Najdi forum

Sklep

Pozdravljeni

Dobila sem sluzbo pri drugem delodajalcu.v stari sluzbi bom dala odpoved.novi delodajalec mi je rekel da mi bo dal sklep da sem ziher da bodo me vzeli v sluzbo.Da nem v stari dala odpovedi in ostala brez vsega.

Novi delodajalec mi je poslal domov ponudbo za delo kjer pjse, da sem bila izbrana za delovno mesto.Navedena je placa, kaj vse mi pripada, kaj jim morem posredovat do dolocenega datuma, da mi lahko pripravijo pogodbo.
Je to verodostojen dokument, ali mora to bit napisano kak drugace?

V priponki je kaj sem dobila.

Hvala

verodostojen dokument, kot ga vi želite – torej, da boste “zihr” zaposleni in v delovnem razmerju, je šele pogodba o zaposlitvi. kljub temu dokumentu, ki vam ga je novi delodajalec poslal, si novi delodajalec še vedno lahko (iz katerega koli razloga) tik pred zdajci premisli in z vami pogodbe ne sklene. ta dokument ga ne zavezuje, da z vami tudi dejansko sklene pogodbo o zaposlitvi. vi mu boste sedaj posredovali podatke, ki jih želi, on bo pripravil pogodbo, jo podpisal in vam jo poslal – s tem boste imeli v roki “verodostojen” dokument.

Hvala za odgovor.
Na stari firmi so mi rekli da sploh nebi smela dat odpovedi, ker imam pogodbo za dolocen cas.1 leta.V pogodbi pise da mi pogodba velja do prihoda zacasno odsotnega delavca na porodniskem dopustu.Torej ni datuma v pogodbi.
Pravnica na stari firmi mi je rekla da nebi smela dati odpovedi, ker imam pogodbo za dolocen cas in me obvezuje.
Da sem lahko srecna da me bodo spusrili, da mi gredo na roko.Je res da ne mores dati odpovedi?
Jaz za to prvic slisim.
Obstaja kaksen zakon da lahko dam? Ali da ne smem dati?

Hvala

Pogodba za odločen čas bi vam iztekla točno na dan, ko bi se delavec, ki ga nadomeščate, vrnil na delo. Ker ta datum ni vnaprej znan (porodniška/bolniška se lahko npr. podaljša), je ok, da ni datuma.
Pogodbo seveda lahko kadarkoli odpoveste (82. in 83. člen ZDR-1), ni vam treba navajati razloga. Le dolžni ste še opravljati delo v odpovednem roku, razen če se dogovorite drugače. Vendar v tem primeru nimate pravic za zavodu (nadomestilo za brezposelnost…).
Če vas bodo odpustili (poslovni razlog, razlog nesposobnosti), vam gredo s tem na roko glede npr. naslednjega: če pri novem delodajalcu ne bi sklenili pogodbe o zaposlitvi, bi vam pripadale pravice na zavodu; imeli boste morda krajši odpovedni rok – da boste lahko čimprej pričeli pri novem delodajalcu.

Najlepsa hvala za odgovor.

Zdaj bi pa vas vprasal se samo eno stvar.
Na novem delovnem mestu sem podpisala pogodbo.Zacnem 7 junija.
Zdaj so mi na novem delovnem mestu dali zdravniski pregled 31 maja.
Ker moram po zakonu vrnit regres na stari firmi, smo se dogovorili da ga ne rabim vrnit, ampak namesto 10 delovnih dni dopusta pac delam.Torej ne grem na dopust, ker bom pokompenzirala to kar morem vrnit dopust.
Zaj pa me zanima, ker nimam dopusta vec mam kako pravico da mi po zakonu pripada da imam prosto da grem na zdravniski pregled za novo firmo?je kak zakon?pa ce bi lahko napisali keri clen.Ker mi znaju na stari firmi kaj nagajat.Vem da je se bolniska opcija.Ampak me zanima ce mam kako pravico da lahko ko das odpoved imas kake ure proste al kak.

Na stari firmi so mi rekli, da mi bodo napisali da smo z regresom resili z dopustom.Jaz sem se odlocila da jim plbom po mailu napisala kak smo se dogovorili.Kao da se strinjam z sporazumom za regres pa noter bi navedla,da sem oddala odpoved.Da nebi potem mi rekli, da moram regres vrnit, jaz pa nebi mogla vec koristit dopusta, ker bi sla ze na drugo firmo.

Mi lahko nagajajo.Npr ce mi dopis dsjo konec meseca za regres da je pokompenziran, jaz pa grem vmes se kaj v bolnisko? Da bi bili jezni, ker sem sla v bolnisko in mi nebi dali dopisa za regres?
Pa ce jim po mailu posljem dopis kak smo se dogovorili, sem pol krita, ce grem kaj v bolnisko.Mi oni pol morejo dat dopis?

Hvala

če daste odpoved, nimate pravice do prostih ur. če dobite odpoved (poslovni razlog, razlog nesposobnosti), mislim, da imate v odpovednem roku pravico do odsotnosti z dela najmanj 2 uri na teden zaradi iskanja nove zaposlitve in 1 dan na teden za vključevanje v ukrepe na področju dela (po Zakonu o urejanju trga dela) – ampak vse to morate dokazati delodajalcu.

če se dogovorite, da regres pokompenzirate z dopustom – torej, da oddelate, ni ravno pošteno od vas, da greste na bolniško, če niste zares bolni (torej tudi vi znate nagajati). sklepam, da bo šlo za dogovor o denarnem nadomestilu za neizrabljeni letni dopust – to nadomestilo pa boste potem pobotali z regresom, ki ga morate vrniti. v kolikor greste na bolniško, vam po novejši sodni praksi še vedno pripada nadomestilo za neizrabljen dopust. to pomeni, da vam dopust (in s tem nadomestilo) ostane, za dan bolniške pa boste dobili nadomestilo plače. predlagam, da se dogovorite, da boste izrabili 1 dan dopusta (31.5.) in da za ta 1 dan pač vrnete ustrezen del regresa.

glede dopusta in regresa se morate v vsakem primeru dogovoriti. ker ima delodajalec pravico, da mu regres vrnete. vi pa se dopustu ne morete odpovedati, razen ob prenehanju delovnega razmerja, ko je mogoč dogovor o denarnem nadomestilu za neizrabljen letni dopust. do nadomestila ne bi bili upravičeni, če je razlog za neizrabo dopusta na vaši strani (npr.-veste, kdaj se vam delovno razmerje izteče, pa ne prosite za izrabo).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close