Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Sin – 7 razred – ne upam ga spustit iz kontrole

Sin – 7 razred – ne upam ga spustit iz kontrole

Zanimajo me vaše izkušnje, mnenje…

Skratka sin 7 razred, seveda šola na zadnjem mestu, se mu ne ljubi, ni organizacije, skratka groza. In jaz stojim za njim, ker se bojim, da bi bilo drugače porazno stanje. Pa sedaj ne govorimo o tem, da ima 4 in 5, ampak tak dober uspeh bo na koncu, tudi z kakšno zaključeno 2. Skratka vsak dan mu težim, imaš nalogo narejeno, si se učil, prinesi učbenik, da te vprašam, pišem mu naloge za vajo, vikende organiziram tako, da se z njim učim, oziroma ga sprašujem, skratka ne ljubi se mi več, ne upam, pa ga spustit, da ne bi čisto padel z ocenami.

Če dobi 2, se tudi kaj preveč ne sekira.

Drugače je fant zelo vodljiv, delaven okoli hiše, pozoren…

Zanima me vaše mnenje, imate kakšne podobne izkušnje, ga naj popolnoma pustim? Resnično ne vem, ne ljubi se mi več. Pa vsi okrog so samostojni, marljivi v šoli, mame pravijo, da se za njihovo šolo ne zanimajo.

zakaj mu pa niste privzgojili reda in discipline ter doslednosti? Moja vesta, da ko stopita v stanovanje se sezujeta, umijeta roke, se vsedeta za mizo, pojesta, se spočijeta za pol ure (risanka, igranje) in potem se ponovno vsedeta za mizo in opravita vse potrebne obveznosti. Tudi, če je predmet čez 3 dni in naloga dana tisti dan jo brez pardona od prvega dne naredita isti dan. včasih to pomeni 3 ure nalog, so pa tudi dnevi, ko gremo po kosilu na sprehod in ni potrebe sedeti in se učiti/delati naloge. To se privzgoji tako, da se ne dela izjem. Vi pa pišete, da še vam zmanjkuje želje, volje, reda in discipline ter predanosti. Zdaj, ko bodo ocene res štele za njegovo nadaljnje življenje bi pa vse skupaj pustili?!? Otroci so ogledalo staršev. Torej. Najprej sebe spravite v red potem in s tem boste lahko tudi potomce.

roko na srce – imamo v proizvodnji par dipl  z lepimi ocenami, ki se vlelečejo kot megla, so totalno levi in delajo pač za minimalca.

Vodja je 25 letni fant, ki je komaj spackal skupaj šolo, k nam je prišel pri 18 je pa stručko, priden, obrne se kot šus, z levo roko vodi delavce, da mu jedo iz roke….

Ni vse v šoli.

Glej otroci so različni – eno samostojni, drugi ne, eni delavni okoli hiše, drugi ne, eni pozorni in ljubeči, drugi ne……za življenje 100x bolj prijazni pa so taki, kot je tvoj…..

Jaz sem imela enega, za katerega nisem vedela, da hodi v šolo in drugega, ki sem ga “vlekla” od 5.razreda dalje…..nisem ga mogla pustiti, ker bi tudi njemu bila 2 čist ok, pa je bil vsa leta potem prav dober. Če sem sedala z njim je pisal 4, če sem ga pustila pa 2. Škoda mi je bilo.

Za srednjo šolo sem bila zelo previdna, da je izbral “lažjo”, a glej ga hudiča izbral je prelahko, saj jo je delal z levo roko (medjsko). Je pa bil to čas, ko je delal na samostojnost, odgovornosti, organizaciji,……in je napredoval.

Če bi ga pustila v 5. razdedu, bi naredil mogoče kakšno 3 letno – pa še to komaj, ker bi bil brez samozavesti in delavnih navad.

Ja, jaz bi se do konca OŠ potrudila z njim – pregledala naloge, vprašala pred testom, ga spodbujala k učenju. Za šolo mora delati čez teden vsak dan po malo, za vikend pa odvisno, če ima kakšne test. Pa malo ga spodbujaj v stilu – daj naredi naloge in ponovi snov,pol pa greva na kolo ali na sladoled ali greš lahko na igrišče……. Ne obupat, to je tvoj otrok, ki se trenutno ne znajde, če mu boš pomagala, pa je na zelo dobri poti, da mu enkrat uspe. Srečno!

