sestava pogodbe-notar/odvetik
Ker prodajamo stanovanje, me zanima ali je bolje da nam pogodbo sestavi odvetnik ali notar.
Pri nakupu stanovanja sem pogodbo dala v pregled k odvetniku in prejela zame – ZELO velik račun.
Zanima me, ali je vrednost storitev odvetnikov in notarjev v tem primeru različna ali enaka. Vrednost stanovanja je cca 130.000 €. Ali morda kdo iz prakse ve, koliko ta strošek v našem primeru znaša?
Hvala za nasvet.
A nam lahko zaupaš konkretno kako VELIK je bil ta račun?
Drugače pa je tarifa vedno odvisna-sorazmerna z višino kupnine. Po mojih izkušnjah je bolj poceni notar kot pa odvetniki. Za ceno sestave pogodbe vprašajte nekaj notarjev in nekaj odvetnikov (pri stroških upoštevajte tudi strošek overitve podpisov prodajalcev, ki pri notarskem zapisu odpade!). Ključen podatek za izračun koliko bo znašal strošek sestave pogodbe pa bo pri vseh znesek-velikost kupnine. LP
Znesek odvetnika za pregled pogodbe in dokumentacije je bil preko 800€, kar se mi zdi veliko – ali se motim in je to običajna cena? Vrednost kupljene prepermičnine je cca 130.000€.
Pri prodaji našega stanovanja bom seveda bolj previdna in za ceno sestave pogodbe vprašala prej.
Ne vem, če je to običajna cena odvetnikov, vendar se tudi meni zdi zelo visoka. Po notarski tarifi bi vas sestava take pogodbe stala približno 340 eur. Povem naj samo še to, da lahko pogodbo sestavi vsak notar, ne glede na to kje ima svojo pisarno. To povem zaradi tega, ker se mi zdi, da so notarji, ki imajo manj prometa, malo bolj prijazni do svojih strank (tudi finančno mislim). Vsekakor se za tako razliko v ceni velja pozanimati pri večih strokovnjakih. LP
Spoštovana!
Sestava prodajne pogodbe pri transakciji nepremičnine je in mora biti odgovorna naloga. Nepremičninske agencije, odvetniki in notarji smo po zakonu odgovorni za eventuelne posledice v primeru, da jo pripravimo.
Nikjer pa ne piše, da jo kot prodajalec nepremičnine ne smete sestaviti sami. Posledice v primeru napak in eventuelnih kasnejših škodnih zahtevkov nosite sami.
Predvidevam, da gre v vašem primeru za sestavo običajne – enostavne prodajne pogodbe. Strošek priprave je odvisen od vrednosti nepremičnine, tarife pa so lahko različne. Pri nas priprava pogodbe za nepremičnine za tako vrednost po veljavnem ceniku znaša 350,60 EUR z že vštetim ddv.
Lep pozdrav!
Bojan
Če prav razumem ste potem vi dražji kot notarji?
Ena od možnosti za sestavo pogodb je tudi na www.pogodbe.si
Forum je zaprt za komentiranje.