Silba

Mi smo bili več kot 10 let nazaj in je bilo super,ker otok ni bil toliko skomercaliziran. Zdej me ponovno vleče tja, ma se bojim, da je že preveč turistov.
Takrat smo mi bili v privat hišici, ven iz centra vasi…..na plaži smo bili ponavadi sami, v majhnem portu, skratka božansko.

Na otok moraš z ladjo, povezavi sta dve na dan. Na otoku je veliko Slovencev. Plaža v samem naselju je bolj švoh, je pa na obeh straneh otoka (odvisno, kje piha). Sta pa malo lepši plaži ven iz naselja na JV in ena še malo dlje na SZ (Zavalatica). Do tja je kar nekaj hoje.
Nisem prepričana, če že imajo vodovod, pred leti ga še ni bilo. Ni avtomobilov, vse vozijo z malimi multikultivatorji. Neke posebne zabave ni. Zelo podobna sta Olib in Ist.

Vse kar so predhodniki navajali je res. Vse je odvisno kakšne oči ima kdo. Lahko si privoščite popoln odklop od civilizacije, otok pa istočasno ponuja tudi restavracije, lokale s kavico in nenazadnje slaščičarno.
Z namestitvijo pa je lahko križ. Apartmaji so za ‘povprečne’ goste včasih slabo opremljeni, za tiste, ki znajo na dopustu živeti nekoliko drugače pa gre. Sicer pa je v zadnjih letih zgrajenih nekaj novih objektov, v katerih se najde tudi klima in pomivalni stroj. Odvisno kaj želite. Poceni pa Silba ni nikoli.
Kar se tiče avgusta – ste verjetno že pozni. Sezona na Silbi je zelo kratka (6 tednov) in avgust je praviloma zelo poln in to stalnih obiskovalcev. Priporočam september – voda topla, cene nižje, na plaži pa ste zares lahko sami. Namestitve so možne neposredno ob plaži (100 m). Pokličite na turistični urad na Silbi – obratuje samo dopoldne.
.

Pozdrav.
Še moje mnenje. Na Silbo hodimo 10 let, poleti jeseni, spomladi. Silba je vedno lepa, če imaš rad mir tišino, čisto vodo, naravo… Z ženo imava tri otroke in vsi smo zaljubljeni v Silbo.
Hodimo na južno stran otoka (Pocukmarak) kjer lahko doživiš najlepši zahod sonca.
Plaže so enkratne, lahko se odločiš za kamnito plažo, plažo polno kamenčkov, mivka, betonirana… Imaš pa drugo varianto, odpraviš se peš na samotno plažo in tam uživaš cel dan v miru, čisti vodi. Možno je tudi da se dogovoriš z kakim domačinom in te tja odpelje z čolničkom, barko…
Na otoku imaš vse, trgovine, pekarno, gostilne v katerih lahko izbiraš med zelo dobro hrano, zdravstveno službo (letos so dobili novo zgradbo-zdravstveno ambulanto), skoraj vsako jutro lahko od domačinov kupiš svežo ribo.
Otok ima veliko znamenitosti, toreta, na otoko je 7 cerkev, dve luki (trajektna luka žalič, in pa marina na drugi strani otoka do katere prideš v 5 do 7 minutah.
Na otoku ni avtomobilov, vse se dogaja peš, vsaka hiša ima svoj karič (kareta, kolica, …), s katerim si vse stvari ki jih rabiš prepelješ. Sem in tja vidiš kakšen traktor, motokultivator, tomo vinkovič, katere ponavadi vidiš zjutraj ali popoldne ko pride trajekt da stvari prepeljejo do svojih hiš, do trgovin, gostilen…
SILBA I love You.

Uh, po opisih sodeč, sem še bolj zapaljena za dopust na Silbi. Vendar me pa bega to, da ne vem kje se da varno pustiti avto v Zadru? In pa seveda me tudi zanima, kako je tam organiziran prevoz do najbližje bolnišnice, če bi bilo slučajno kaj narobe. Imam le majhnega otroka in me to malo skrbi, ker pač nimaš takrat avta na dosegu roke in si odvisen od pomoči drugih.
Vsaka info. je dobrodošla.

Avto lahko pustiš tudi v 2009 zgrajeni plačljivi varovani garažni hiši ( polkrožna stavba, na nasprotnem bregu od porta) – parkirnina na uro je 7 kun, tedenska karta je 250 kun. Od garaže greš cca 10 minut peš preko mostička za pešce do porta, kjer se potem krcaš na katamaran ali trajekt. Če imaš veliko prtljage pa še otroke, pa lahko v hudi vročini naročiš od garaže do porta tudi taksi- je posebna služba, ki te po ugodni enotni ceni 20 kun pripelje kjerkoli in kamorkoli po Zadru – ti ga pokliče tudi prijazno osebje na blagajni garaže. Ko se vrneš z dopusta, je avto hladen in nepoškodovan