Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Si povprečni Slovenec prestavlja kosilo brez mesa?

Si povprečni Slovenec prestavlja kosilo brez mesa?

Pri nas jemo meso in ribe predvsem v gostilnah 🙂 Doma pa le, ko dobimo od enih kolegov domačega, kupujemo ga praktično ne. Povprečno je torej kosilo z mesom redko, večinoma jemo testenine ali riž z zelenjavnimi omakami, včasih tudi krompir z bučkami ali špinačo, razne zelenjavne juhice in rižev narastek ali palačinke.
[/quote]

Ogljikovi hidrati (kruh, testenine, krompir, riž…), ki so dejansko sladkor po kemijski sestavi, če kdo potem misli, da na račun mesa, da se potem zdravo prehranjuje, je v veliki zmoti.

[i]Mojega hudiča sem prodal svoji duši.[/i]

Ogljikovi hidrati (kruh, testenine, krompir, riž…), ki so dejansko sladkor po kemijski sestavi, če kdo potem misli, da na račun mesa, da se potem zdravo prehranjuje, je v veliki zmoti.
[/quote]

Nikakor ne mislimo, da se zdravo prehranjujemo. Zagotovo pojemo preveč škroba, skušamo pa jedilnik uravnotežiti z zelenjavo, ki jo pojemo največ. Škrob je priloga, meso pa dodatek.

v mojih 2x na teden je všteto vso meso in mesni izdelki. Od tega manj kvalitetnega mesa uživam samo hrenovke zelo redko in kakšne pleskavice, ostalo piščanc in ribe, raznih salam in paštet pa ne kupujem.
[/quote]

Kaj pa potem jeste? Od česa se najeste, ker od zelenjave se človek ne naje, oziroma se naje za bolj kratek čas.
Koliko pa pojeste zelenjave in sadja na dan?
Kaj še poleg tega jeste?

Hrenovke imam vedno v skrinji, a jih običajno vržem stran, ko se mi zdi, da se že dolgo valjajo in kupim nov paketek za v skrinjo, res se ne spomnim, kdaj sem jih nazadnje jedla. Pašteto pojem morda eno na leto ali pa še to ne. Tune in ostale ribje konzerve ne jem. Od delikates jem domač pršut in šunko, tako bolj sušeno, to takrat, ko mi manjka meso, včasih 4x v enem tednu, včasih pa dva meseca sploh ne. Jajc in sira ter mlečnih izdelkov pojem zelo malo, tega bi morala več pojest, sploh jajca so hranljiva in odličen nadomestek mesa, a se niti ne spomnim na njih.
Pojem pa cca 500-1000g zelenjave in 300-700g sadja na dan, odvisno od vrste, mesa pojem 100-200g, kruha nič, ostalega pa mogoče za eno žlico krompirja ali riža, pa še to ene 3x na teden. Zame je kosilo juha, meso + zelenjava + solata.

Meso jem 1x na teden. To ni povprečje. 😛

Rdeče meso jem enkrat tedensko, enkrat pa ribe. Občasno na kakšnem izletu ali večerji zunaj tudi pršut, dobro mortadelo, domačo klobaso ali tatarca. Ostali člani ga jedo malo večkrat, morda trikrat tedensko. Salam, paštet in drugih mesnih izdelkov ne kupujemo.

Vedno redkeje jem meso …
Pred leti je bilo meso vsak dan na mizi, tudi po večkrat. Ne le za kosilo, tudi za malico (salama) ali kak drug obrok. Mene je po tem v želodcu vedno vse tiščalo in se nisem počutila dobro.

Zdaj pojem zelo veliko enolončnic, zelenjavnih juh, ki jih pripravim po svojem okusu in za kosilo pojem večjo porcijo. Ali pa večjo solato, kar mi takrat zapaše (zelena, radič, paradižnik s papriko in čebulo itd.), rdeča pesa….
Ali pa čisto “normalno” jed, le da je brez mesa. Npr. pire krompir in špinačo. Meso se tako odvadiš jesti, da ti ob taki kombinaciji postane čisto odveč.

Drugače pa jem jajca, skuto, navadni jogurt, veliko sadja, zelenjave, same take stvari, ki so mi zelo dobre.

Tudi brez mesa kakšen dan preživimo. Skuham joto, zraven pa naredim palačinke ali frtaljo. Ali pa pašto z gorgonzolo, ali pa samo pašto z maslom in naribanim sirom, ali pa s paradižnikovo omako.
Dobra je tudi polenta z ocvrtimi jajci, meni osebno pa tudi z jogurtom.
Kuham tudi enolončnice, zraven pa je še skleda solate npr. s krompirjem, fižolom in jajci.
Paštet ne kupujemo, salam v trgovini pa tudi skoraj da ne.
Kupimo pa domače klobase in domače hrenovke.

Sam se, razen rib, izogibam mesa (1-2x na mesec, na kakšnem obisku ne kompliciram, samoiniciativno ga ne pripravljam, ker je obstaja alternativa), ker mi precej težje sede, pa tudi masovna mesna industrija se mi ja zagabila (hormoni, slaba kvaliteta, neetično ravnanje pri pokolu na račun nižanja stroškov). Raje drugi viri beljakovin (stročnice, kvinoja, skuta in pa ribe, ki so tudi meso, )

Drugo je seveda, če imaš na voljo meso z eko kmetij, divjačino itd., ki pa v mestu ni tako dosegljiva (finančno ) . Vseeno pa se mi zdi, da večina pretirava z mesom (večkrat na dan, prenažiranje).

