Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Sestra dobi vse od staršev, jaz nič

Sestra dobi vse od staršev, jaz nič

Taka situacija je, midva z možem sva preskrbljena, gre nam precej dobro. Sestra ima slabšo službo, njen mož tudi, pač nekaj zelo povprečnega.
Problem je ta, da moji starši vse dajo njej, denar, tudi za nov avto, stanovanje, dopust. Meni ne, ker jaz kao imam, ne rabim..Dobiva
tudi brez moje vednosti, na skrivaj..
Ampak, danes je pri meni tako, jutri je lahko čisto drugače, tudi meni bi prišlo prav recimo 10.000 evrov, magari na banki, ali pa za najina otroka.
Bi vi to dovolili, ko se bo pa po smrti delilo, ne bo ostalo pa nič. Nočem izpast požrešna, ampak kar je preveč, je pa preveč. Bi vi kaj rekli, seveda tvegam naše odnose.
Mož pravi, da se je pri njih vse pisalo, kaj je kdo dobil, mislim večje vrednosti, ne par 100 evrov.

Upam da je provokacija!

Ti nimaš pravice določati staršem kaj počnejo s svojim denarjem/lastnino in komu ga dajo.

Za časa svojega življenja lahko tvoja starša s svojim premoženjem delata, kar hočeta. Ti boš zakoniti dedič premoženja, ki ga bosta imela ob smrti. Če bosta do takrat vse zapravila, pač ne boš dobila nič.

Nimaš pa nobene soodločevalske pravice pri tem, komu in koli data zdaj, zato so tvoji pomisleki o tem, ali “dovoliti” staršem, da sestri dajeta denar, smešni.

nova
Uredništvo priporoča

Zmotilo me je, ker si napisala da dobiva tud brez tvoje vednosti??! Kaj pa moraš ti vedet? Zakaj? Za časa svojega življenja vsak človek razpolaga in da človeku kar želi. Skrbi te dedovanje? Zakaj? Aha, verjetno te skrbi da na hranilni knjižici ne bo več nič gor? Pravn nič ni nikomur treba pisat kaj je kdo dobil. Če jaz dam iz svojega računa recimo svoji sestri pet jurjev in ji rečem, da mi ni treba vrnit, mojo ženo in mojga sina to nima kej zanimat! Lahko bi dal pa recimo eni humanitarni organizaciji.
Pa kva vam je folk no? Sej se boste požrl za deset jurjev? Pa kva je dons deset jurjev no? Kaj si loh kupš za deset jurjev? Nč. Polet en štirinajst dni dopust, pa pozim za teden dni smučanja. A vi bi se pa kr pobil zato?
Prav je, da starši pomagajo sestri, če ji ne gre. Konec koncev še ti bi ji loh, če ti gre tko dobr. Zakva pa ne? Namest, da ji daš za rojstn dan v kuverto sto evrov, ji dej dva jurja. Ji bo velik pomenil. Če maš tolk…

Saj veš, bolje prva zamera kot zadnja – pogovori se s staršema, da se ti to ne zdi pošteno in da sta obe njuni hčerki. Povej da pričakuješ, da se vaju enakovredno obravnava in to ne od tega trenutka naprej ampak naj se kar ugotovi ta razlika za nazaj in naj povesta, kako predlagata, da bi se spet prišlo na pošteno obravnavo obeh.

Če tu ne bo razumevanja z njune strani bi sam zelo omejil odnose s staršema in jim dal jasno vedeti, da ta dvojna merila zame niso sprejemljiva in da če tudi na ta način kažeta, kateri otrok jima več pomeni, potem se bo to odražalo tudi v odnosih. Škarje in platno je v njunih rokah, kako se bosta odločila.

