Simptomi raka na črevesju – prosim za info
Priznam, sem hipohonder, zato danes povprašam na Mon, ker tukaj se nemudoma dobijo odgovori na skoraj vsa vprašanja.
Že več let imam hemeroide iz katerih po odvajanju blata občasno zelo krvavim (to traja že več let). Pred leti sem bila na proktološkem pregledu, kjer so ugotovili zelo povečane hemeroide …
Danes sem se po veliki potrebi obrisala in opazila svežo kri na papirju. Nič posebnega, to se mi zgodi velikokrat.
Ko sem pogledala še v školjko, ni bilo nobene krvi notri kot ponavadi, ampak je na blatu (zunanji del) bila 3 – 4 cm dolga črta rdeče barve. Blato normalne barve in konsistence.
Te “rdeče dolge črte” v blatu do sedaj še nikoli nisem opazila.
Odvajam vsakodnevno, nimam driske, v trebuhu nimam krčev ali bolečin, niti nimam občutka polne danke.
Prosim vas, če imate kake informacije, kakšni so se pokazali prvi znaki raka na črevesju, zaradi katerega ste vi ali vaši poznani šli k zdravniku?
Stara sem 49 let.
Ubistvu ta rdeci streak ne zveni nic nevarnega, bolj kot posledica hemeroidov (blato potuje preko krvavecega heneroida in zato ta krvav streak). To se je meni veckrat zgodilo, pa imam tudi hemeroide (in sem tudi hipohonder, zato sem bila na rektoskopiji in kolokoskopiji).
pri raku na crevesju je potrebno biti pozoren na kakrsnekoli dolgotrajne spremembe v odvajanju(dolgotrajna zaprtost, dolgotrajna driska), kri v blatu(temna, svetla kri naceloma nakazuje da je bolj iz konca crevesnega traku in to so naceloma zelo pogosto krivec hemeroidi), tanko blato, dolgotrajne bolecine v trebuhu…
koliko si pa stara?
Aja se opravicujem, sem spregledala starost – 49. To se mi zdijo ravno pravsnja leta za eno kolonoskopijo, ki vas bo pomirila pa se potem ne rabite skoz sekirat. Zamenje bilo cisto nebolece, trajalo je ene 20min, tudi predpriprave niso bile nic grozne kot nekateri opisujejo.
me je pa dolgo skrbelo zaradi krvi v blatu in sem zdaj veliko veliko bolj pomirjena.
aja bila sem pa na doktor24, res priporocam.
Realna, 06.04.2025 ob 20:22
Aja se opravicujem, sem spregledala starost – 49. To se mi zdijo ravno pravsnja leta za eno kolonoskopijo, ki vas bo pomirila pa se potem ne rabite skoz sekirat. Zamenje bilo cisto nebolece, trajalo je ene 20min, tudi predpriprave niso bile nic grozne kot nekateri opisujejo.
me je pa dolgo skrbelo zaradi krvi v blatu in sem zdaj veliko veliko bolj pomirjena.
aja bila sem pa na doktor24, res priporocam.
Hvala za hiter in konstruktiven odgovor.
Koliko let si pa ti opažala kri v blatu? Prav v blatu ali NA blatu?
Če prav razumem si tudi ti imela tako krvavo črto na blatu?
Jaz imam kri na blatu ze ohoho – leta. 20 let sigurno. Ne vedno, ampak v polovici primerov recimo. Kri je vedno na blatu, tudi ta crta se mi me pogostokrat naredila (na blatu). Ce je kri zmesana z blatom, potem je ze bolj alarmantno, ker to kaze da se nekaj dogaja visje.
jaz mislim, da vas nima kaj skrbeti, sodec po tem kar ste napisala, bi pa vseeno priporocala da greste na kolonoskopijo. Hitro bo miko, pa se mirna boste.
Sunny494, 07.04.2025 ob 09:54
jaz sem tvojih let cca. sem izgubljal preveč krvi, sem moral na obsežno operacijo hemoroidov, boli za umret okrevanje, no kri mi ne teče več, hemoti se še vedno občasno pojavljajo. eno je prehrana drugo pa stres. S prehrano nisem rešil nič, s stresom pa niti.
Jaz sem bila dvakrat na podvezovanju hemeroidov. Bolelo pi operaciji, izboljšanje kakih 6 mesecev in novo na novo. Imam pa oslabljeno zapiralko, zato več ali manj pritiskam, ko grem na blato.
Odgovor boš dobila samo na kolonoskopiji in ne tukaj. Sama sem tudi imela kdaj svežo kri, ko sem se obrisala, bila pri proktologu, ki je potrdil hemoroide. Nato sem pri 50 imela pozitiven svit izvid, šla na kolonoskopijo, so mi odstranili en polip in od takrat je mir. Odvajam veliko bolj redno in zato ni več težav s hemoroidi.
Kolonoskopija me ni bolela, trajalo je vse skupaj slabe pol ure.
Koloskopija, kot so ti povedali. Lahko krvavijo tudi večji polipi v črevesu, samo takrat te res grdo šraufa v trebuhu, ko greš na potrebo in prej. Če na preiskavi najdejo polipe, jih odščipnejo in dajo analizirat. Večinoma so benigni, a če niso odstranjeni, se lahko spremenijo v maligne. Zato koloskopija, ki ni nek bav bav, sploh pod sedacijo. Če navadne polipe najdejo in odstranijo, te naročijo čez 5 let ponovno. Nič bat, ker ti to reši življenje.