Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Sklanjanje

Sklanjanje

Spoštovani, nisem si mislila, da kdaj v življenju ne bom znala sklanjati, no, pa se mi je zgodilo ravno to.

Prosim, povejte:
– kako sklanjam ime Fjodor (Fjodorja ali Fjodora, s Fjodorjem ali s Fjodorom)
– kako sklanjam Francozi (Francozev ali Francozov)
– kako sklanjam sence (k sencem ali k sencam)

Bega me tudi raba pridevnika, npr.:
– to je čisto poseben (ali čisto posebni?) pogled
– to je zame tuj (ali tuji?) jezik

Vnaprej hvala za vaš odgovor!

Za sklanjanje samostalnikov si pomagaj s temle:

Pri pridevnikih pa malo pobrskaj po forumu, se mi zdi, da je bilo že večkrat govora o tem, kdaj se uporabi določno in kdaj nedoločno obliko.

Moška imena, ki se končajo na r, se podaljšujejo z j: Gregor > Gregorja, Fjodor > Fjodorja.

Moški samostalniki v množini imajo v rodilniku končnico -ov: Francozi > Francozov. Črka o se preglaša v e, samo za c, č, ž, š, j: prijatelji > prijateljev.

Senca se sklanja enako kot lipa, torej gre za tipično prvo žensko sklanjatev: lipa > k lipam, senca > k sencam. Preglasni e se pojavlja samo pri moških samostalnikih (glej prejšnji primer).

Pri določni (z i) in nedoločni (brez i) pridevnika pa gre čisto poenostavljeno rečeno za vrstni in kakovostni pridevnik. Določni torej določa vrsto (vprašalnica: kateri?), nedoločni kakovost (vprašalnica: kakšen?). Določnega uporabljamo, kadar obstajajo različne vrste nečesa, ločimo npr. materni in tuji jezik. Gre za vrsto jezika, zato potrebuješ i. Pri pogledu nas zanima, kakšen je ta pogled, saj ne ločimo posebnega in neposebnega.

Primer: Slovenščina je moj materni jezik, angleščina pa tuji jezik. Ta jezik mi je čisto tuj.

V tem primeru pride tudi do razlike v pomenu. Tuji jezik pomeni, da ni tvoj materni, tuj jezik pomeni, da ti je nerazumljiv.

Najlepša hvala obema.

Pozdravljeni,

Delam na enem tekstu, pa me zanima, če je možno napisati namesto:
“…kjer živijo navadni ljudje.”
“…kjer žive navadni ljudje.”

Nekako se mi zdi, da sem nekje že videl takšno uporabo.

hvala za odgovor…

“Žive” naj vsi narodi,
ki hrepene dočakat dan …

??

srsly?? logika da se napise zivijo

New Report

Close