Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Šivilije, pomagajte prosim-kateri šivalni stroj

Šivilije, pomagajte prosim-kateri šivalni stroj

Kupujem šivalni stroj do vrednosti cca 600 € in sem gledala modele pri strimi. Mi zna katera svetovati, katerega od spodnjih zadev bi kupila? Sem sicer začetnica, ampak z močno 30-letno željo šivati in zadevo sem še neštetokrat prespala, tako da sem odločena, da si zadevo kupim. 🙂 Najraje bi dobro mašino za popravljanje oblačil in šivanje majic, oblek, kril, tudi srajc.

Je dovolj samo mašina ali je bolje vzeti ta komplet z overlockom? Za katero opcijo bi se ve odločile in zakaj? Kaj je super praktično in/ali nujno imeti? Avtomatski odrez sukanca, podaljšana miza….. Kaj je torej tisto, kar vas prepriča v zgornjem cenovnem razredu.

Torej, linki so spodaj, lahko pa mi svetujete tudi kakšno drugo firmo (z argumenti). Bom zelo vesela. 🙂

Hvala za pomoč.

http://si.strima.com/janome-525s-janome-744d-set-promocijski-set-multifunkcijski-sivalni-stroj-s-25-programi-2-3-4-nitni-overlok-sivalni-stroj/item/1042149/

http://si.strima.com/janome-920-janome-990d-set-promocijski-set-multifunkcijski-sivalni-stroj-s-21-programi-3-4-nitni-overlock-sivalni-stroj/item/1042148/

http://si.strima.com/janome-dc6030-elektronski-sivalni-stroj/item/1038997/

http://si.strima.com/janome-dc7100-elektronski-sivalni-stroj/item/1041558/

http://si.strima.com/janome-qxl605-elektronski-sivalni-stroj/item/1033602/

http://si.strima.com/janome-txl607-elektronski-sivalni-stroj/item/1036044/

Nisem gledala linkov, ti pa povem svojo izkušnjo: že v srednješolskih/študentskih letih sem malo šivala, kake bolj preproste zadeve, kot samouk. Ko sem šla pri 24. letih v službo, sem najprej našparala za šivalni stroj. Bagat Ruža, v kovčku. Nobenega overlocka in kakšnih posebnih dodatkov. S tem strojem sem si dolga leta šivala skoraj vso garderobo, naučila sem se šivat hlače, jakne… skoraj vse. In stroj mi služi še sedaj, po 30 letih, ko ga pa res uporabljam samo še za kaj zarobit, popravit.
Tako da razmisli, če je res potreben šivalni stroj, ki šiva (med drugim) 100 vzorčkov, ki vprašanje če jih boš sploh kdaj potrebovala.

Se strinjam. Stroj naj bo čimbolj enostaven.

Jaz imam Bagatovo Višnjo.

Vzorčke pa res ne rabiš. Eno leto sem šivala darilne vrečke in jih še dekorirala. Potem pa nikoli več.

Jaz si ne znam predstavljati šivanja brez dveh strojev. Torej navadnega in overlock (entlerca).
Danes se veliko šiva iz jersija, tako da entlerca še kako prav pride, ker ti v eni fazi sešije, zarobi in odreže.
Z navadnim pa robiš ponavadi z dvojno iglo, nabiraš….
V kolikor nameravaš večino šivati iz navadnega neraztegljivega blaga bo pa navaden stroj dovolj.
Jaz prisegam na elno.

Če boš veliko šivala iz raztegljivih materialov, potem ti bo overlock prišel prav. Če pa le občasno, potem imajo overlock šive tudi navadni šivalni stroji, le da ti tu blaga ne odreže stroj, ga moraš ti. Ampak popolnoma zadostuje.
Če nimaš namena, da boš izdelovala vezene stvari, potem so ti vzorčki le balast, ki podraži stroj.

Jaz imam Elno, prej pa sem imela leta in leta Husquarno in ti povem, da tale Elna je v redu, samo če se mi Husquarna ne bi pokvarila, sploh ne bi menjala. Šivala pa sem vse, od raztegljivih majčk, oblek, do kostimov, jaken, hlač.

