Sestra pokojnega moža želi moj zaročni prstan
Tudi jaz sem izgubila nekoga ki sem ga res iz srca ljubila, in vem da je zalovanje resnicno dologtrajno ter bolece. Dolocene stvari kot je v tem primeru prstan ima tukaj mocen pomen ljubezni ter opomina na skupno zivljenje. To da svakinja ze po letu in pol zeli prstan nazaj se mi zdi cisto prehitro ter da nima cistih namenov. Moz je tudi s razlogom dobil prsan od babice saj je babica zelela da prstan podari zenski ki jo ljubi, kaj pa prstan nato nadaljuje pot pa se mora odlociti vsak sam, babici je vseeno. Sorodniki tudi nimajo pravice do njega saj je babica presodila komu ga podari, ostali pa so dobili kaj drugega.
Tezko je to slisati a pri svojem zalovanju sem ugotovila da se da kljub smrti nadaljevati zivjenje, seveda ne takoj zato bi prstan definitivno nosila v casu zalovanja in se naprej saj je lep spomin na pokojnega moza, ce bi se pa ponovno porocila bi pa prstan vrjetno vrnila ni pa nujno ce bi zacutila bi ga sicer ne. Bi ga pa definitivno po svoji smrti zapustila njegovi drzini ker jim bi vrjetno vec pomenil kot mojim potomcem s drugim moskim. Ce bi mi tako odgovarjalo bi ga nosila tudi do svoje smrti.
Po letu in pol je prehitro za vracilo saj lahko res mocno obzalujete, tako da jim recite da se odlocite ces nekaj let ter boste videli kaj vam srce pravi. Je pa neki solani clovek ki ga ne bom izpostavljala rekel da so vse katerialne stvari sidra, sidra v preteklost ki vam s svojo navzocnostjo priklicejo spomine, mogoce pozitivne mogoce negativne. Ces cas boste videli kaj vam srce pravi ce vam zdaj pravi da ga ne vrnite ga ne, in ce vam bo ces leta pravil da ga, ga vrnite 🙂
Nauk te zgodbe:
Ne sprejemajte več zaročni prstanov, ki so družinska dediščina partnerja. Zaslužite si novega brez zgodovine in ljudi, ki bi se kdaj morda obesili nanj. Ta tradicija se ne obnese in je zastarela in ponižujoča.
Nova tradicija: “Prstan” dobi recimo prva hči, vnukinja in ga nosi kadar hoče, lahko tudi kot modni dodatek ali proda.
Jaz bi ga sigurno dala nazaj. Saj imaš še poročnega, tistega ti je dal mož čisto sam. Lepši spomin za moje pojme. Če bi mi bilo prehudo bi svakinji rekla, da ga bo dobila (ali pa njeni potomci), ko umrem in bi sigurno to zapisala v oporoko. Tiste, ki bi ga obdržale ste navadne grabežljive sponzoruše. Samo da imate čim več, če koga pri tem prizadanete vas ne briga. Kurvice, ki gledajo samo na denar in premoženje. Se vidi, da prihajate iz podna, da sploh veste ne kaj ie in kaj pomeni družinski nakit, še posebej prstan, v eni familiji. Pfuj 🤮🤮🤮🤮🤮
Tako teo lahko odpre le baba, praznoglavka, potem pa še norite, ko vam človek pove, da ste bleasve in popolnoma brez delujočih možganov.
Kaj pa Turkom iz televizjskh serij še kaj nakazujete denar babšeta? En cajt ste bil zelo aktivne v tej smeri, še preiskovalci niso zmogli ostat resni pred kameram, jim je smeh uhajal.
Familiarni prstan, verjetno kakšnih 70-100 let star, 18 karatno zlato, noter pa kak štirioglat brušen barvi kamen ( rubini so bili takrat popularni), v velikosti 1x1cm.
Takega imamo tudi po naši strani – od praprababice -simbolika je to, ki gre iz roda v rod, po ženski strani – pa daje mama potem hčerki izključno naprej. Ga imam.
Bravo -TOP realen odgovor.
Samo pri striktnih balkanskih koreninah je to še preveč tradicionalistično in ukoreninjeno, kar nima pa zveze z moralo. V stilu: nek se daruje, da se vidi raskoš….. že ob porodu se mora darovat zlatnina porodiljki ( pa mora da bude bogata narukvica ili debeli lačić) i takođe djetetu-uhančići ili lančić 🙂
Prstan bi morala vrnite, le , če se ne bi poročila. Zaročni prstan se podari z namenom poroke, če ta ni izpolnjen se vrača, sicer svakinja nima nič stem. Tudi ti si del njihove družine in stem dediščine…to je tvoja vez z možem..
