Sirup iz smrekovih vršičkov
V temen kozarec naložiš plast vršičov, nanjo plast sladkorja, spet plast vršičkov, sladkorja, … Zapreš, postaviš na sončno okensko polico in čakaš – po ene treh tednih je to že fajn prepacan – precediš v flašo. Uporablja se predvsem pri bronhitisih, prehladih, virozah – moja mulca (2 leti in 9 mesecev) sta redna uporabnika – po 1 čajno žičko na dan.
Mojga mam po več kot 2 leti, pa je še ok. Sama nabiram vršičke navadne jelke – v vsakem gozdu jo najdeš – to je kao smreka, ki ima iglice v eni liniji in ni cela vejica porščena, če me razumeš. Vedno sem mislila, da je to smreka, jelka pa je bolj “košata” pa sem se očitno motila. Ko odtrgaš vršiček, ga povohaj in njen vonj primerjaj s smrekovim vršičkom – boš videla, da ima jelkin veliko močnejši vonj, zato je tudi sirup boljši.
šaljivec pa tak… seveda je IMEL PRAV!!!! Vršički so novi poganjki, ki pač ne rastejo več, ko jih potrgate. Zato je kar prav opozoriti, da ne potrgat vršičkov iz ene cele smrekce ali jelke! Tista bo potem zares umrla ali pa vsaj zelo, zelo oslabela!!![/quote]
Tole kolobocijo sem imela v mislih:
http://med.over.net/forum5/read.php?21,5031777,5032475#msg-5032475
Mislim, da ima vsak toliko soli v glavi, da ne potrga vseh vršičkv do zadnjega z enega drevesa. Da ne rečem, da je skoraj nemogoče. Mora biti pa res kakšna mini smrekica, da to lahko narediš!