Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Sklanjanje tujih imen

Sklanjanje tujih imen

Kako pa se potem sklanja Rio de Janiero? Našla sem oboje, npr. v Rio de Janieru in v Riu de Janieru. Če primerjam s prav tako brazilskim mestom Sao Paulo, pride do razlik, saj nikoli ne rečemo v Sau Paulu.

Hvala, lp

V zvezi Rio de Janeiro se sklanjata prva in tretja beseda: Riu de Janeiru, Ria de Janeira ipd. Res je, Sao Paulo pa se sklanja Sao Paula, Sao Paulu ipd. Razlike pri sklanjanju so, ni pa mogoče enačiti besed samo zato, ker se enako slišijo v izgovoru, da bi se torej Rio, Sao in podobne besede vse enako sklanjale. Vzorca sta različna in različno je tudi sklanjanje.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | [email protected] Prosim, uporabljajte iskalnik!

SP dopušča tudi Rio de Janeira, Rio de Janeiru …

In, Mallina, gre za Janeiro in ne Janiero.

Imam dve vprašanji:

1. Kako se sklanja žensko ime Denise? Ostaja v vseh sklonih enako?
2. Kaj je prav: “Denisine besede so me presenetile” ali “besede Denise so me presenetile”?

Hvala za pomoč! 🙂

Talita

Kako se sklanja ime Alice?

Se piše “Aličin glas” ali “glas Alice”?

Hvala!

Talita

Po mojem je “Alicein glas” (po vzoru Bruce, “c” po pravilu zahteva, da “e” ostane, podaljšanja z j pa ni, ker se izgovarja s -s, preberemo torej [elisin]).

Denise in Alice: v vseh sklonih ostaja enaka oblika, svojilni zaimek pa bo Denisin oziroma Alicein.

Pri Denise končni nemi e v tem primeru odpade oziroma ga nadomesti priponsko obrazilo -in, s katerim tvorimo svojilni pridevnik, pri Alice se pa strinjam z Zvedavcem, da e ostane, saj varuje izgovor c-ja kot s in je torej svojilni zaimek Alice+in.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | [email protected] Prosim, uporabljajte iskalnik!

Obema najlepša hvala za pomoč! 🙂

Še eno ime je, ki mi povzroča preglavice:

Je prav Georgeov odgovor, Georgev odgovor, ali pa mogoče Georgov odgovor? Črkovalnik mi edino Georgov ne podčrta z rdečim, vendar se na to ne upam zanesti.

Hvala!

Nič od tega ni pravilno. Rešitev je podana v izhodiščni objavi te teme.

Črkovalnik je podčrta Georgov, ker je to svojilni pridevnik nemškega imena Georg. Od George je pa seveda svojilni pridevnik Georgeev, kar je razvidno iz izhodiščne objave, kot je povedala že Nataša.

Zelo ste mi pomagali. Hvala lepa! Ko pišem, ne maram delati napak, žal pa moje slovnično znanje včasih malo zaškripa. Kako lepo, da se imam na koga obrniti po pomoč.

Talita

Živjo,

hitro bi potrebovala slovnično pomoč za sklanjanje imena Lucia. Kako se napiše:

zahvaljujem se Lucii ali Luciji? (Mislim, da bo prvo bolj primerno, a nisem ziher).

Hvala!

Zgoraj pri Nii smo že rešili povsem enak primer: Lucii torej.

Nataša,

hvala za zelo hiter odgovor in prijaznost!
Ko nam voda teče v grlo smo vsi zmedeni in odpove nam še tisti kanček razuma, ki ga premoremo.
Ta forum je res super!

Hvala za odrešitev in lep pozdrav.

Karmen

Pozdravljeni!

Ko uporabljam svojilno obliko ženskega imena Sadie, je pravilno Sadieina mati ali Sadiina mati?

Hvala za odgovor.
Yannah

Pozdravljeni,

kako pa je sklanjanjem afriških moških imen, npr. IBIMINA KAKULU?

Hvala in lep pozdrav,

Pika

Sadiejina.

Enako kot naša moška imena: ime na -a se lahko pregiba po moški ali ženski sklajatvi, torej Miha Mihe Mihi …, enako tudi Ibimina Ibimine Ibimini … ali Miha Miha Mihu …, enako tudi Ibimina Ibimina Ibiminu … S priimkom pa ni težav, podaljša se z j: Kakalu Kakaluja Kakaluju …

Moj predlog: glede na to, da gre priimek po moškem vzorcu, bi se tudi pri imenu odločila za moški pregibni vzorec: Ibimina Kakaluja Ibiminu Kakaluju …

Mene pa zanima, kako se tvori svojilni pridevnik, kadar je Sandi žensko ime? tj. Sandijin ali Sandin?

Pravilno je Sandijin.

Kot svetuje pravopis, če se osnova v imenovalniku končuje na samoglasnik, se za i podaljša z j, enako je pri Sandi.

Kako pa se sklanja moška imena Črtomir, Emir, Damir? In kako zapišemo svojino … Črtomirov ali Črtomirjev? Emirov ali Emirjev? Obstaja Črtomirova ulica.

Pozdravljeni,

zanima me, ali se pravilno sklanja na Google Drivu ali na Google Driveu?

Hvala!

Pravilno je na Google Drivu.

Kako se sklanja tuje lastno ime Cicero Galli Coimbra?
Jaz bi ga, v drugem sklonu, sklanjal: (s) Cicerom Galli Coimbro…

najlepša hvala za odgovor

New Report

Close