Če si iz LJ, ti svetujem, da greš v BTC, hala A, pritličje. Tam prodajajo Elna stroje, notri je gospa, ki se spozna na te zadeve in ti bo vse lepo razložila, ter svetovala, kateri stroj bi bil zate. Jaz sem bila res zadovoljna. Imajo pa vedno tudi akcije, če tisti stroj, ki si ga izbereš trenutno ni v akciji, bo pa sigurno.
Ob nakupu dobiš tudi kupon za 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} popust na šiviljski tečaj pri njih, jaz ga še nisem izkoristila, pa ga bom.

sem veliko šivala pred leti, imela celo šiviljske tečaje medtem ko sem bivala v tujini, tam smo imeli stroje Husqvarna in neke švicarske Bernine, ki so bile npr super za šivat usnje.

Lani sem si po dolgem času kupila šivalni stroj, ki so mi ga priporočili profiji – Janome, najbolj enostavnega 415tko, poceni, zanesljivo in čisto dovolj za začetek oz. za moj obseg šivanja.

No ja..kdorkoli res šiva veliko in iz jerseya pač rabi overlock, ampak za začetek je ena navadna vzdržljiva mašinca kot pišejo tudi vse zgoraj vrh glave.

No tudi meni se je ob pogledu na ponudbo kar vrtelo v glavi mapak je potem prevladal racio :)))

No če imaš velike finančne resurse, potem nabavi tudi kaj bolj sofisticiranega 🙂 Veliko uspeha in veselja z ustvarjanjem ti želim!

Jaz sem najprej sivala na starem Singerju na nozni pogon, ki sem ga podedovala. Potem sem si kupila Bagatov stroj, a se ne spomnim modela. Ta stroj je imel le osnovne sive in gumbnice in mi je zadoscal za naslednjih 15 let. V teh leti sem si na ta stroj sesila krila, obleke, bluze, hlace in jakne. Sele potem sem si kupila overlocka, in sicer kot zafran drago 5-nitno Elno, s katero sem dobila se nekaj ur instrukcij. Instruktorka mi je povedala, da so najboljsi stroji enostavni, a do tega zakljucka sem ze prej prisla ze sama. Povedala mi je, da se zenske rade odlocijo za drage stroje, z veliko sivi, ki jih potem ne znajo uporabljati. Uporabijo jih parkrat, stroj se jim zdi prekompliciran in potem zgubijo voljo do sivanja.

Zato je moj nasvet, da ne kupuj tistih 2 ali 3 strojev v tvojih linkih, ki imajo po 300 sivov, ker je velika verjetnost, da jih ne bos nikoli uporabila, ali pa mogoce le parkrat. Dvignejo pa cenoi stroja. Domnevam, da bos sivala oblacila in tu je bistven raven siv, cikcak, naprej, nazaj in gumbnice. Vse ostalo je za povrh, lustno, a v glavnem nepotrebno. Izberi enega od osnovnih modelov. S tem sivaj leto ali 2 in bos videla, kako ti lezi, kaj ti je vsec, kaj bi rada imela. Sele potem se odloci, ce zelis kupiti overlocka in kaksnega. Moj ima 5 niti, kar pomeni, da naredi raven siv, odreze blago in ga zarobi, vse hkrati, v eni potezi, kar je super, je pa tudi precej bolj kompliciran za vdeti in nastaviti napetost. Vecina jih ima overlocka s 3 ali 4 sivi, ki robijo blago, ne naredijo pa ravnega siva.

Ce bos veliko sivala oblacila iz raztegljivih blag, kopalke, drese, sportna oblacila, ti bo overlock vsekakor prisel prav.

Torej, najprej si kupi en osnoven navaden sivalni stroj, s katerim se bos naucila vse tehnike, ko bos pa to obvladala, pa razmisli o overlocku.

