Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Siva mrena, kako naprej

Siva mrena, kako naprej

Pri rutinskem  samoplačniškem pregledu oči so mi odkrili sivo mreno na obeh očeh, torej bo kot je rekel zdravnik v nekaj letih potrebna menjava leč.

Kako je s tem, gre to na zdravstvo ali je samo samoplačniško?

Da me ne bodo nasankali pač zbiram informacije.

Torej naslednji teden sem naročen pri svoji osebni zdravnici, kakšne so čakalne dobe, kako je z lečami, najbrž je tudi tu razpon od najcenejših do najdražjih , predvidevam da ti zdravstvo najcenejše plača, doplača ????, kaj pa če želiš dražje , je kot pri očalih ko tisto več sam doplačaš ?

Prosim za pomoč, informacije..

Moja mama je bila operirana na koncesijo. Zelo zadovoljna z rezultatom in ji je bilo žal, da je tako odlašala ker se je bala. Zdaj potrebuje samo očala za na daleč, bere pa brez njih;) Ti pa dr pove, od kdaj dalje je operacija primerna. Pa nega po operaciji je zelo pomembna, ne brez močnih sončnih očal na sonce, vsaj 1 mesec ne na morje oz v bazen,… Pač takrat se čuvaš za kasnejši dober rezultat;)

Takole – predvsem se pogovori z okulistom glede na svojo starost, delo, življenjski slog katere leče bi bile primernejše zate in kakšno dioptrijo bi imel po operaciji. Lahko ti svetuje multifokalne (morda po njih ne potrebuješ očal, samo to ni zanesljivo), lahko monofokalne (potrebuješ očala). Pri monofokalnih ti nastavi dioptrijo po operaciji. Jaz sem še delovno aktiven, veliko za računalnikom, z okulistom sva se dogovorila za monofokalne in dioptrijo – 1.5, kar pomeni, da za drobna dela, branje in delo z računalnikom ne potrebujem očal. Očala z dioptrijo -1.5 potrebujem za vožnjo in gledanje TV. Oboje bi sicer šlo tudi brez, samo je udobneje z očali. Nujno bi očala za daleč potreboval samo za vožnjo ponoči in v dežju.

Dodatno ti okulist lahko izbere torično lečo, da ti odpravi astigmatizem, če ga imaš. Nekateri se pri monofokalnih lečah dogovorijo tudi za različni dioptriji, da potem eno oko uporabljaš bolj na blizu, eno bolj na daleč, meni je to okulist odsvetoval. Ravno tako mi je glede na moj življenjski slog svetoval monofokalne leče, je rekel, da bo z njimi bolj zadovoljen kot z multifokalnimi.

Torej na pregledih pred operacijo vsekakor temeljit pogovor z okulistom, ki ti bo opravil operacijo. Sam poseg je rutinski, popolnoma neboleč, na dan operacije imaš močno razširjeno zenico tako, tako da se je najbolje po posegu uleči v temen prostor in prespati. Takoj naslednji dan že vidiš ostro kot ris, vsaj tako je bilo pri meni, pri nekaterih menda traja dlje časa. Mislim, da je edina stvar na katero moraš paziti po operaciji to, da se ne napenjaš in dviguješ kaj težkega.Pa seveda jemanje kupa kapljic po navodilih.

Sedaj imam perfekten vid 1.0 na obeh očesih. Za daleč z očali, za blizu brez očal.

Glede leč pa ne varčuj – gre za enkratni strošek, do konca življenja. Meni ni bilo potrebno doplačati nič, vse na napotnico, čakal sem pa šest mesecev.

Vsekakor si pa izberi operaterja, ki letno opravi več sto operacij sive mrene, ne takega okulista, ki se ukvarja še drugimi posegi.

Hvala za izčrpen odgovor.

Kaj misliš z vprašanjem “kako naprej?”

Lepo. Že prvi dan boš razločneje videla, pa tudi svet bo naenkrat postal svetlejši🙂. Upoštevaš navodila za dajanje kapljic, greš na kontrolo naslednji dan in to je to. Kar se dioptrije tiče, ni nujno, da je ne bo več. Jaz imam še vedno očala za branje, a z mnogo manjšo dioptrijo.

To je danes že tako rutinska operacija, da jo lahko primerjamo s plombo pri zobarju.

Meni so razložili pred operacijo enega očesa (na drugem me operacija še čaka), da so možnosti za 3 različne leče. Ena je na zdravstvo, ostali 2 samoplačniški – kar dragi – par tisoč €. Pred operacijo imaš pregled kjer ti vse razložijo, tudi cene in razlike med lečami.

Dobiti moraš pisno mnenje okulista, da imaš sivo mreno ali izvid oftalmologa in napotnico za operacijo. Nato si izbereš kliniko in postaviš v vrsto. Čakalna doba je okrog 1 – ega leta, če ni stanje bolj nujno oziroma si še delovno aktiven in se te kirurg malo usmili.

New Report

Close