Po moje se ti hecas…
Vsak kolckej normalen ve, da lahko svoj denar delimo komur hocmo.
Lahko si samo uzaljena, lahko reces, da ti ni prav da se dela razlika…okoli dedovanja, pa draga moja…ma, ne no.. ti se hecas z nami…


Praviš, da nočeš izpast požrešna, ampak ti SI ŽE požrešna. Če se je mati tako odločila, da daje sestri, je to njena odločitev in njena pravica. Očitno ima mama tvojo sestro raje. Kako si je sestra zaslužila materino naklonjenost, pa ti najbrž prekleto dobro veš.
Če ne rabiš pomoči, ne hlastaj za imetjem. Ker edino na sestrino pomoč boš v primeru, da nekoč ti postaneš revna, boš lahko nekoč računala.

Pri nas je bilo isto, ker smo imeli še dosti zemlje, ne samo hišo, se je tudi prodajalo, da je dobil brat kar si je zaželel, hiša, avto.. jaz niti drobtinice. Ko se je delilo, je pač ostalo, kar je ostalo. Tako pač je, če starši niso fer in preferirajo enega otroka. Žal, zdaj nimaš kaj narest.
Tudi jaz takrat po njihovo nisem potrebovala, sicer res nisem, ampak ni fora v tem.

Evo pri nas je podobno. Sestra je ostala v hiši s starši, midva z možem sva si sama zgradila svojo hišo. Mama sestri in njeni družini kuha že celo življenje, ji pospravlja, skrbi za domače živali. Pol hiše sta ji starša že prepisala, pol sta lastnika starša. Jaz pa kao nič ne potrebujem, k nam prideta na obisk za 1 urco vsaka dva tedna, malo pogledat vnuka, pa spijeta kavo pa gresta. Nikoli ne vprašata če potrebujem kakšno pomoč, nikoli se ne poigrata z otrokoma… ko pa sta imela zdravstvene težave smo jih pa jaz in moja družina vozili in urejali zadeva. sestra je samo zato da od njih dobiva in ima koristi, mi pa obveznosti. Pri mojem možu pa je čisto enako, njegovi starši vzgajajo, pazijo in skrbijo za bratova otroka, brat in njegova žena pa okrog letata brez otrok, ju ne briga ali so naloge nareje, učenje… Ko pa je prišla bolezen, pa je enako moral moj mož ju okrog vozit in urejat. Tudi mene to boli in mi ni vseeno, ap sem zaenkrat tudi jaz tiho, ampak ne vem kako dolgo bom še to prenašala. Vem, da če bom, ko bom kaj na glas povedal, bom pa itak jaz in moja družina najslabša od vseh. Uf….

Starša seveda lahko delata s svojim denarjem kar želita in nista dolžna nobenemu polagati računov (si kupita nov avto, gresta na Maldive,…), vendar pa takoj, ko dasta del denarja nekomu, drugemu pa ne, pa četudi sta ti osebi v istem razmerju z njima, gre za dvojna merila in to ni sprejemljivo. Naj jasno povesta, ta prva oseba nama pomeni bistveno več kot druga, da ne bo kakšnega metanja peska v oči, in seveda naj potem tudi s strani druge osebe pričakujeta primeren odnos, kot izhaja iz njunih dvojnih meril.

Če bi res imela takšno željo imeti nekaj na banki, menim, da imaš glede na odebeljen tisk, odlične možnosti, da prihraniš sedaj, ko ste preskrbljeni.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

A veš zakaj sem napisala brez moje vednosti, ker vedo, da ni prav, drugače bi dali karte na mizo in rekli kot je res. Ne skrivali pred mano.
Da ne bo pomote, nisem jaz zmaj in sestra perla, pač eni znajo bit ” hinavski”. Ko je treba pa pomagat in je kdo bolan, 3x lahko ugibate, kdo pride pomagat?? Eh brezveze, zanimalo me je samo, ce imam jaz že zdaj kakšne pravice do cesarkoli, da na koncu ne bo tako, da ne bo ostalo nič, razen hiše.

Jaz te pa razumem. Ni pošteno, ampak je pač njihova odločitrv. Fer pa ni.