Zdaj je malo pozno oz. mu boš dosti težje vcepila red in disciplino. Trojke in tudi kakšna dvojka niso konec sveta, če do njih pride z lastnim delom. Če pa so rezultat tega, da stojiš za njim kot policaj in ga ves čas kontroliraš, usmerjaš, itd., potem pa je problem. Velik problem. Ampak ni še vse izgubljeno. Mnogim otrokom v tej starosti, kakšno leto gor/dol, v glavi “klikne” in začnejo razumeti, da se šolajo zase. Poznam kar nekaj primerov, ko so si starši pulili lase od obupa v osnovni šoli, potem pa je lepo steklo v srednji šoli. Nekaterim pa žal nikoli in imajo velike težave tudi v srednji šoli.

Če bi jaz imela tri otroke bi pisala kot “Ja mama”. Ampak imamo še četrtega, ki pa je tak kot vaš. Jaz sem ga spustila v srednji šoli. Tudi naš je delaven fant, zelo komunikativen, tehnični tip ampak za šolo mu ni. V OŠ sem mu morala ves čas dihati za ovratnik, ker sicer …..Zdaj hodi na strokovno srednjo šolo, kjer je veliko bolj zadovoljen kot je bil v OŠ in posledično je tudi rezultat boljši. Sem se sprijaznila s tem (kar je po treh superiornih otrocih težko) in si dopovedujem, da vsi niso za šolo, ampak je v končni fazi pomembno kakšen človek bo postal. In naš fant je na dobri poti, ker je priden, prijazen, vedno pripravljen kaj popravit, pomagat, ima veliko prijateljev….in kot berem je tudi vaš podoben….tako da ga imejte radi takega kot je….in šola tudi ne traja večno.

Tudi svojega sina sem mogla vleči čez osnovno šolo. Pa je brihten, ampak je bil za učenje in sedenje zelo len. Ga usmerila v 3-letno poklicno šolo, ga nato skoraj prisilila še v + 2 leti. Nikoli ponavljal ali imel popravnega. Nato pa, kot bi se mu odprlo. Najprej želel na višjo šolo pa se je po svojem lastnem razmisleku naknadno odločil za fakulteto, višal oceno iz mature in bil sprejet redno v drugem krogu septembra. Sedaj je drugi letnik težke fakultete in je uspešen. Noben nadzor in pridige niso več potreben. Zagotovo se je ves trud izplačal in povrnil. Vsekakor je potreboval usmeritve, omejitve, pomoč in nadzor. Vse se je obrestovalo. Delal je med počitnicami vedno in redno vse od prvega letnika dalje po lastni želj brez prisile. Dela vedno pri istem delodajalcu tako, da je očitno tudi priden, se znajde in ga imajo radi. Vsak otrok je zgodba zase, sama ga najbolje poznaš. Nudi mi tisto, kar misliš, da potrebuje. Če je to pač okrepljen nadzor pa naj bo. Verjamem (tudi glede na svoje izkušnje), da se obrestuje. Srečno in z veliko mero optimizma še naprej. 😊

Odgovor na objavo uporabnika
Ja mama, 04.05.2022 ob 10:14

zakaj mu pa niste privzgojili reda in discipline ter doslednosti? Moja vesta, da ko stopita v stanovanje se sezujeta, umijeta roke, se vsedeta za mizo, pojesta, se spočijeta za pol ure (risanka, igranje) in potem se ponovno vsedeta za mizo in opravita vse potrebne obveznosti. Tudi, če je predmet čez 3 dni in naloga dana tisti dan jo brez pardona od prvega dne naredita isti dan. včasih to pomeni 3 ure nalog, so pa tudi dnevi, ko gremo po kosilu na sprehod in ni potrebe sedeti in se učiti/delati naloge. To se privzgoji tako, da se ne dela izjem. Vi pa pišete, da še vam zmanjkuje želje, volje, reda in discipline ter predanosti. Zdaj, ko bodo ocene res štele za njegovo nadaljnje življenje bi pa vse skupaj pustili?!? Otroci so ogledalo staršev. Torej. Najprej sebe spravite v red potem in s tem boste lahko tudi potomce.

