SIR – domača izdelava
Najprej poleg večje količine mleka potrebuješ ŠIRISČE. Dobiš morda v lekarni ali v biotehniške centru Naklo ( oni ga izdelujejo) . Potem s tem siriscem narediš “skuto”tako mleko segrejes na cca 38 stopinj. Ves čas mesas, počakaš, razrezes, precedis, “skuto” zadevah v posebne modele in obtezis, daiztisne se iztisme tekočina in oblikuje hlebcek, potem pripravis planico v posebnem razmerju, v njej pustiš mladi sir nekaj dni DA še presoli, vmes ga obracas, potem ga zoris na suhi deski Vmes obracas in premazujes s slanico (članica preprečuje pleskanje). Tak je grobi opis postopka. Priporočam da si najprej v živo pogledaš to delo pri nekomu, ki to obvlada.
Sama sem pred kratkim delala mozarelo. Sirilo sem narocila iz Anglije- rennet.
Iz 3 litrov mleka sem dobila cca. 400g sira. Vzela sem sveze kravje mleko iz mlekomata.
Postopek je zelo enostaven, sam sir pa odlicen.
3l svezega mleka segrejes na 65 stopinj.
Ohladis na slabih 40 stopinj.
V drug pisker vlijes citronsko kislino (slabi dve zlicki) raztopljeno v deci in pol vode. Gor prelijes ohlajeno mleko.
Primesas rennet raztopljen v kavni salcki vode. Koliko renneta das, pise na navodilih proizvajalca.
Ko ga zlivas v mleko, mesaj z siroko lopatico. Najboljse s tisto z luknjicami. Mesas podobno, kot mesas stepen beljak v rumenjake- od spodaj gor, priblizno 2 minuti.
Potem pusti vsaj 20 minut. Ne mesaj, vendar narahlo preveri, ce se je sesirilo. Ce ni, potem se malo
segrej tam do 35 stopinj.
Ko se sesiri, z lopatico previdno poberi sesirke iz posode. Odcedi, vendar ne stiskaj, pac pa narahlo gneti. Daj v manjso posodo, ki jo lahko segrevas v mikrovalovki. Segrevaj 10 sekund in spet malenkost premesi s prsi. To se enkrat ponovi, da dobis tako svilenkasto maso. Vsakic ko bos segrevala, se bo izlocilo nekaj mleka, sir pa bo za to vsakic bolj suh, zato ne pretiravaj. Jaz ga med gnetenjem se solim in popram.
Hranis ga lahko v solnici, verjetno pa bo zmanjkal se isti dan.
Upam da sem ti pomagala
Pisi mi na email venus.sanja@gmail.com
Ti ga lahko odstopim 50 ml, ker sem ga kupila prevec. Za 3 litre sem porabila 2 kapljici sirila, tako da ti bo to zadostovalo za kar nekaj domacega sira.