A veš zakaj sem napisala brez moje vednosti, ker vedo, da ni prav, drugače bi dali karte na mizo in rekli kot je res. Ne skrivali pred mano.
Da ne bo pomote, nisem jaz zmaj in sestra perla, pač eni znajo bit ” hinavski”. Ko je treba pa pomagat in je kdo bolan, 3x lahko ugibate, kdo pride pomagat?? Eh brezveze, zanimalo me je samo, ce imam jaz že zdaj kakšne pravice do cesarkoli, da na koncu ne bo tako, da ne bo ostalo nič, razen hiše.
[/quote]

Ne, nimaš nobene pravice. In tudi niso dvojna merila. Starša sta se odločila pomagati sestri, tebi ne. To je njuna odločitev. Nikomur nista dolžna pojasnil zakaj je tako.

A če bi dala v dobrodelno ustanovo, bi te tudi motilo? Bi te, po tvoje, celo morala vprašati prej, če ti gospa dovoliš?

Eni si malo preveč domišljate, kaj vse vam pripada.

Jaz pa vem, kaj je želela avtorica povedat in ne ne požrešna ampak se ji ne zdi fer.
Žal smo vsi ljudje tako narejeni, da se nam smilijo tisti, ki nimajo vendar se nikoli ne vprašamo zakaj je temu tako. Jaz delam cele dneve in zato imam kar umam soseda cele dneve kofetka in je boga oz so bogi njeni otroci ker nimajo za jest pa za dopust pa ful star avto. Kdo je zdaj butelj. Jaz itak ker delam cele dneve.
Avtorica bodi ponosna nase, da vse kar imaš si si ustvarila sama. Morda bi jaz ob priliki mami povedala da te ta razlika, ki jo z očetom delata moti oz ni fer. Kaj vec pa res ne moreš.

A veš zakaj sem napisala brez moje vednosti, ker vedo, da ni prav, drugače bi dali karte na mizo in rekli kot je res. Ne skrivali pred mano.
Da ne bo pomote, nisem jaz zmaj in sestra perla, pač eni znajo bit ” hinavski”. Ko je treba pa pomagat in je kdo bolan, 3x lahko ugibate, kdo pride pomagat?? Eh brezveze, zanimalo me je samo, ce imam jaz že zdaj kakšne pravice do cesarkoli, da na koncu ne bo tako, da ne bo ostalo nič, razen hiše.
[/quote]

veš kaj, bodi srečna da je tako. starši najbrž niso od včeraj na tak način vzgajali sestro. tako, kot to oni počnejo, si garantirajo, da bo ostala njim podložna, odvisna, nesamostojna in popolnoma nesposobna.
medtem, ko si ti na račun drugačnega starševskega odnosa popolnoma druga oseba.

mogoče boli, ker v denarju meriš tudi ljubezen svojih staršev, ampak v resnici je tako, da imajo starši sestro za totalno nesposobno. na tebe pa gledajo, kot da si v življenju uspela in ne rabiš pomoči.


S tem, ko si ju rihtala, ko je prišla, si naredila glavno napako. Jat bi jima jasno rekel, da naj ju rihta kar njun ljubljenček in bi potem vsak ob tem dogodku videla, da nista fer, tako pa očitno sploh nimata občutka, da je kaj narobe.

Potrebno jima je to jasno povedati in če ne bosta posanirala finančnega stanja za nazaj, in s tem dala jasno vedeti, koliko kdo komu pomeni, naj ne pričakujeta pomoči, ko bosta ona dva kaj pričakovala. Tako to je pa četudi sta starša – ona sta tista, ki sta s tem začela in lahko tudi nehata. Tudi glede sestre bi se bilo marsikaj za vprašati – bi človek tudi od nje pričakoval, da bi tudi ona starša ob raznih ugodnostih vprašala, ali je bila njuna druga hči tudi deležna tega, kot je ona.

Lahko počneta s svojim denarjem kar želita.Se mi pa zdi ,da če imaš ti več kot ona bi ti lahko s svojim denarjem kaj prišparala. Men je tukaj čisto prav kot je.Verjetno,če bi se tebi kaj zgodilo in bi bila v pomanjkanju bi ti tudi od staršev kaj dobila mar ne?