Ja, vsi si pa zaslužite zlato kolajno!

Niso vsi otroci tako robotsko vodljivi kot vaši, hvalabogu. Moja hči doma vse opravi, ogromno bere, ima red pri higieni in pospravljanju, en kup izvenšolskih interesov … šola pa podoben problem kot pri avtoričinem sinu. Enostavno je ne zanima in tudi če sedi za mizo in se “uči”, zraven sanja, tako da jo je treba tudi ves čas preverjati in ji dihati za ovratnik, če je naredila in kaj je naredila.

Avtorica, vztrajaj do konca OŠ, potem pa spusti in kar bo, bo. Srednja šola ni obvezna, če ne bo imel interesa, bo šel pa delat, realno življenje ga bo hitro streznilo.

In kot so že drugi rekli, ni vse v ocenah.

dfhsf, 04.05.2022 ob 10:20

roko na srce – imamo v proizvodnji par dipl  z lepimi ocenami, ki se vlelečejo kot megla, so totalno levi in delajo pač za minimalca.

Vodja je 25 letni fant, ki je komaj spackal skupaj šolo, k nam je prišel pri 18 je pa stručko, priden, obrne se kot šus, z levo roko vodi delavce, da mu jedo iz roke….

Ni vse v šoli.

je veliko v organizaciji, produktivnosti ampak tega pa brez osnov: reda in discipline ni. Potem šele lahko nadgrajuješ osebne skills z fleksibilnostjo. Če pa to imaš natrenirano je tudi šola no problem, ker samodisciplino (za kasnejšo delovnost) imaš razvito.

Hvala za mnenja in odgovore.

Imam tudi hčero, ki je maturantka na težki gimnaziji, pa sploh ne vem, da je kdaj delala šolo.

In ja tudi, ko sin sedi za mizo in se uči, je to kar nekaj, kar nekaj, bluzi, ni nobenega bistva, len na kvadrat. Če bi mu pa rekel idi ven pokosit travo, pa jo je pripravljen 3 ure kosit, samo kaj, ko šolo pa vseeno mor naredit.

In vem ja, ni vse v ocenah, ne rabi nosit domov 5, lahko so 3, ampak naj bodo njegove. Moti me, da že v službi razmišljam kako bo potekal popoldan, kaj ga moram vprašat, kaj mu moram dat za delat…ampak kaj naj…mogoče mi bo lažje, ko vidim, da nisem edina.

breza20222, 04.05.2022 ob 11:12

Ja, vsi si pa zaslužite zlato kolajno!

Niso vsi otroci tako robotsko vodljivi kot vaši, hvalabogu. Moja hči doma vse opravi, ogromno bere, ima red pri higieni in pospravljanju, en kup izvenšolskih interesov … šola pa podoben problem kot pri avtoričinem sinu. Enostavno je ne zanima in tudi če sedi za mizo in se “uči”, zraven sanja, tako da jo je treba tudi ves čas preverjati in ji dihati za ovratnik, če je naredila in kaj je naredila.

Avtorica, vztrajaj do konca OŠ, potem pa spusti in kar bo, bo. Srednja šola ni obvezna, če ne bo imel interesa, bo šel pa delat, realno življenje ga bo hitro streznilo.

In kot so že drugi rekli, ni vse v ocenah.

zakaj opravlja izvenšolske dejavnosti, če šole ne dela kot je treba? To je enako kot bi jaz na kavice redno hodila, v službo pa pač ne. Kar se mora se mora. Najprej šola potem pa vse ostalo. Izvenšolske so zabava, kje je pa delo? Ne more delati samo kar jo veseli. Otroke navadite tudi na nujno delo. Ki je osnova. Najprej kar se mora potem pa kar se želi, je prijetno in v veselje. Ne pa to kar se mora prelagati. To ni nič.

