Sistem ogrevanja na kurilno olje
Prosim nekoga, ki se spozna na delovanje sistema ogrevanja na kurilno olje, ce mi odgovori na par vprasanj:
1. Ali je normalno, da ko se vklopi gorilnik in se zacne crpati nafta iz rezervoarja, da se slisi tako glasen bum? In zakaj pride do tega?
2. Ali je prav, da je ta majhen loncek s filtrom vedno do konca poln?
3. Koliko casa potem, ko se dotoci kurilno olje je potrebno pocakati preden se vklopi pec in se pozene sistem?
4. Kako nizko je nastavljena cev, ki crpa kurilno olje? Ce npr. na metru kaze 1 crtico nivoja kurilnega olja, ali je ze to alarmantno?
5. Na koliko casa je potrebno cistiti rezervoar in koliksna je cena ciscenja?
Najlepsa hvala za odgovore.
1. Bum je vžig oljnih aerosolov v gorilni komori. To se dogaja zato, ker imaš razštelan gorilec. Ponavadi je vzigalna žička, ki da iskro za vžig, izrabljena
2. Če lonček filtra ni do vrha poln pomeni, da ti napeljava nekje ali pušča ali pa vleče poleg olja še zrak. To je dobro zrihtat.
3. Cev za črpanje olja bi morala biti na plovčku tako, da olje črpa par centimetrov pod zgornjim nivojem olja. Če imaš narejeno tako, da olje črpa z dna, je potrebno večkrat menjat filter… V takem primeru je ustje cevi nekaj cm nad dnom rezervarja.
5. Rezervar se v primeru, ko cev pobira gorivo s površine le redko čisti, sicer na 10 let… Cena? pojma nimam… to naredim sam tako, da pri skoraj praznem rezervarju z metlico dobro premešam kar je ostalo in to izčrpam.
Ali je potrebno zamenjati komplet gorilnik al samo to zicko, da ne bo vec tega bum efekta?
Hvala tebi in Robiju za odgovore.
[/quote]
Menja se šoba gorilnika in vžigalna žica. Oboje je potrošni material, ki se po letu, najkasneje dveh obrabi. Potem je treba nastaviti razmak šoba-vžigalna žica tako, da pride prej do vžiga. Ta bum je ponavadi zato, ker je vžigalna žica preblizu šobe.
Kako dobro je nastavljeno vidiš tudi po ognju v izgorevalni komori. Če je veliko saj, potem je slabo nastavljeno. Če je gorilnik satarejši, potem bo ogenj rumeno-rdeč. Če je gorilnik novejši pa bo bolj modrikast.
Če že delaš servis gorilnika, se ti splača še počistiti peč. Saje so namreč dober temperaturni izolator in zmanjšujejo efektivnost peči.