Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Sirup iz smrekovih vršičkov

Sirup iz smrekovih vršičkov

Danes sem nabrala smrekove vršičke, velike cca. 1 cm. Pa mi je rekla tašča, da so še premajhni. Kakšne pa ve nabirate, da je potem sirup čim učinkovitejši oz. ali je že pravi čas za nabiranje?

Hvala in lp!

Nabiramo jelkine, so bolj aromatični. Nabirajo se v začetku maja.

Manjši so, boljši so !
V nij je več soka kot v večjih.

A bi mi katera izdala recept in če napišete, za kaj vse uporabljate ta sirup…za otroke tudi?
Hvala!!

V temen kozarec naložiš plast vršičov, nanjo plast sladkorja, spet plast vršičkov, sladkorja, … Zapreš, postaviš na sončno okensko polico in čakaš – po ene treh tednih je to že fajn prepacan – precediš v flašo. Uporablja se predvsem pri bronhitisih, prehladih, virozah – moja mulca (2 leti in 9 mesecev) sta redna uporabnika – po 1 čajno žičko na dan.

Pri plasteh je potrebno paziti, da ni preveč sladkorja, ker se potem sladkor ne raztopi. Bolje, da je več vršičkov.

Mimogrede, ali se spomnite lani ob približno tem času je nek šaljivec na tem forumu opozarjal. da se s tem uničujejo smreke, da nič več ne rastejo:)

Hvala in lp!

Hvala!

Zanima me še, a mora biti kaka posebna vrsta smreke…pri nas opažam na smrekah vršičke, a so to ok?

Pa mislim da je ena jelko omenjala?

LP

Aja pa še: kako pa shranjujete, da se ne pokvari..oz kolk dolgo lahko to držiš?

Mojga mam po več kot 2 leti, pa je še ok. Sama nabiram vršičke navadne jelke – v vsakem gozdu jo najdeš – to je kao smreka, ki ima iglice v eni liniji in ni cela vejica porščena, če me razumeš. Vedno sem mislila, da je to smreka, jelka pa je bolj “košata” pa sem se očitno motila. Ko odtrgaš vršiček, ga povohaj in njen vonj primerjaj s smrekovim vršičkom – boš videla, da ima jelkin veliko močnejši vonj, zato je tudi sirup boljši.

šaljivec pa tak… seveda je IMEL PRAV!!!! Vršički so novi poganjki, ki pač ne rastejo več, ko jih potrgate. Zato je kar prav opozoriti, da ne potrgat vršičkov iz ene cele smrekce ali jelke! Tista bo potem zares umrla ali pa vsaj zelo, zelo oslabela!!!

jaz ga imam od lani še nekaj v kozarcih v ladilniku. A bo ta sirup še dober za naslednje leto ali ima rok uporabe le eno leto?

Gozdarček ima popolnoma prav! Sama potrgam z vsake jelke le po nekaj vršičkov!
Mina, zakaj ga sploh hraniš v hladilniku? Rok uporabe je: dok se ne izprazni. Sam zdej ga pač še naprej hrani v hladilniku. Sama ga imam v dobri stari špajzi.

Pa še to v zvezi z ohranjanjem gozdov: ni vam treba potrgati vsega in nabrati na kile vršičkov! Dovolj je en kozarec, ta sirup se pije samo po žličkah in ne po litrih!

šaljivec pa tak… seveda je IMEL PRAV!!!! Vršički so novi poganjki, ki pač ne rastejo več, ko jih potrgate. Zato je kar prav opozoriti, da ne potrgat vršičkov iz ene cele smrekce ali jelke! Tista bo potem zares umrla ali pa vsaj zelo, zelo oslabela!!![/quote]

Tole kolobocijo sem imela v mislih:
http://med.over.net/forum5/read.php?21,5031777,5032475#msg-5032475

Mislim, da ima vsak toliko soli v glavi, da ne potrga vseh vršičkv do zadnjega z enega drevesa. Da ne rečem, da je skoraj nemogoče. Mora biti pa res kakšna mini smrekica, da to lahko narediš!

spoštovani,

vem, da je že nekaj časa nazaj, ampak vseeno,………

Bi lepo lepo prosila, če ima kdo še kakšen sirup viška, jaz bi ga namreč rabila.
Seveda, bi se zmenili tudi za ceno.

če je možno in če še kdo ima mogoče kaj sirupa na zalogi. Prosim, naj se javi. Lahko tudi preko osebnega sporočila.

hvala

New Report

Close