Sivka v Provansi
Sivka ali lavanda cveti praktično vse leto, če ima le pogoje za to – nekaj vlage in dovolj visoka temperatura.
Kot je že Matija povedal – res ne raste kot pri nas koruza. Z malo sreče pa vendarle lahko uživaš v nepreglednih modro obarvanih poljih.
Pred tremi leti sem se potikala po Provansi – in se malo izgubila: iz mesta Gordes sem bila namenjena proti planoti Luberon in se znašla v soteski, po kateri je peljala kolovozna pot in se naenkrat znašla sredi cvetoče lavande….sredi nepreglednih modrih polj.
Če boš hotela videti polja cvetoče lavande, boš morala na stranske poti, sicer pa jo imajo povsod predvsem kot okrasno rastlino – v parkih, v nasajenih rondojih, pred hišami….
Če se ne motim je Hvar znan tudi po tem, da je tam precej lavande (mislim da je to Hvar, če se motim naj me kdo popravi).
Se mi pa zdi to izredno lepa gesta – to, da boste babici naredili to veselje.
Pa srečno,
b.
Haj,
hvala vam za pomoč. Sem še malo surfala po netu in nekje zasledila podatek, da naj bi cvetela nekje od sredine junija pa naprej do srede avgusta. Jasno, odvisno od vlage in temperature.
Po moje se bomo odločili za izlet tam nekje v drugi polovici junija, da ne bo prevroče… Upam, da bo ratalo in bo babica zadovoljna.
Hvala še enkrat za nasvete in lp
Lavanda cveti poleti od srede junija do konca avgusta. Provansa je lepa (mene je motila le jezikovna barijera – če ne govoriš francosko, se je zelo težko sporazumeti, še posebej na kakšni tržnici ob sobotah, ki so polne dobrot – sirov salam, oliv na 101 način) in če boste v avgustu tam lahko obiščete tudi kakšen obrat kjer stiskajo sivkino olje. Če greste zgolj in le zaradi sivkinih polj, potem je Hvar dosti bliže.