Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Sirup smrekovih vršičkov

Sirup smrekovih vršičkov

Ta teden sem dobila sirum smrekovih vršičkov. Je pa to iz vršičkov nabranih letos junija. Vem, da pomaga za prehlade in podobno, ne vem pa kako se točno uporablja. In kako se ga shranjuje? Za vsak nasvet (ki ga bom prebrala šele v torek :))) bom zelo hvaležna!

Lep dan!

----------------------------------------------------------------------------------------------- Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney) ------------------------------------------------------- Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)

ravnokar ga dajem (letošnjega) mojemu 4-letniku 3x na dan 1 žličko. Shranjujem ga v hladilniku, ampak najbrž je dovolj tudi hladen in temen prostor.

Za nas najboljše preventivno zdravilo, ko začne malega “šlatat” prehlad. Pa tudi, ko že zboli, odlčno za vneto grlo.

Jaz ga shranjujem v hladilniku. Kako uro, preden ga dam 2,5 letniku, ga vzamem ven, da ni tako mrzel. Dajem ga trikrat na dan po eno žličko. Včasih zvečer po dve.

kako se ta sirup naredi?

pa še to – če ti zmanjka domačega, je zelo zelo dober tudi tisti iz medexa, kupi se v vseh večjih trgovinah na policah zraven propolisa ipd, je v taki zeleni škatlici 200ml.

Lahko se zmeša žlička v vroč čaj ali vodo in potem to pije…

plast vršičkov, plast sladkorja, plast vršičkov, plast sladkorja…

daš v steklen kozarec za vlaganje, pokriješ (ne zapreš) in daš na sonce. Občasno premešaš in voila…. ko se sladkor ves stopi, je sirup nared.

za letos ste prepozni..

je pa še sirup iz bezgovih jagod – kar bo aktualno zdaj…

bezgove jagode daš v lonec s par žličkami vode in na malem ognju kuhaš, da jagode počijo in dajo od sebe sok.

precediš čez recimo gazo, sok stehtaš in zmešaš z enako količino sladkorja.

Nato kuhaš, da postane bolj gosto in vložiš v male flaške (recimo od fructalovega soka ali frutka).

Zadeva je ravno tako super proti prehladom, zmešaš v vročo vodo po okusu in dodaš še malo limonce…

mnjami…
T

Pa še to: vršički morajo biti le nekaj cm dolgi. Jaz sem bila majčkeno prepozna in nabrala dolge okrog 8 cm. Pa sirup ni uspel. Tašča jih je isti čas nabrala, le da na Rakitni, kjer so bili čisto majhni. In je sirup uspel! Mi se že sladkamo, ko je treba :).

OJ

Da še jaz povem nekaj o svojem receptu. Pred leti sem tudi jaz dajala smrekove vršičke v sladkor in na sonce, sedaj sem se pa spomnla nekaj drugega. Namesto sladkorja sem dala plast medu. Sedaj imam to še vseeno na soncu in ko bodo vršički popolnoma rjavi jih bom precedila in bomo imeli med s smrekovimi vrički, ki je verjetno prav tako dober za na kruh in prehlad. Samo verjetno še ne bo prišlo v poštev za našega malega ker moramo malo pazit, če ne bo dobil kake alergije na med, za odrasle pa je ok.

pa pa

Tej zadevi, iz bezgovih jagod, se reče TERJAK.

Pravzaprav je to naravni antibiotik in je super za prehlade.
Jaz sem (poleg Sumameda) s terjakom lažje prebolela RSV, ki sem ga fasala lansko zimo.

Smrekovi vršički, so mi vedno pomagali pri bronhitisu. Terjak se pa meni zdi že bolj “konjska doza” :))))
Čeprav ga moja dva (mož in hčerka) nista marala. prav pačila sta se, ko sem jima ga poskušala podtakniti v čaj …

Oboje imam spravljeno v hladilniku. Rok uporabe je približno dve leti.

Nataša

New Report

Close