Hvala vsem, super ste. Tudi sama sem se sicer vedno nagibala k enostavnim modelom, ampak overlock bi pa tudi imela, ker bi rada šivala raztegljive tkanine. In potem sem opazila te “akcijske” kombinacije in te potegne…pa bi še to, pa to, pa to…Mogoče bom pa zadevo spet še malo prespala. :-))

Vsem en lep pozdrav, tudi jaz kupujem sivalni stroj. Sem se vpisala na tečaj kjer je potrebno imeti svoj šivalni stroj. Zelo si želim šivati, vse!
Kaj mi torej priporočate kot čisti začetnici, ki bi s časom rada šivala “svega i svašta”. Naj povem, da nameravam obiskati tudi nadaljevalni tečaj.

Pomagajte prosim 🙂

Vidim, da se vsi zelo dobro spoznate na stroje:) in me kar veseli ko berem. Seveda trditve so pravilne, da se danes doma potrebujeta 2 stroja; navadnega in overlock stroj.

Navadni stroj se uporablja za osnovne šive kot so ravni, cik cak, gumbnica, mogoče še kakšni in seveda niso namenjeni jerseyu, pletivu, ker bo stroj pletivo nehote nabral. Za elastične materiale pa se uporablja overlock stroj. Pa ne kupuj v vele trgovinah razne kopije in res zadnja kitajska sranja, ker bodo problemi že pri osnovnem nastavljanju stroja, kaj šele če se problem pojavi, ki ga nobeden ne bo znal nastaviti. Pred 10-mi leti sem kupila overlock Janome 204d (sedaj je menda nova oznaka, Janome 990D ali nekaj takega) in mi dela kot urca. Fajn je pa, da imaš dokaj uredu sukance.

Glede enostavnega navadnega šivalnega stroja sem pa imela pred časom enako dilemo, osnovni ali elektronski. Ko sem ga kupovala sem res dodobra stestirala ene par modelov in res me je zanimalo, kaj je na temu. Ugotovila sem, da imajo elektronski širše grablce (no tiste nazobčane stvarce, ki pomikajo spodaj pod tačko, blago naprej) in tudi zaradi tega je pri takih strojih širši cik cak (7, celo 9 mm) in ne 5 kot pri mehanskih. 100, 200 programov navadni smrtniki res ne rabmo, kar me tudi ni zanimalo. Zanimalo me je predvsem, ali je uporabniku bolj prijazen. Ja, je. In to zelooo. Stroj prižgeš, prtisneš program in stvar šiva. 2.stvar, ki mi je bila bolj pomembna: pozicija igle. Ko šivaš se igla vedno ustavi v materialu in z lahka obračaš blago na kotih, in podobno.
3.stvar, ki pa me je prepričala, pa je samodejni odrez sukanca. Haloooo:) Pa to je treba videti. Ko končaš šiv, nič več iglo ven, vlečenje blaga izpod tačke, po možnosti s kakšnimi ogromnimi škarjami prerozovat nitke, itd. Ne:) Samo pritisneš na gumb in stroj vse naredi sam; dvigne iglo in odreže oba sukanca (spodaj, zgoraj). Res noro!

Da ne bi bilo slabe volje. To je samo moj pogled oz komentar. Osebno si rajši privoščim stroj za 500 Eur, ker vem, da bom uživala s tem vsaj 15 let. In za ta užitek, mi res ni treba trpeti na kakšnemu takšnemu, da se bom naslednjih 15 tolkla po glavi, zakaj si nisem privoščila boljš;)

Vse dobro in lep sonček vsem:)

Za moje pojme trenutno najzmogljivejši in najzanesljivejši šivalni stroj na trgu je PFAFF Select serije.
Stroj primeren za laike in šivilje, dela vse vleče in šiva vse materiale od zelo tankega zavese npr. do debelega usnja. Ima dvojni transport… Res pa da stroj nima 100-200-300 različnih šivov.

trenutno so japonci pokupili vse. Elno, pfaff… Najboljše za najugodnejšo ceno je trenutno Janome. Vse ostala plačaš imena iz naftalina, z enakimi mašinami.

Nekoč sem kupil Ružico, pa sem jo eni šenkal. Pred leti pa sem na odpadu našel Danico, kompletno z vsemi pritiklinami, le orng sem jo očistil, naštelal in podmazal in dela kot se šika!

