Najdi forum

Splash Forum Politični čvek simbolni požig DZ

simbolni požig DZ

Po ustavi Republike Slovenije je Računsko sodišče Republike Slovenije najvišji organ kontrole državnih računov, državnega proračuna in celotne javne porabe v Republiki Sloveniji. Ustava tudi določa, da je računsko sodišče pri svojem delu neodvisno in vezano na ustavo in zakon. Zakon o računskem sodišču pa dodaja, da aktov, s katerimi izvršuje svojo revizijsko pristojnost, ni dopustno izpodbijati pred sodišči niti pred drugimi državnimi organi.
———————————————————————–

to sem že vedela, sem pa želela od taxipaxja slišat kaj meni o računskem sodišču!

torej revizijsko pristojnost računskega sodišča niti zakonodajalec ne more izpodbijati, torej taxipaxi, kaj je še tisto drugo, marsikaj?:)))

To, kar praviš sedaj, nima veze s tistim, kar si povedala zgoraj in sicer :
>>Po Šoltesovih besedah je računsko sodišče že v preteklosti pri revidiranju predlogov zaključnega računa proračuna opozarjalo na neustrezno in netransparentno knjigovodenje nekaterih poslovnih dogodkov (prevzemi dolgov Slovenskih železnic, prevzemi dolgov ZZZS in onkološkega inštituta). Ob tem so pričakovali, da bo vlada posredovala in DZ sprejel ustrezno popravljen zaključni račun proračuna.

Kaj Šoltes pričakuje ali želi ni v neposredni povezavi s tem, kaj sprejme ali ne sprejme DZ. Velja pa obratno, če DZ (in še nekatere druge entite v državi) zahtevajo revizijo določene državne institucije, jo mora računsko sodišče na njihovo zahtevo opraviti. Računsko sodišče ni podobno navadnemu sodišču v ničemer razen v imenu, zato nima moči vplivati na DZ. Vsaj doslej sem mislil, da je temu tako, lahko pa mi zadevo razjasniš, če se motim. Torej, vračam žogico, zakaj bi moral DZ kakorkoli upoštevati ali se ravnati po napotkih računskega sodišča ?

zato lej:
————————————————————————
Po ustavi Republike Slovenije je Računsko sodišče Republike Slovenije najvišji organ kontrole državnih računov, državnega proračuna in celotne javne porabe v Republiki Sloveniji
————————————————————————

torej bedi nad našim denarjem in naj bi delal za državljane in kontroliral politike, in zato ga DZ (ki je podaljšana roka nas državljanov), mora vpoštevati!

Se ne strinjam. Je najvišji organ kontrole, brez dvoma in njegove “sodbe” oz. revizije so dokončne. Nima pa moči nad DZ-jem, vsaj zdi se mi, da ni nikjer v zakonih niti ustavi napisano, da mora DZ delovati po napotkih računskega sodišča. Še pri ustavnem sodišču velja, da DZ mora spremeniti določen zakon (ki krši ustavo), a ima za to čas 12 mesecev; poleg tega lahko DZ sprejme ustavni zakon s katerim zaobide odločbo ustavnega sodišča. Ne verjamem, da ima računsko sodišče močnejše vzvode kot ustavno. Računsko sodišče sicer lahko (se mi zdi) celo razreši funkcionarje (od navadnih uradnikov do ministrov), ne more pa prisiliti poslance DZ v popravek zaključnega računa proračuna. Da skrajšam, Šoltes bi nemara lahko celo razrešil Bajuka, a Bajuk je bil že razrešen na volitvah; ne more pa vplivati na delovanje DZ.

zakaj ga pa potem sploh rabimo, kaj praviš, kar tako, da molo nagaja, al kako?

se pa strinjam, dokler poslanci ne bodo imeli interesa zagovarjati stališč državljanov bo tako in nič drugače.

itak ne upoštevajo niti odločb ustavnega sodišča, le zakaj bi računsko???

Šoltes proti Janši:

Proračun za leto 2007 ni izkazal 37 milijonov evrov presežka, ampak 9 milijonov evrov primanjkljaja.

http://dnevnik.si/novice/slovenija/1042241510

mik, pojdi se pogledat v ogledalo, da se vidiš!

