Šivalni stroj nit zamota med čolniček spodnjega sukanca
Pozdravljeni,
imam težavo in sicer velikokrat se mi zgodi, da mi šivalni stroj niti zaplete met čolniček spodnjega sukanca. Ne vem kaj naj storim, da se to ne bi dogajalo. To se zgodi kar naenkrat najprej normalno deluje potem pa ko dam drugo blago/majico spodaj pa začne zapletat. Danes recimo sem zašila dve majici nato zamenjala sukanec in zožala še pol tretje nato pa je kar naenkrat začelo zapletati nit. S tem, da sem prej šivala isto majico, z istim sukancem in vmes nisem ničesar spreminjala. Poskusila sem tudi drugo blago in na novo napeljala niti pa ni nič pomagalo. Vedno se je nit takoj zapletla med ta čolniček, tako da sem morala vzeti ven spodnji sukanec in vse razstaviti, da sem odvozljala niti. Kaj naj naredim, da se to ne bo več dogajalo?
Hvala za pomoč.
Sukanec mora biti sintetičen, kvaliteten zgoraj in spodaj isti, zamenjaj iglo- mora biti primerna glede na material- tkanina- universal, jesy- jersy igla, jeans – jeans igla,,,,ko začneš šivat drži obe niti sukanca, da naredi par zank potem lahko spustiš.
kater stroj imaš, kaj točno šivaš- material?
lp kr praši
Važno je ravnovesje med napetostjo zgornje in spodnje niti. Zgornjo nit uravnavaš po navadi z enim koleščkom, preko katerega je napeta, na katerem je skala minus-plus. Najprej popolnoma napelješ zgornji sukanec, tudi skozi iglo in tačko. Nato vlečeš z roko sukanec počasi ven. Ne sme iti pretežko ven, pa tudi prelahko ne.
Nato probaj še napetost spodnje niti. To narediš tako, da čolniček z nitjo, katera je napeljana tudi skozi uho čolnička, spustiš iz roke tako, da obvisi na niti. Pazi, da ti ob tem ne izpade tuljavica z nitjo. Sedaj se čolniček ne sme kar sam od sebe spuščati dol. Ko rahlo cukaš nitko gor in dol, pa se po njej čolniček začne počasi spuščati dol. To naj bi bila prava napetost. Na čolničku imaš en majhen šraufek, s katerim reguliraš napetost z majhnim izvijačem. Obračaj ga zelo po malo in spet probaj pocukati nitko.
Potem vstavi čolniček, napelji obe niti in naredi poskusni šiv. Če boš v zgornjem šivu videla, da ti vleče gor spodnjo nit, pomeni, da je spodnja nit premalo napeta, ali pa je zgornja preveč. Če pa se na spodnji strani šiva vidi, da vleče zgornji šiv na spodnjo stran, je pa zgoraj premalo napetosti in spodaj preveč.
Če je torej na zgornjem šivu vidna spodnja nitka, lahko narediš dve stvari: ali na čolničku bolj zategni šraufek, ali pa popusti napenjalec zgornje nitke. In obratno, seveda. Malo preizkušaj, kaj tvojemu stroju najbolj paše. Po mojih izkušnjah začne zgornjo nit rado trgat, če je zelo napeta. Zato sem njo po navadi naštimala na neko srednjo napetost in potem raje prilagajala čolniček.
Za različne vrste, debeline blaga, moraš dostikrat znova naštimati napetosti nitke, če hočeš, da ti res lepo šiva. Sploh pri jerseyu rado nagaja. Kadar šivam kake zelo delikatne stvari, jaz to včasih delam kar skozi dve plasti tankega papirja (zgoraj in spodaj), katerega potem po končanem šivanju stran odtrgam.
Najverjetneje imaš španungo razštelano, manj verjetno je, da bi bil kak del obrabljen. Saj imaš gumb na mašini s številkami, vendar previdno z njim. Probaj pol številke višje prestavit napenjanje cvirna. , preveri, kako ti veže šive.
Drugo, kar je izredno pomembno, je mazanje mašne, tega ne sme zanemarjat.
Tretje, špulerčki na katere naviješ cvirn, ne čolniček. Nekateri so povsem neuporabni.