Shipping news
Annie Proulx (svojo prvo knjigo je napisala pri 56. letih): Shipping news, skoraj 400 strani odlične proze, ki se dogaja na zasneženi in mrzli Novi Fundlandiji, prav nič patetično iskanje korenin, ljubezni in smisla. (dobitnica treh pomembnih nagrad: Pulitzerjeve, the Irish Times International Prize, the National Book Award). Kupila sem jo v Konzorciju in jo z užitkom brala čez praznike. Še ocena iz The Timesa: To read The Shipping News is to yearn to be sitting in The Flying Squid Lunchstop, eating Seal Fin Curry, watching the icebergs clink together in the bay. Se strinjam, nimam kaj dodati. Priporočam.
Buk, tukaj mi kolegi pravijo, naj te vprašam, če si film slučajno videl na videokaseti in če se dobi pri nas, pa Anja sprašuje, če si videl Lepota po ameriško, Ure do večnosti in Učiteljico klavirja – kakšni so se ti zdeli, oz. ali na splošno ne maraš preveč dram ali ti samo Shipping news ni bil všeč.
Moje vprašanje pa je: ali je kdo že prebral Učiteljico klavirja (avtorica Elfride Jelinek), ki je bila pred kratkim prevedena?
Film imam doma na divx-u. Lahko si ga naročiš pri divx ali DVD prodajalcih.
Filmov ne poznam po naših naslovih, ker grem v kino redko. American beauty (Lepota po ameriško) mi je eden boljših filmov nasploh. Ure do večnosti ne poznam, razen če je moja slutnja pravilna, da je to s Kidmannovo, torej The hours. Tako tako, navdušenje bolj pridušeno. Učiteljico klavirja ne poznam. Drame so mi ok! Spacey-jev nov film Life of David Gale, drama, se lahko kosa z American Beuty! Fantastičen film! Veliko dram je še, ki so mi odlične. Shipping news mi je dolgočasen.
Buk, hvala za idejo, verjetno si bomo nekaj filmov res kar naročili, ker jih k nam v kinodvorane enostavno ne bo. Ure do večnosti so res The hours z Julian Moore, Meryl Streep in Kidmanovo.
Irena, po knjigi Učiteljica klavirja so Francozi posneli fantastično morbiden film, ki so ga lani vrteli v CDju. Si ga videla? Jaz sem si ga šla pogledat s kolegi in je na nas naredil tak vtis, da smo potem dol v Drami še dolgo razpravljali o tem, kako ‘la represión crea la perversión’ – kako se morajo zaradi potlačitve strasti in čustva manifestirati na neke izkrivljene, destruktivne načine. Knjige še nisem prebrala, se je bom pa verjetno kmalu lotila.