Seznam bančnih cenilcev
Praktično vse banke sprejemajo cenitve pooblaščenih ocenjevalcev nepremičninskih pravic. NA tem linku pa najdeš seznam vseh, ki imajo licenco v SLO. link
Sodni cenilci pa so se žal (in to bi moralo biti predvsem na njihovo žalost) tako izpridili, da je jasno da banke več ne sprejemajo njihovih cenitev.
Za: Tko to je
Seveda je važno, kdo ceni. Ker na podlagi cenitve je odobren kredit. Posledično če je slabo ocenjeno, je tudi slaba višina kredita, kajne? To pa boli kreditojemalca. Banke seveda ne 🙂
No, pa v realnem življenju je tako, da 3 različni cenilci, 3 različne cenitve.
Je pa svinarija višje vrste kajne, če je cenilec na tem seznamu in ima veljavno licenco, banka pa ne prizna te cenitve, ker cenilec ni na NJENEM seznamu.
In zakaj ni na seznamu?
To je vprašanje za milijon dolarjev. 🙂
lp,
Karmen
Ti veliko stvari ne razumeš kajne? Banka daje denar in ima vso pravico, da sama oceni koliko je tvoja nepremičnina vredna…to lahko naredi pa če ti sam predsednik države reče da je nepremičnina vredna več.
Ker očitno povprašuješ po kreditu višje vrednosti, pa je še toliko večja zaskrbljenost banke, da ti tega ne boš mogla vrniti, po drugi strani pa vsi vemo, kako se cenitve delajo in kako lahko vplivamo na njih.
Mimogrede : me prav zanima, če bi ti obstoječo nepremičnino kupila za 550.000 €ur?
In kako se delajo cenitve?
Ne vem, zame mora biti cenilec neodvisen strokovnjak z veljavno licenco.
Ko sem jaz svojega bančnega cenilca pripeljala na parcelo je vse natančno pogledal, naredil analizo in konkreten dokument, čez 3 tedne pa oddal dokumentacijo.
Ni bilo debate o tem, da bi slučajno kdo ocenil tako, kot jaz želim. Niti me ni vprašal.
Pač pa trdim, da ne razumem, zakaj po tem taka razlika med različnimi bančnimi cenilci?
In še to, zakaj hudiča pa banke zahtevajo cenitev, če je tako na ‘majavih nogah’ , če cenitvi ni zaupati, če se ne zaupa cenilcem, kot ti sugeriraš?
Kar tako, da sekirajo in spravljajo v stroške kreditojemalca?
jao…..
lp,k
Tko to je,
sem spregledala vprašanje.
Očitno bom morala spremeniti nick.
Da, če govoriš o primerno veliki nepremičnini z objektom v solidni soseski, ki je nova in komunalno urejna, po tem da.
Če pa kar mečeš ene podatke ven o cifrah. za katere se ne ve, kaj zadaj stoji, po tem pa samo norec lahko odgovarja na taka vprašanja.
lp,k
Tko to je,
ne posplošuj in ne meči vse v en koš.
O tvoji nepremičnini s esliši, kot da gre res samo za zemljo in nič drugega. Niti koliko, kakšno in kje.
Enostavno nimam energije prepričevati nekoga, ki ni realen izkusil, ampak samo teoritizira.
To so vprašanja kot: kaj je prej kura ali jajce?
Ali pa, koliko je vreden ptič na veji? Ne veš niti kateri je, kakšen in na kakšni veji sedi, zlati ali trhli?
Ma brez veze, tko to je, menda imam pravico do svojega mnenja, ampak verjemi, da ne teoritiziram.
Ja osebno bi pa tudi jaz rada videla, da bi bila parcela s hišo vred vredna 100.000, sem takoj za 🙂
Tko to je,
sem dobila kredit in rešila problem. Ja, banka je priznala mojo cenitev bančnega cenilca.
Še kaj?
Lahko, da boo cene nepremičnin še padale. Vendar to zame ni več pomembno, ker ne bom prodala. Zakaj, če sem kreditno sposobna in redno odplačujem obroke?
Ampak sedaj bom lahko dokončala in v njej živela.
Trajalo je kar dolgo, ampak je uspelo.
Tko, to je, po koliko lahko prodaš neko nepremičnino sedaj, je čista špekulacija. Nima smisla izgubljat časa s tem.
lp,Karmen