Skloni

SP2001 pri “želeti komu kaj” predlaga tožilnik. Mogoče je pa rodilnik tukaj zaradi izpusta besede “veliko.”
Pri “želeti si” sta pa možna rodilnik in tožilnik.
Pri “tvojega srčka” pa po moje sploh ni stvar v sklonu, ki je tudi tukaj tožilnik, ampak gre za poosebitev, zaradi česar pri moškem spolu postane tožilnik enak rodilniku (tako je npr. “Gledam žerjav.” (stroj) in “Gledam žerjava.” (ptica)).
Ne zaradi poosebitve, ampak zato, ker se samostalniki moškega spola sklanjajo različno glede na to, ali jim lahko pripišeš kategorijo živosti ali ne. Se pravi:
vidim fanta
vidim stol
Kitty
Sem v zadregi glede uporabe sklonov, in sicer v naslednjih primerih:
Ob obletnici vam želim sreče (ali srečo) …
Predvsem vam želim tudi ljubezni (ali ljubezen) …
Veselje naj napolni tvojega srčka (ali tvoj srček) …
Je pravilen rodilnik ali tožilnik? Zakaj?
Hvala!
Jaz osebno sem mnenja, da bi se lepše slišalo sreče, ljubezni. Pri zadnji povedi pa bi izbrala besedno zvezo tvoje srce. Vse je odvisno, komu je voščilo namenjeno in v kakšenem odnosu ste s to osebo. Če gre za uradno, potem sem mi zdi primernejši rodilnik, če pa gre za prijatlja, znanca ali partnerja, pa je seveda možna tudi besegna zveza tvoj srček, a je sama ne bi izbrala, ker sem mi zdi – po domače povedano – preveč odsladna in otroška. Vsak pač ima svoj stil pisanja, kot sem že rekla, velik vpliv ima, komu je voščilo namnejno, to veste samo vi in morda se bost sedaj lažje odločili na podlagi napisanga. Pa veliko sreče!