Pa še, če si slučajno spregledal novece v cajtengah, ki jih bereš ti, da ne boš kaj zamudil.:-)
http://www.indirekt.si/novice/slovenija/od_filozofa_do_naskofa/122403
http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/vsrediscu/1042241372

Tudi intervju je zanimiv
http://www.indirekt.si/intervju/ce_hrvati_govorijo_o_holokavstu_naj_omenijo_tudi_slovence/122307

Kako samo malo nagaja ???? Ima moč odstavitve funkcionarjev. To se mi zdi zelo močan instrument. Je pa dejstvo, da so poslanci v DZ direktno voljeni in nekako ne bi bilo prav, da bi nek politično nastavljen aparatčik (direktor računskega sodišča) lahko vplival na direktno voljene predstavnike ljudi. Tega ni nikjer v svetu, še Bush (oz. sedaj Obama) ne more senata prisiliti, da naj sprejme kar mu pade na pamet, ima zgolj moč veta nad odločitvami senata.

Se ne strinjam. Je najvišji organ kontrole, brez dvoma in njegove “sodbe” oz. revizije so dokončne. Nima pa moči nad DZ-jem, vsaj zdi se mi, da ni nikjer v zakonih niti ustavi napisano, da mora DZ delovati po napotkih računskega sodišča. Še pri ustavnem sodišču velja, da DZ mora spremeniti določen zakon (ki krši ustavo), a ima za to čas 12 mesecev; poleg tega lahko DZ sprejme ustavni zakon s katerim zaobide odločbo ustavnega sodišča. Ne verjamem, da ima računsko sodišče močnejše vzvode kot ustavno. Računsko sodišče sicer lahko (se mi zdi) celo razreši funkcionarje (od navadnih uradnikov do ministrov), ne more pa prisiliti poslance DZ v popravek zaključnega računa proračuna. Da skrajšam, Šoltes bi nemara lahko celo razrešil Bajuka, a Bajuk je bil že razrešen na volitvah; ne more pa vplivati na delovanje DZ.[/quote]

Temo ste zasmetili z dokaj nepomembnim vprašanjem: ali je zaključni račun države pozitiven ali negativen ter s tem, kakšne pristojnosti ima/nima računsko sodišče.
Ne glede na to, ali se v zaključnem računu upošteva ugotovitev računskega sodišča ali ne, gre zgolj za dobrih 40 milijončkov razlike – v vsakem primeru je jasno, da je bila bilanca države v lanskem letu dokaj uspešna. Če meni konec meseca ostane v žepu 35 centov ali pa mi zmanjkata dva evra, vem, da sem na nuli in me prav en mal brigata tista dva evra oz. 35 centov.

Problem je v tem, da so Janša&Co. pri mednarodnem vprašanju blokirali odlolčitev državnega zbora zgolj zato, da dokažejo, da še vedno imajo 35 centov v žepu. Pa naj mi kdo pove, kako se reče temu drugače, kot izsiljevanje? Da gre za kompromis, pogajalasko taktiko? Aja, kje je tu kaj kompromisa?

Če zdravnik bolniku reče, da ga bo operiral, če mu prej da kuverto s 1000 evri, gre tudi za pogajanja, kompromis? Če ti profesor reče, da boš naredil izpit, če se v roza najlonkah dvakrat sprehodiš okrog faksa, je to tudi pogajanje?

Gre za postavljanje nerazumnih pogojev in iziljevanje: če ne sprejemš mojega pogoja, ne bo nič z našimi glasovi. Pa saj je prav, da volilci vidimo, kdo je kdo.

>Temo ste zasmetili z dokaj nepomembnim vprašanjem:

Sploh ni res. Vprašanje pristojnosti je zelo pomembno, ker vidim, da mnogi podcenjujejo moč državnega zbora. DZ je vendarle ena od treh najpomembnejših entitet v naši državi.

>Pa naj mi kdo pove, kako se reče temu drugače, kot izsiljevanje? Da gre za kompromis, pogajalasko taktiko? Aja, kje je tu kaj kompromisa?

Vidim, da si še zelen, kar se politike tiče 🙂 Počakaj ša malo časa, boš videl, da bodo prišli do kompromisa.

Pa najbolje, da ukinemo Ustavno sodišče, Računsko sodišče, ker itak so tam sami nesposobneži,komunisti in ostala nesnaga, ki je nastavljena s strani udbovcev in ne vem koga še, ki nagajajo Janezu Janši in njegovi stranki. Pravzaprav to počnejo čisto vsi v tej državi, razen privržencev SDS. Torej, če pogledamo realno, je v tej državi 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} pametnih, nezmotljivih pravih Slovencev, ki jim je edinim mar za to državo, vsi ostali smo pa bebci z opranimi možgani. Ker je takšno stanje zaskrbljujoče, jaz predlagam, da Janši damo dosmrtni mandat, smo tiho in samo kimamo njegovim odločitvam. On je itak edini sposoben in edini, ki je nezmotljiv.

kakšna entiteta neki , entiteta je živa stvar dz pa ni entiteta.

ropar hoče v banki denar, uslužbenec za okencem mu ga ne da, ropar prisloni uslužbencu pištolo na glavo in naenkrat sta oba pripravljena skleniti kompromis in bančni uslužbenec roparju preda ves denar iz blagajne.