Si predstavljam. Minuli teden je bila za kosilo 2x zelenjavna omaka.

[/quote]
OH niso nadomestek mesa. Čeprav je razlika med različnimi viri OH.
Je razlika ali poješ kos belega kruha ali pa ajdove žgance.

basmati riž + red lentil curry

lahko in nasitno

In odraščajoči fantje so od tega siti, pa trenirajo tudi! Dejte no dejte, še v paketih RK pa Karitasa bi radi šnicle pa hrenovke, obenem pa trdite da ste siti od riža pa omakice. Ježeš no!

Zakaj pa ne bi bil sit od tega? Saj kalorijsko in živilsko je leča zelo bogata hrana, poješ dovolj in je to to. Leča ima 9g beljakovin na 100g, tako da 200g je recimo enakovredno porciji mesa po beljakoving, poleg tega pa še kompleksne OH.

Razen če sitost pomeni, da se ti mora nekaj težkega obležati v trebuhu in se prebavljati 8 ur.

Nasploh pa je med profesionalnimi športniki in olimpijci kar nekaj vegetiranjcev, pa lahko njih takšna hrana nasiti, čeprav trenirajo po 8 ur na dan? Pojesti je treba dovolj pa je.

Leča ima do 25 % beljakovin.
https://www.aktivni.si/prehrana/za-aktivne/leca-pozabljena-super-hrana/

Jaz pa pravim tako obroki naj bodo mali in naj bo vnesenih OH. in beljakovin približno enako krat dva pa zelenjava pa boste zdravi kot dren vsaki dan.

Res je, tnx za popravek, zamešal s fižolom 🙂

Kaj pa potem jeste? Od česa se najeste, ker od zelenjave se človek ne naje, oziroma se naje za bolj kratek čas.
Koliko pa pojeste zelenjave in sadja na dan?
Kaj še poleg tega jeste?

Hrenovke imam vedno v skrinji, a jih običajno vržem stran, ko se mi zdi, da se že dolgo valjajo in kupim nov paketek za v skrinjo, res se ne spomnim, kdaj sem jih nazadnje jedla. Pašteto pojem morda eno na leto ali pa še to ne. Tune in ostale ribje konzerve ne jem. Od delikates jem domač pršut in šunko, tako bolj sušeno, to takrat, ko mi manjka meso, včasih 4x v enem tednu, včasih pa dva meseca sploh ne. Jajc in sira ter mlečnih izdelkov pojem zelo malo, tega bi morala več pojest, sploh jajca so hranljiva in odličen nadomestek mesa, a se niti ne spomnim na njih.
Pojem pa cca 500-1000g zelenjave in 300-700g sadja na dan, odvisno od vrste, mesa pojem 100-200g, kruha nič, ostalega pa mogoče za eno žlico krompirja ali riža, pa še to ene 3x na teden. Zame je kosilo juha, meso + zelenjava + solata.
[/quote] jaz zjutraj dva jajca in malo ocvirkov, domač kruh dva kosa, čaj ali kavo in imam dovolj do štirih popoldan. Sem pa kmet. Da ti toliko poješ ali Sportal cel dan ali si bolan ali debel. Nekaj od tega.

Meso oz. ribe so pogosto na jedilniku. Če se kak dan namensko odločim, da ne bo mesa, jedem dodam dobro merico parmezana ali sira ali spečem poleg jajce.

[/quote]

Našteto niso neki čisti hidrati, ampak imajo tudi beljakovine (tam okoli 10 g /100 razen krompir mal manj) – celo toliko beljakovin, da če poješ riža/testenin/kruha za 2000 kalorij na dan, imaš 80-90 % dnevnih beljakovinskih potreb za normalnega človeka pokritih.

Ne pretiravaj, ne obstaja gostilna, ki nima nič brezmesnega razen ocvrtega (!!) sira. Mogoče je bilo tako v 80-ih letih prejšnjega stoletja po kakšnih vaških gostilnah, danes pa sigurno ne.

Meso jem največ 2 x tedensko, obstajajo pa celi tedni, ko ga ne – pa ne zato, ker ga ne bi marala, pač pa zato, ker se mi ga ne da pripravljati oz. nimam časa – službene obveznosti mi namreč vzamejo vsaj 12 ur dnevno. Rada kupim sveže meso in med tednom nimam časa hoditi v trgovino. Ponavadi med vikendom pripravim kake ribe, (divjačinski) golaž (imam ga vsaj za 2 dneva in še v skrinjo gre), jetra, lignje, školjke itd. Če grem v restavracijo, si res privoščim in ni ga čez rare steak.
Med tednom ne jem mesa, ker se mi ga ne da pripravljati. Imam velik vrt in tako je sveža zelenjava vedno pri roki. Pojem veliko zelenjave, raznih žitaric, testenin, obožujem stročnice. Kuham sama, uporabim in kombiniram to, kar mi ponudi vrt in je torej hitro pripravljeno. Tudi skuto imam vedno na zalogi, če ne pa skočim k sosedu – kmetu po mleko in jo naredim sama (simpl je!).

New Report

Close