Starša seveda lahko delata s svojim denarjem kar želita in nista dolžna nobenemu polagati računov (si kupita nov avto, gresta na Maldive,…), vendar pa takoj, ko dasta del denarja nekomu, drugemu pa ne, pa četudi sta ti osebi v istem razmerju z njima, gre za dvojna merila in to ni sprejemljivo. Naj jasno povesta, ta prva oseba nama pomeni bistveno več kot druga, da ne bo kakšnega metanja peska v oči, in seveda naj potem tudi s strani druge osebe pričakujeta primeren odnos, kot izhaja iz njunih dvojnih meril.
[/quote]

Pa daj no, a se ne znaš postaviti v vlogo starša? Če imaš dva otroka, katera imaš oba enako rad in ima en otrok 2 košari jabolk (ki jih je dobil od prijatelja), drugi tvoj otrok pa ima 2 jabolka. Kot starš imaš na razpolago 1 košaro jabolk. Kako jih boš razdelil?

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

A veš zakaj sem napisala brez moje vednosti, ker vedo, da ni prav, drugače bi dali karte na mizo in rekli kot je res. Ne skrivali pred mano.
Da ne bo pomote, nisem jaz zmaj in sestra perla, pač eni znajo bit ” hinavski”. Ko je treba pa pomagat in je kdo bolan, 3x lahko ugibate, kdo pride pomagat?? Eh brezveze, zanimalo me je samo, ce imam jaz že zdaj kakšne pravice do cesarkoli, da na koncu ne bo tako, da ne bo ostalo nič, razen hiše.
[/quote]

Ma kaki! Kakšne pravice bi rada imela?! Ne razumem te? A ti bi rada odločala o tem, da tvoji starši ne bi tvoji sestri dajali denarja? Lej… Ne razumem te res te ne. In ne, tudi hiša ne bo ostala, ker jo bosta prepisala na njeno ime in to brez tvoje vednosti in to lahko naredita. In domnevam da bosta. Celo tako je lahko, da je narejena oporoka, da po smrti vse dobi ona. In tam ti nimaš nič več za praskat. Žal. Pa tebi to za časa njunega življenja ni treba vedet. Izvedela boš šele na sodišču in čisto nič ne boš mogla. Oporoka lahko na leta in leta leži overjena… Ne draga, prav nič ne moreš. In malo manj se vtikaj kdo komu kaj da in kaj bo ostalo za dedovanje. Ponavadi se takim hitro obrne ta žlehtnoba.
Poznam osebno eno tako prismodo, kot si ti. Je okol živih staršev letala, da ji nej že kar zdaj iz prihrankov dajejo, da ji ne bodo potem sestre vse pobrale, pa da ji nej vikend napišejo, da ji ne bodo sestre vse pobrale, da bo rajš ona za sina imela, pa za sina imela…. No… Sin je pa danes že par let mrtu. Prometna nesreča… Vidiš, pa ma za sebe dost. Ostala sama. Ženska, živi svoj življenje in ne misli na dediščino. Misli na svoje starše, da bosta še dolg zdrava in vesela pa da se boste fino imel. Nič ne veš kdo bo prej pod rušo – ti ali oni. Bog daj, pa da še dolgo ne nobeden.

Ne, nimaš nobene pravice. In tudi niso dvojna merila. Starša sta se odločila pomagati sestri, tebi ne. To je njuna odločitev. Nikomur nista dolžna pojasnil zakaj je tako.

A če bi dala v dobrodelno ustanovo, bi te tudi motilo? Bi te, po tvoje, celo morala vprašati prej, če ti gospa dovoliš?

Eni si malo preveč domišljate, kaj vse vam pripada.
[/quote]
Nista dolžna pojasnila in ga potem naj tudi ne pričakujeta, ko se bo zavrnilo njuno prošnjo po pomoči ob bolezni.

Ja, bolezen je bay back time, če enega otroka nista klicala, ko sta talala kuverte, naj jih tudi ob bolezni ne, na njunem otroku pa je, da se tega drži saj bi jima s pomočjo sporočil, da je očitno vse v najlepšem redu in ptički pojejo…


Nista dolžna pojasnila in ga potem naj tudi ne pričakujeta, ko se bo zavrnilo njuno prošnjo po pomoči ob bolezni.