[/quote]
Nič več je ne veže fizično na to družno, ker njenega moža iz njihove genetike z njo povezane ni več – samo spomine še ima, to je pa drugo (!) nič ni več otipljivega živega z mesa in krvi, potomcev pa tudi nista imela, krvi in genov nista zmešala – če je pametna, pa po doživetem lahko razume, da tudi psihično nima nič več s to familijo xD. In jim prstan res vrne, ker bo s tem dokazala ,da ni plenilka, kot so bili marsikateri bogati Šivcarji 🙂
Taki prstani so pa darila, ki načeloma morajo KROŽITI naprej, pri avtorici se je pa ustavilo. Ona mora ta prstan dat nekomu naprej, kk ga bo uporabil za zaroko- sama svojih otrok nima, da bi jim dala. In TO ni prav, tudi iz tega razloga si ga ne more kar prisvojiti – taka simbolika prstanov in namen je kroženje, ne pa prilastitev 🙂
Pol odgovorov v smeri, kar se da, se (obdrzi) v zlato jamo zakopa, pol v smeri, vrni nazaj, nimas nic vec z njegovo familijo. Torej imajo vsi prav in spet nobeden.
Ne vem, ali se je avtorica po prvem vprasanju se kaj oglasila nazaj in pokomentirala. Mene bi mogoce zanimalo samo to, kako stè ostale zapustnikove stvari resili z dedovanjem, glede na to, da nista imela otrok, se potem na drugo njegovo polovico, vkljuci drugi dedni red (torej mozevi starsi oz. Ce jih ni vec njihovi otroci). V povezavi z takratnim dedovanjem bi nasel ustrezno resitev…
Jaz bi recimo tako naredil, moje mnenje….
1. Prišel je čas, da se znebiš tega prstana in to čim prej.
2. Daj ga nazaj družini.
3. Ampak niti pod razno ne tisti osebi, ki je rekla zanj. Nekomu drugemu iz tiste družine, tretji sestri ali kakšnemu otroku najstniku, lahko ga daš komurkoli, to bo krasna gesta od tebe in malo jih boš zafrknila. In poudari “Tebi ga podarjam, kot spomin na strica” nekoga boš iskreno osrečila. Tisti osebi pa nikakor ne, nikoli se ne ponižaj tako, oni so tebe že. Gre se samo za princip potem pa naj naredijo kar hočejo.
Nikoli v življenju nista samo dve možnosti. Vedno je prava tista tretja. Morda se domisliš še kakšne drugačne.
Valentina z Gorenjske, 18.04.2021 ob 14:37
Skupaj sva bila 6let, od tega 2leti poročena, brez otrok. Mož je zaradi bolezni umrl eno leto in pol nazaj. Pred kratkim me je kontaktirala noseča svakinja, ki želi da ji dam svoj zaročni prstan, ki je bil last moževe none. Pravi, da želijo prstan obdržati v družini.
Prstan še vedno nosim skupaj s poročnim in ga nikoli nisem snela. Ne želim ga vrniti.
Kaj bi vi naredili?
Nikar ne vrni, to je bilo moževo darilo tebi. Nisi ti kriva, če je mož umrl.
Jaz ga nebi vrnila.
Grenak okus, 18.04.2021 ob 14:58
Bi ga vrnila, a bi mi ostal grenak okus in s to družino ne bi želela imeti več stika. Tudi ti si del družine, tebi ga je podaril mož, ker ti je zaupal, te vzel za svojo, vključil v družino. Veliko ti pomeni, upravičila si izkazano zaupanje.
Zahteva te sestre se mi zdi zelo neempatična, milo rečeno. Zahtevati nazaj iz ljubezni dano darilo, ker ti je umrl mož, se mi zdi sramotno!
Mož ti ga je dal z ljubeznijo, za vedno. Je tako? Njegov spomin s tem “oskruniš”. Poskusi sestri to dopovedat.
So ti ze dali odgovor. Vrni prstan. Kdaj pa je tvoja odlocitev. Jaz bi ga vrnila, ko bi bila pripravljena. In bi to tudi povedala. Mi2 tudi nimava otrok in nosim njegovo ogrlico, ki je druzinska zapuscina. Vrnila bi jo, po moji smrti. Odloci se sama. Je pa prstan del njihove krvne druzine, kar ti nisi in ga moras nekoc vrniti oz tvoji potomci.
Tudi vi ste postali del te iste družine, posebej, če sta imela otroke in bodo oni morebitni nasledniki tega prstana, ki ga bodo morda podarili izbranki, kakor ste ga prejeli vi. Ta prstan je dar, daril se ne vrača, če ga niso želeli darovati, naj ga ne bi dali možu, pač pa v sef in hranili za zapuščino. Zgolj moje mnenje.
nista imela skupnih potomcev, 18.04.2021 ob 16:13
kaj ti ni jasno?????
ona je del te druzine!!!!!
[/quote]
Hmmmm -ja, piše, da nimata skupnih otrok….Torej ni krvnih potomcev po njemu.
Tukaj pa je mlai !haklc”: ni po njegovi liniji torej njegovih potomcev, ki bi jim pripadal ta prstan; tako prioritetno rodbinski zaročni prstan none pripada sedaj otrokom te svakinje…
Ona bi bila še naprej čalnica te familije -hipotetično, če bi imela z bivšim možem skupne potomce. Zato pa je njena svakinja tako “vztrajno zahtevna” glede famiijarega prstana. IN ja, načeloma familijarni prstan pripada krvnim potomcem. Avtorica pa krvna potomka ni.
Tebi ni jasno. Saj bi ga v oporoki pustila moževi nečakinji.