Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek seznam “splošnih” alergenov

seznam “splošnih” alergenov

Ali katera ve, kje bi ga dobila? Namreč naš otrok je alergičen na mleko in jajca in smo dobili navodila, česa ne sme, ni pa nič napisano o teh splošnih alergenih kot so arašidi, jagode, med… KAJ ŠE? Rada bi namreč dala seznam možu, ki trdi,da če ni na seznamu prepovedanih živil, lahko to je. Jaz pa ne želim, da se hecamo z zdravjem otroka… Hvala!

Mož zna imeti kar prav. Sicer pa bolje, da se posvetuješ s pediatrom, če si v dvomih, kot da otroku kup hrane kar za rezervo črtaš z jedilnika.

če ni na seznamu prepovedanih, dokazanih alergij lahko je, samo bodite previdni ko je, če opazite težave, potem prenehate dajat. tudi moja je alergik, dokazano na jajca in mleko, ter arašide.
glede arašidov, je močan alergen, mi po njem bruhamo, ga pa najdete tudi v smokiju. arašidi/kikiriki je isto, enako velja za lešnike, ki pa jih mi uživamo brez težav, samo ne prepogosto. jagode, enako močan alergen, mi jih lahko jemo, nimamo težav. nekateri alergiki na jagode, jedo še ne zrele, menda je alergen ravno rdeče barvilo jagod, dobile bi se naj še bele jagode, samo ne vem kje. enako velja še za breskve, marelice, kivi, sledijo agrumi, močan aleregn so tudi ribe in morski sadeži.
ni odveč pozornost pri soji, saj se lahko razvije alergija tudi na njo, ampak če ni težav potem se jo lahko uživa.
nam so rekli tako: na kar je dokazano ne sme, ostalo pa opazujte, če opazitente težave še z drugo hrano opozorite na naslednjem pregledu, dajati pa raje ne.
poglej na forum alergije, tam veliko piše.

Na Pediatriji je že enkrat pisala Tanč o tem:

Se pa spomnim, da je napisala še nekaj seznamov alergenov, pa malo poišči z iskalnikom. Je bilo pa to zelo na začetku odprtja foruma.

Drugače pa ne sme biti v hrani nobenih konzervansov, razno raznih aditivov (kateri povzročajo alergije dobiš na straneh Zveze potrošnikov Slovenije pod zloženkami), od hrane so potem še jagode, paradižnik, oreščki, med, ribe in morski sadeži. Ti so najbolj običajni.

Helena

HelenaK, hvala za odličen link. Ampak kaj to pomeni, da naj tega NE je ali da samo opazujemo kot pišejo nekatere zgoraj? Jaz res ne bi rada komplicirala za brez veze, ampak nisem zihr ali izpostavljanje alergenom pomeni, da mu večam možnost za kakšno astmo ali če ne dobi reakcije, ne pomeni nič?

Naša tamala ima tudi alergijo (vendar ne na kravje mleko in jajca, mogoče je pri taki alergiji kaj drugače) in smo bili že nekajkrat po nasvetu pedaiatrinje nekaj časa na hudi dieti. Vsakokrat, ko pridemo do alergologa, nam ta reče, da to ni smiselno. No, nazadnje smo naredili tako, da smo se doma nekaj časa čisto držali diete, v vrtcu je pa jedla, kar so pač imeli in smo sproti sledili jedilnik. Ko smo ugotovili, kaj od vrtčevske hrane ji škodi, smo še doma začeli počasi uvajati tudi živila, ki so prepovedana. Na koncu smo ugotovili, da ji škodi poli salama in orehi, zato se tega sedaj izogibamo (vsake toliko pa se tudi prekršimo).
Nazadnje, ko smo bili pri alergologinji, je rekla, da smo prav postopali, kljub temu, da nam je pediatinja hotela prepovedat vso to hrano. Enostavno zaradi možne alergije na nekaj stvari je neživljensko, da se izogibaš vsemu. Treba je ugotoviti, kaj otroku škodi.

Kaj pa pravi alergolog? Tudi on pravi, da se mora otroček izogibati vsej tej hrani?

Prej sem pozabila med alergene omeniti tudi citruse.

Helena

Še to, se pa izogibam uporabi jušne kocke in raznim Uncle Bens, Dolmio… omakam, juham iz vrečke… Če pa je kdaj sila, pa jemo tudi to.

Helena

Dobro se je tudi drugim jedem ki vsebujejo alergene izobiti, ne v celoti ampak past kaj je. Moja hčerka je laergična na pršico, živasko dlako najbolj na psa in ccvetnej. pa nam je alergolog svetovam da naj je čim manj konzervansov, jagod barvi, arašidov, čokolade, itd. ker imajo v sebi alergene.
No meni je tako svetovam. nimo jih prav črtali ampak jih zelo omejujemo.

No, saj pravim, mogoče je odvisno tudi od vrste alergije. Pri nas je bilo tako, da je tamala imela izpuščaj in bila negativna na te običajne alergene, ki jih testirajo. Mogoče je res odvisno od alergije in kako močna je.

Helena

ma ni pri alergiji na mleko in jajca se je treba izogibati mleku, mlečnim izdelkom in vsemu kar vsebuje sestavine mleka, pomeni da tudi kazeina, laktoze, mlečne maščobe itd. in jajc, če je alergija na jaca, tudi jajčnega lecitina in jajc v prahu.

mi smo že od rojstva alergični na to kar sem ti že napisala zgoraj in se držimo tako kot sem ti napisala, izogibamo se dokazanih alergenov, pri ostalem sem bila sprva pazljiva, ko pa sem opazila da ji ne dela težav pa sem ji začela dajat. in ja stari bomo 7 let in novih alergij nismo pridelali, ker jemo ostale alergene. poli klobasa nam ne dela težav, pariška pa ja, samo ne jemo nobene, ker pač raje kuham. če je pa sila in je treba pojest kaki sendvič pa ji dam piščančja prsa (klobaso). sicer pa, če reče da ji ni dobro je ne silim jest in ji več ne ponujam, pa me zato ne izkorišča in ne je samo sladkarij, ker sladkega sploh noče jest.

New Report

Close