Umetnosti sklepanja kompromisov se pač eni očitno ne bomo nikoli naučili, ker bomo zavedno ostali zeleni.

Po dolgem času se ti zopet oglašam. Vidim da si bila zelo aktivna oz. plodna v svojih razmišljanjih. Ko je prejšnja opozicija blokirala sprejetje zakonov kjer je bila potrebna 2/3 večina je bilo to seveda vse vredu. Ko je to storil Janša je pa kar naenkrat požig DZ. Trenutno koalicijo drži skupaj le maščevanje Janši in v tej luči gre za ocenjevati njene korake. Kot pa sedaj kaže , se je Janša odločil za kazanje mišic iz opozicijskih klopi. Ne eno ne drugo delovanje ni v korist razvoju Slovenije.

Sicer pa ninej, si se še nedolgo tega razburjala nad delom opozicije ki da je vse preveč mlačna do dela takratne vlade. In kaj človek lahko potegne iz tvojih razmišljanj? Le naše razmišljanje je pravilno vsi ostali se motite. Kam vodi ta pot, v demokracijo ali diktaturo?

Res hecna si ninej.

Zanimivo pri tem računanju je to, kar priznava tudi računsko sodišče, da če se vzame ves proračun potem je kar 173 mil. eurov presežka. Manjko naj bi nastal pri preknjižbi delnic telekoma, ki pa so ostala v lasti države, saj jih sklad ni uspel prodati in so še zmerom ostala v lasti države.

No, pa so se sporazumeli, tako kot sem napovedal : http://www.finance.si/237440/Zaklju{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}E8ni_ra{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}E8un_prora{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}E8una_pod_streho

Eni malo preveč osebno jemljete politični šov.

hahaha boss, a res se po dolgem času oglašaš, hahaha veš da!:)))

daleč je tole od prave opozicije, gre za prestiž uspešnosti, pa če je ali pa ni in dobesedno izsiljevanje, če je tebi prav je tudi meni. Se pa vsekakor zgražam nad Pahorjem in njegovo mlačnost popuščanja, sedaj je popustil v dokaj nepomembni zadevi, nekoč bo v pomembni.

hja, kaj sedaj, takoj ko sem pisala čez Pahorjevo vlado ste me napadli, da mi nikoli ni prav, sedaj ko mi ni všeč izsiljevanje opozicije, vam pa spet ni prav, hahaha, kar koli človek napiše vam ni prav. Ampak veš, mene je bolj skrbelo izsiljevanje in nezmožnost dojemanja demokracije prejšnje koalicije in sedanje opozicije, no so spet pokazali, kako si oni predstavljajo demokracijo! Ja in takšno razmišljanje, ki si ga ti pripisal meni, jaz pripisujem vam in današnji opoziciji, kaj zdej, kako se bova zmenila, kam je vodila prejšnja pot in hvalabogu še zadnji poskusi današnje opozicije!:)))

Ne boš verjela , vendar sem se včeraj prvič oglasil na čveku v tem mesecu. Pa čeprav sem zasledil da si me obtoževala skrivanja za drugim imenom. Sem bil na dobesednem dopustu tudi od računalnika.

Opozicija proti volilnem stroju koalicije ne more nič, ima premalo glasov. Lahko pa nagaja povsod tam kjer je potrebna 2/3 večina vseh poslancev. to je opozicija tudi izkoristila. Pahor oz koalicija bi se lahko drugače odločila kot se je sedaj v ponedeljek.

Kot sem ti že v prejšnjem odgovoru zapisal ti zamerim dvoličnost, dvojna merila, ki jih uporabljaš pri presojanju dogajanja. Naj bodo obtožbe takšne ali drugačne je opozicija uporabila le legalne, demokratične prijeme.

hahaha boss, ti si pa velikokrat na dopustu!!! ja veš da in prav si uganil tudi tokrat, ne bom ti verjela!:)))

ja maš prov, Pahor bi se moral drugače odločiti in pika!:)

Hja kaj čmo, sem pač na takem delovnem mestu pa še dovolj star da mam kar nekaj dopusta še več pa nadur. Res mi je žal da mi ne verjame,verjemi da res.

New Report

Close