov, sekstakordov in kvartsekstakordov – durovih, molovih, zvečanih, zmanjšanih …). Mi lahko lepo prosim kdo to razloži? Ali vsaj napiše intervale, ki akord sestavljajo? Ok, za durov kvintakord recimo da vem: spodaj velika terca, zgoraj mala terca. Pri molovem je obratno. In tukaj se moje znanje konča. Mi lahko lepo prosim kdo pomaga?

Hvala in lep dan želim.

http://sl.wikipedia.org/wiki/Akord

Kvintakordi (3 toni)
v3/m3: Durov kvintakord
m3/v3: Molov kvintakord
m3/m3: Zmanjsani kvintakord
v3/v3: Zvecani kvintakord
Septakordi (4 toni)
v3/m3/m3: Durov septakord /ce na dominanti:dominantni septakord D7
m3/v3/m3: Molov septakord
m3/m3/m3: Zmanjsani septakord z zmanjsano septimo
v3/m3/v3: Durov septakord z veliko septimo
m3/v3/v3: Molov septakord z veliko septimo
…ostali so precej “grdo zveneci”
… akordi z vec toni (nonakordi,…)(ne navajam)
m3/v3/v2: molov kvintakord z dodano seksto (drugace obrat enega od septakordov, vendar pogosto v uporabi)

No, kvintakordi (3/5) imajo se dva obrata (3/6), (4/6),
Septakordi (7) se tri (6/7),(3/4),(2).,…
Te stevilke so pozicije visjih tonov glede na spodnjega. Pri septakordih
je tretji itak dolocen. Z obratom (visanje spodnjega za oktavo, spremeni se spodnji ton:arrow: za tiste ki niso glih glasbeno pouceni) se tud spremeni zven akorda

Seveda! Kvintakord je sestavljen iz ter in sicer: Durov (v3 in m3 – npr. C E G), molov pa ravno obratno (m3 in v3 – npr. C ES G)
Prvi obrat Kvintakord (npr. C E G) Je sekstakord (npr. E G C) – upoštevaj predznake v lestvicah, zadnji obrat je kvartsekstakord (npr. G C E) zapomniti si je treba ba da se sekstakord začne z Terco in konča z karto pri kvartsekstakordu pa obratno😊

Bi lahko vprašala kaj je dominantni septakord a dura?

To je septakord na dominanti. V konkretnem primeru (torej v A duru) je to: E, gis, h, d.

New Report

Close