Ne zamenjam za nobeno šiviljo, sploh pa ne za novodobni plastikfantastik šrot!

Lani pozimi pa sem eni zrihtal nemško v omarici, ni delala več desetletij. Fenomenalna zadeva! Ko bom velik, bom tudi jaz imel tako! (tudi na nožni pogon)

Po pokojni mami so mi ostali štirje šivalni stroji. eden tudi na nožni pogon. Hecna zadeva.

Zanima koga?

Če do zdaj nisem šival, gotovo tudi naslednja desetletja ne bom!

Za moje podalpske mere mi šiva:

http://www.kavbojke.si/

Vesel oče, 2m, 100 kg

Imam slab navaden stroj (slab zato, ker ne dela dobro), z njim lahko šivam navadno blago, raztegljivega pa tudi z dvojno iglo ne … tako da moram stvari iz jerseyja nositi k šivilji. Ena ima očitno res dober stroj in se šiv praktično ne loči od industrijskega, ta druga pa tako tako in sem zadevo morala nesti popraviti tej prvi šivilji. Sta pa obe bivši profesionalni šivilji.
Tudi jaz se strinjam, da ne rabiš milijon možnosti, osredotoči se na osnovne. Glede rezanja niti – jaz pri nekaterih oblačilih rada nitko všijem, in to seveda storim ročno, z iglo (na primer rob rokava ali rob srajce spredaj, da se ne vidi konček niti oziroma se ne začne po možnosti cefrati).
Tečaj sem delala še v Jugoslaviji, na Bagatovih klasikih Ružici in Danici in oba stroja sta bila pravzaprav super (neprimerno boljša od mojega uvoženega iz Nemčije).

Pozdravljene, ni res kot je en zgoraj napisal da je janome najcenej, ker če je Elna v akciji je primerljiv model malo cenej ali cca isto, dobiš še 50 proc, popust na tečaj in zvezdice za popust za nakup drobne robe, kar pomeni da imaš 20 proc popust za kar velik stvari.
ampak ti nekaj drugega priporočam, Pri Liupki – Elna pejt prvo na tečaj – šiviljski tečaj v mostah pri Heleni, ker ona res obvlada ( 20 ur) tam preizkusi več modelov strojev, zraven se še naučiš šivat in se potem odloči kater stroj bi ti prišel najbolj v poštev.

Primerljiva cena med elno in janomejem je full razlike v mašini. Kot ferari proti fičku. Pri elni ogromno preplačaš ime.
In razlike niso samo 100 programov, ampak predvsem plastika v vitalnih delih. Sama sem imela 25 let husqvarno. Zdaj imam 2 leti janome. Oboje super. Šivam pa vse od jaken, kril, oblekc, hlač… krpank. Praktično vsak dan minimalno pol ure do uro.

hja…tako to gre…mi ni do industialskih izvedb šivalnih strojev, ki ponujajo vse mogoče.. zadovoljna sem z 40 let starim Bagat-om v leseni omarici. Se ne kvari, šiva odlično, odpre se v mizo, ki je pri šivanju večjih in težjih kosov v veliko pomoč. Entlarca pa…najbolj navadna, znamke Elna…
lp

Še kako prav imajo nekatere komentatorke tule. Pred ca 10. leti sem si zaželela nov stroj, kupila Pffaf za 1,500 evrov, s tisoče nekih možnosti….kar malo zoprno mi je priznati, da sem ga uporabila vse skupaj mogoče 20krat. Vedno, ko imam kaj za zašit na hitro naredim na 50 let stari Bernini…ta mašinca ima samo tistih nekaj osnovnih šivov, laufa kot namazana, čeprav ima za sabo že tisoče ur delovanja, babica je na njo res ogromno prešivala. Sem šla enkrat probat te nove Bernine in še vedno so zakon. Pfaff se ne more primerjat po kvaliteti.

Jaz sem si kupila Veritas in sem ful zadovoljna, prej sem imela bagat

New Report

Close