Ja, bolezen je bay back time, če enega otroka nista klicala, ko sta talala kuverte, naj jih tudi ob bolezni ne, na njunem otroku pa je, da se tega drži saj bi jima s pomočjo sporočil, da je očitno vse v najlepšem redu in ptički pojejo…
[/quote]

Če si morata za denar kupovati pozornost ene hčere (kar očitno avtorica in ti namigujeta: če mi daš denar te pridem pogledat, če ne, ne pridem), potem si to pomoč lahko kupita tudi drugje: Pri tujcih ali drugi hčeri, ki jima je očitno ljubša.

Imava tri odrasle otroke, a še niso samostojni. Gledava nekako, da so materialne potrebe vseh enako pokrite, a so si različni karakterj, različne želje, različne potrebe, ni šans, da vsem trem daš v denarju enako, ker eden potrebuje nekaj, drugi nekaj drugega in tretji nekaj tretjega, vse troje v različnih zneskih…

Daješ vtis zelo materialistične osebe!
Ti nimaš nobene potrebe po finančni pomoči staršev, čisto dobro shajaš sama in si sposobna zelo dobro finančno poskrbeti zase in svoje otroke.
Zakaj nisi ponosna sama nase in na dejstvo, da zmoreš sama? Namesto tega zganjaš brez vezno ljubosumje na sestro, ki pač sama ne zmore ali zmore to zelo slabo.
Pri starših ne gre za to, da bi delali razliko med otroki, gre za to, da vidimo, da en zmore sam in smo ponosni nanj, drugi pa ne zmore sam in mu pomagamo, nas skrbi zanj, pa ne glede na to, za kakšno stvar gre.

Če tvoja starša delata razlike med vama tam, kjer obe potrebujeta pomoč ali pozornost, bi se jaz pogovorila z njima, to bi zmotilo tudi mene, v tvojem primeru zaradi materialne pomoči sestri se pa ne bi obremenjevala.

a pa tlele ste vsi diht??
a imate otroke??

nikol ne bi mogel enemu otroku dat čokolado…
drugemu pa samo suh kruh..

men se to zdi ADIJO PAMET… za STARŠA seveda..
pa ne zarad denerja blaginje..zaradi diferenciacije..
to marsikaj pove o starših!!

tako da avtorica, te v osnovi zastopim, sam maš pač slabe starše..ampak saj veš..starši so edini..

Imava tri odrasle otroke, a še niso samostojni. Gledava nekako, da so materialne potrebe vseh enako pokrite, a so si različni karakterj, različne želje, različne potrebe, ni šans, da vsem trem daš v denarju enako, ker eden potrebuje nekaj, drugi nekaj drugega in tretji nekaj tretjega, vse troje v različnih zneskih…

Daješ vtis zelo materialistične osebe!
Ti nimaš nobene potrebe po finančni pomoči staršev, čisto dobro shajaš sama in si sposobna zelo dobro finančno poskrbeti zase in svoje otroke.
Zakaj nisi ponosna sama nase in na dejstvo, da zmoreš sama? Namesto tega zganjaš brez vezno ljubosumje na sestro, ki pač sama ne zmore ali zmore to zelo slabo.
Pri starših ne gre za to, da bi delali razliko med otroki, gre za to, da vidimo, da en zmore sam in smo ponosni nanj, drugi pa ne zmore sam in mu pomagamo, nas skrbi zanj, pa ne glede na to, za kakšno stvar gre.

Če tvoja starša delata razlike med vama tam, kjer obe potrebujeta pomoč ali pozornost, bi se jaz pogovorila z njima, to bi zmotilo tudi mene, v tvojem primeru zaradi materialne pomoči sestri se pa ne bi obremenjevala.
[/quote]

ne vem katere besede ti ne ločiš med
VSE in NIČ..???

Gledava nekako, da so materialne potrebe vseh enako pokrite, a so si različni karakterj, različne želje, različne potrebe, ni šans, da vsem trem daš v denarju enako, ker eden potrebuje nekaj, drugi nekaj drugega in tretji nekaj tretjega, vse troje v različnih zneskih…

New Report

Close