Škarpena – luske
Kupila sem škarpeno. Zamrznjeno. Še dobro, da sem šla na gugl, kjer piše, da moraš odstranit vse luske.
Kaj pa če jih ne odstaniš? Kako v nulo spucat te kose, ker imajo prav špičaste plavuti?
Hudoo, če se raniš.
In potem samo v pečico, vejico rožmarina, rezino limone in posolit.
Hvala za vsak nasvet.
A da vse porežeš stran še pred peko?
Kar se pa lusk tiče, si se verjetno zmotil? Jih strgaš od glave proti repu?
Kaj pa če kakšna ostane na koži? Se to občuti?
Hvala in lep pozdrav!
[/quote]
Plavuti porežeš nekje do polovice in je ok. Strup je itak le v konicah. Pač toliko, da se ne pičiš, ko odstranjaš luske in jo mariniraš.
Če boš luske strgala od glave proti repu, boš ribo le božala. Nobena luska ne bo padla stran, razen če je žvau že toliko stara, da razpada.
Če kakšna luska ostane v koži, tudi ni nobene panike. Baje je tudi dobro za zobovje, saj ne rabiš zobotrebca.
Plavuti porežeš nekje do polovice in je ok. Strup je itak le v konicah. Pač toliko, da se ne pičiš, ko odstranjaš luske in jo mariniraš.
Če boš luske strgala od glave proti repu, boš ribo le božala. Nobena luska ne bo padla stran, razen če je žvau že toliko stara, da razpada.
Če kakšna luska ostane v koži, tudi ni nobene panike. Baje je tudi dobro za zobovje, saj ne rabiš zobotrebca.
[/quote]
Jaz jo isto tako zrihtam, sicer se vedno poškodujem zraven, samo škarpene to ne moti😂
Še to. Primi žvau za rep, nož nastavi pravokotno in povprek ribe, nalahno pritisni in potegni, da gre nož proti glavi. Luske gredo še prerade stran. Polno jih bo po pultu, ploščicah, omarici, pa tudi po stropu. Zato je dobro, da čez nož položiš servieto.
[/quote]
Uspelo je. Očistila luske.
Ampak če jih drgneš od glave proti repu, gredo stran lepo. Frčijo, če jih z nožkom zahaklaš od repa proti glavi?? :-)))
Pri nas v kampu (itak nevedni lublančani) so vedno čistili ribe tako, kot sem jaz mislila do zdaj (od repa proti glavi, v nasprotno smer in je res vse frčalo).
Zdaj sem dala tri lepe komade v porcelanast pekač., gor sol, česen v prahu in rožmarin.
Čez eno uro obrnem, ponovim začimbe + par rezin limone. In par kapljic olja.
Dam pečt za dobre pol ure v pečico na 180 stopinj.
Zraven bo pa krompirjeva solata pomešana s kislim zeljem.
Hvala vam! Vi znate.
Uspelo je. Očistila luske.
Ampak če jih drgneš od glave proti repu, gredo stran lepo. Frčijo, če jih z nožkom zahaklaš od repa proti glavi?? :-)))
Pri nas v kampu (itak nevedni lublančani) so vedno čistili ribe tako, kot sem jaz mislila do zdaj (od repa proti glavi, v nasprotno smer in je res vse frčalo).
Zdaj sem dala tri lepe komade v porcelanast pekač., gor sol, česen v prahu in rožmarin.
Čez eno uro obrnem, ponovim začimbe + par rezin limone. In par kapljic olja.
Dam pečt za dobre pol ure v pečico na 180 stopinj.
Zraven bo pa krompirjeva solata pomešana s kislim zeljem.
Hvala vam! Vi znate.
[/quote]
Se pravi da boš ribe pekla uro in pol?! Ubila jih boš! Pa saj škarpene niso tako velike ribe no, pol ure je čisto dovolj, ali še to ne.
V paci stoji uro in pol in daš pečt! Jaoo glpače, vam je treba vse narisai pa še vam ne bo jasno!
A res obstaja tok blesav narod, ki ima dostop do neta????
[/quote]
Pol naj napiše da je riba v paci oz se marinira. Pa to ne rabi obračat, jo lahko takoj začini in pusti pri miru. Eni ste pa res tolk pametni da že škodi.
za ribje luske odstranjevat je odlična tak rašplalnik z zbirno posodo za luske: ne šprica naokoli po prostoru, ker leti pod pokrov:
https://www.iznaslonjaca.si/vsi-izdelki/dom/noz-za-ciscenje-lusk-z-ribe
Imajo jo pa tudi po kitajskih skladišče trgovinah pri nas…..