sex & Co. in otroci
Ne, ne se preč obračat, ne gre za pedofilijo ;-)))
Kako se o seksu, razlikah med spoloma, nosečnosti, zaljubljenosti, …. pogovarjate z otroci? Uporabljate “pravilne” izraze (penis, vagina, …) ali imate take čisto vaše besede? Se še komu zdi, da gre vse to prehitro? Pravkar smo še pampersice kupovali, zdaj pa že pregledujemo knjigo Tako sem prišel na svet. Pa mi ni težko odgovarjat na 1000 in 1 vprašanje, samo … mar morajo res 7-letniki poznat že celotno podočje spolnosti? Če ne poveš ali, bognedaj, rečeš, da tega še ne more razumet … izgubiš vso kredibilnost in svetovalec na tem področju namesto staršev postanejo sošolci, revije, splet, …
Zame osebno bi se bilo težko sprijaznit z mislijo, da mi ni uspelo vseh teh fizičnih in psihičnih dogajanj v telesu in med dvema človekoma otrokom prikazat kot nekaj najlepšega.
mi je prijateljica povedala, da se je tega lotila zelo natančno, lepo po knjigi, nazorno, od začetka do konca – s takrat 7 letnim sinom…njegova reakcija : jok, groza – kako lahko oči dela tako hude stvari mamci?!!… in zato je potrebno take razlage začet nekak takole :živela sta…, se zeeelo ljubila…itak kasneje sami ugotovijo vso resnico…hočem rečt, da se mi zdi prav, da izhajamo najprej iz ljubezni in nato začnemo z “animacijo”…
lp
Jaz, v glavnem vedno odgovorim na vprašanje. Me je sicer zadnjič skoraj kap, ko je moj 5 letnik izjavil “mami, a ne da bodo meni kmalu iz lulčka prišla semena?”. Nekaj sigurno opravi tudi vrtec oziroma sovrstniki. Se pa držim pravila, da ne prehitevam in jima ne razlagam tistega kar me nista vprašala.
Čas pa gre tako ali tako prehitro naprej.
Zdaj je vse veliko lažje, ko je v knjižnici toliko različne literature na to temo prilagojena za različno otrokovo starost.
In prav si napisala ja, če ne boš ti prvi otroku na pravilen način prikazal spolnost in vse kar je povezano z njo, bo to storila družba, šola ali nekateri drugi osebki na zelo krut način, zato ni pametno zamujati in odlašati s tem, ko lahko tudi 7 letniku na njegov način, na pravilen način razložiš spolnost…
Mi smo uporabljali kar knjižnico, no še vedno jo, vsako leto izvemo kaj novega;))