Red in disciplina, 04.05.2022 ob 11:28

zakaj opravlja izvenšolske dejavnosti, če šole ne dela kot je treba? To je enako kot bi jaz na kavice redno hodila, v službo pa pač ne. Kar se mora se mora. Najprej šola potem pa vse ostalo. Izvenšolske so zabava, kje je pa delo? Ne more delati samo kar jo veseli. Otroke navadite tudi na nujno delo. Ki je osnova. Najprej kar se mora potem pa kar se želi, je prijetno in v veselje. Ne pa to kar se mora prelagati. To ni nič.

Ste jo sploh naučili postavljati cilje? Kaj pa dosegati jih? Ste jo naučili kako se uči? Ali zakaj “sanja”?  Ker se ne znajde? Bere se namreč, kot se ne bi znala učiti/vaditi/delati povzetke/poiskati ustrezne vaje/preverjati se.

Moja komunikacija je jedrnata in učinkovita. Mišljena je kot spodbuda. lp

Avtorica pri nas je isto, samo, da je naš v osmem razredu. Ocene ima lepe, a za njimi stojim jaz, ker ga teram, pišem vaje, sprašujem, berem…. Če bi ga pustila samega, bi bila šola popoln poraz.

Mama12345, 04.05.2022 ob 11:25

Hvala za mnenja in odgovore.

Imam tudi hčero, ki je maturantka na težki gimnaziji, pa sploh ne vem, da je kdaj delala šolo.

In ja tudi, ko sin sedi za mizo in se uči, je to kar nekaj, kar nekaj, bluzi, ni nobenega bistva, len na kvadrat. Če bi mu pa rekel idi ven pokosit travo, pa jo je pripravljen 3 ure kosit, samo kaj, ko šolo pa vseeno mor naredit.

In vem ja, ni vse v ocenah, ne rabi nosit domov 5, lahko so 3, ampak naj bodo njegove. Moti me, da že v službi razmišljam kako bo potekal popoldan, kaj ga moram vprašat, kaj mu moram dat za delat…ampak kaj naj…mogoče mi bo lažje, ko vidim, da nisem edina.

bori se za otroka. Če mu je potrebno pomagat mu pomagaj. Zdaj ne misli nase. Če potrebuješ se občasno nagradi. Kakšna sprostilna masažica bi znala pomagat? Dan dopusta in dopoldanski hrib/plavanje? Ne dozorijo možgani in odgovornost vsem istočasno. Fantje so običajno zapoznelci. Ker jih spustijo prehitro je lahko “alora malo več kasno“, ko jih pamet sreča.

Saj ni treba, da ponavlja razred, včasih pa se otroci končno zamislijo, ko dobijo odgovornost zase v svoje roke, pa naj se znajdejo, kakor vejo in hočejo. 12 do 13-letnik se že mora navaditi biti odgovoren za svoje delo. Pa naj bodo nekaj časa dvojke. V šoli lahko poveste, da ogromno garate z njim in ne zmorete več in da ga boste za nekaj časa spustili iz rok, da zaplava, da bodo tudi učitelji vedeli, kaj se dogaja. Postavite jasen dnevni urnik in se ga vsi skupaj držite. Če bo dve uri namesto delal naloge, gledal v zrak, naj ve, da bodo v šoli posledice, doma pa ukinitev privilegijev. Pa saj se ne mislite z njim učiti še v srednji šoli??? Do zaključka osnovne šole pa ima samo še dve leti in naj v tem času dozori za njemu primerno starost. Res niso vsi za šolo in šolski režim, če pa se navadijo discipline in delati tudi tisto, kar jim ne diši najbolj, pa ni čisto nič narobe. Kolikokrat v življenju bo treba še narediti marsikaj, kar človeku ne diši.

Problem je samo, da imaš tudi GNOJE, katerih otrok se trudi celo leto ali pa mu šola predstavlja stres in se mora bolj potruditi kot ostali potem pa ga starši vzamejo en teden pred počitnicami iz šole, da ne izkusi najbolj sproščenega tedna s sošolci in podelitve spričeval.

Ker pač mami prasici in očetu prascu ni do gužve na počitnicah.

