Šetlandski ovčar
Imajo ga pri znancih – v hiši. Lahko povem, kako se obnaša njihov pes.
V zaprtih prostorih se počuti ok, rad je v družbi ljudi (socialen) in predvsem za člane svoje družine rad ve, kje v hiši se nahajajo (jih ima ‘preštete’). Praktično vedno se nahaja v istem prostoru, kot kdo od članov družine, ali pa v neposredni bližini (npr. ponoči na hodniku ob vratih spalnice).
Češejo ga zelo pogosto (ne vem točno kolikokrat, mogoče celo vsak dan?), samo ima pa zato zelo zelo mehko dlako, ki mu običajno tekom dneva ne izpada. Npr. kadar sem pri njih na obisku se mi lahko pes dolgo časa mota okrog nog, pa mi le redkokdaj pusti kakšno dlako na hlačnicah.
Za v stanovanje ga ne bi priporočila, ker so ti psi dosti glasni. Na stvari namreč opozarjajo z različnimi stili laježa. Pri tem ne mislim samo na situacijo, ko pride neznanec k hiši, ampak tudi, ko se npr. domov vrne eden od domačih, psa nekaj razveseli ali preseneti, itd. Mogoče so malo podobni majhnim otrokom, ki želijo vsem takoj povedati, da se dogaja nekaj zanimivega. Zvok sicer ni nadežen, ampak za sosede bi bilo pa lahko dokaj moteče.
Zazna pa vsakršnega prišleka in nanj tudi opozori. Ni čuvaj v smilsu, da bi se v neznanca zagnal, ampak vedno opozori lastnike.
Dovoli božanje – mu paše. Je tudi dokaj učljiv in bi osnovno šolo in ukaze moral obvladati brez večjih težav.
Kar se količine energije in sprehodov tiče, naj vam pa raje svetuje kdo drug. Pes, ki ga poznam, doma ne povzroča težav, niti ne sili ven. Ima en daljši sprehod in še nekaj krajših izhodov za opravljanje potreb na dan in to mu očitno zadošča. Je steriliziran in zato ne vem, kako se obnašajo nesterilizirani psi.
Na splošno se mi zdi zelo prijetna pasma, vendar je kar nekaj dela z dlako ter je po moji presoji preglasna za v stanovanje.
Precej aktivni psi, ob nepravi izbiri vzreditelja in napačni socializaciji precej plašni. Bevskači (oz za lajež vedno najdejo razlog).
Če se mislite aktivno ukvarjati s kakšnim pasjim športom je to dobra izbira, v kolikor pa se vam pes zdi primeren za družino le zaradi svoje velikosti in možnosti, da ga okoli nosite podpazduho pa ga odsvetujem.
Res izgleda, kot pomanjšanj škotski ovčar toda po karakterju nimata nič skupnega.