Ja mama, se strinjam z vami. Avtorici pa še, zdaj pač morate vztrajati pri svojem sistemu, ki ste ga uvedli, da vsaj o.š. konča. Potem, ko se bo vpisal v poklicno ali srednjo šolo pa vam svetujem, da se resno pogovorite z njim v smislu: Ali bo redno delal za šolo ali pa naj gre delat, da je konec potuhe.

Kokoši, vaši izrazi so nekulturni in nesprejemljivi. Z vsebino pa se strinjam.

živjo, mogoče poskusi s sankcijami. Recimo ne smeš igrati igric dokler ne narediš domače naloge ali kaj podobnega. Pri nas je to delovalo. Paziti pa morate, da začnete počasi ne naenkrat veliko strogih sankcij.

Mama12345, 04.05.2022 ob 10:00

Zanimajo me vaše izkušnje, mnenje…

Skratka sin 7 razred, seveda šola na zadnjem mestu, se mu ne ljubi, ni organizacije, skratka groza. In jaz stojim za njim, ker se bojim, da bi bilo drugače porazno stanje. Pa sedaj ne govorimo o tem, da ima 4 in 5, ampak tak dober uspeh bo na koncu, tudi z kakšno zaključeno 2. Skratka vsak dan mu težim, imaš nalogo narejeno, si se učil, prinesi učbenik, da te vprašam, pišem mu naloge za vajo, vikende organiziram tako, da se z njim učim, oziroma ga sprašujem, skratka ne ljubi se mi več, ne upam, pa ga spustit, da ne bi čisto padel z ocenami.

Če dobi 2, se tudi kaj preveč ne sekira.

Drugače je fant zelo vodljiv, delaven okoli hiše, pozoren…

Zanima me vaše mnenje, imate kakšne podobne izkušnje, ga naj popolnoma pustim? Resnično ne vem, ne ljubi se mi več. Pa vsi okrog so samostojni, marljivi v šoli, mame pravijo, da se za njihovo šolo ne zanimajo.

Ne ga kar spustit. Len je, nima motivacije ali pa mu je šola dolgčas in rabi, da ga en brca v rit, da prileze do konca OŠ. Potem pa naj gre delat ali pa izbere nekaj, kar ga veseli. Še 2 leti potrpi, potem bo pa na njem. Mene so doma podkupili z izletom v Benetke, če zaključim s takim in takim uspehom.

Pozdravljeni gospa, ki mučite svoje otroke z 3mi urami učenja.Jaz iskreno mislim,da vam zdravnik ne daje dosti tablet.Pa tudi psiholog ne.Vasi otroci niso krivi, ampak vi. Razen ,ce so otroci 2minuti na svežem zraku in tok kot enajst letnik,ki obiskujr kroženk odbojke ve ,da rabijo več prostega časa ,saj če ga ne bodo imeli bo v glavi preveč stresa. Opravičujem se za par žaljitav ,ampak vsi vemo kakšni smo 11letniki. Upam da vas nisem užalil. 🙂

Pusti ga, naj se sam uci da bo dubu šut pa ga bo pol izucilo.

Bravo, tako je. Lepo napisano.

Men je isto mami skos tezila da se morem ucit pa sm bla zmeri dobra pac priznam doma smo imeli kmetijo in velik zivali tko da sm vedn mogla doma pomagat in sm zmer raj sla vn pomagat kokr da bi se ucila in so ble tut ocene slabse sam nisem mela nobenga k bi mi pomagu .oci je vedno imel delo okoli hise mami je delala popoldan a brat in sestra pa sta bla v sredni soli v internatu … vedno sm bla taka mirna in tiha in me je blo zmeri strah stopit pred tablo v osnovki ..pa pol k sm sla v sredno sm ratala ful zgovorna mela sm vecinoma sam 5ke pa 4ke sem pa tut sama imel pobudo do ucenja pa tut fant mi je vedno dajou pobuda in mi stal ob strani da se ucim in da nrdim solo … vazn da je tvoj otrok zdrav pa ziv pa da zna delat …za ocene mu pa ne tez prevec daj mu vec prostega casa pa bos vidla k bo sam se sou ucit …verjamem kako ti je tut mami se je vedno med vikendi borila z mano 😉

Kako si bila ocenjena pa pri slovenskem jeziku?

New Report

Close