sklopka
Zrabljena sklopka se “čuti” tako, da najprej višje prestave ne primejo, da se motor vrti v prazno, kljub temu, da je sklopka spuščena in bi motor moral poganjati kolesa, to se najprej dogaja v najvišji prestavi, potem pa postopoma tudi v nižjih. Pri tem ni nobenega pokanja pri prestavljanju, to pokanje bi prej pomenilo kako napako pri menjalniku kot pa pri sklopki.
Ker mi nekaj poka, sem šla na pregled do mehanika. Avto je dvignil in takoj rekel, da je slaba skopka in pa da sta zanič oba silena (upam da sem prav povedala). Vprašala sem, če je to nevarno, da bi bilo kaj narobe med vožnjo, pa je rekel da ne, le pokalo bo vedno bolj. Meni se nič ne zdi, da bi bilo kaj narobe s sklopko, razen da nekaj poka, ko prestavim v 2 in 3, v 4 pa že ne več. Kaj sedaj to pomeni? Bo treba res vse skupaj zamenjat? Avto imam namen zamenjat. Lahko zletim s ceste, če mi skopka odpove ali me lahko kar na lepem avto pusti na cesti? Kaj pa cena sklopke?
malo se pozanimaj za ceno pri raznih serviserjih – 200 eur za zamenjavo je občutno preveč(samo delo) če si sposobna lahko pri trgovcu zahtevaš za določen popust vsaj 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} – je pa potrebno zamenjati koš sklopke, sklopko in potisni ležaj.
to ko omenjaš neko pokanje je možno, da je crknil nosilec motorja, probaj jutri če imaš v 3 predstavi spustiti plin in sunkovito pritisniti na plin – cukanje – če poka je nosilec.
Pri sedanjem avtu, ki je 8 let star VW, se mi to še ni zgodilo, pri prejšnjem avtu, ki je bil japonec (isti razred kot VW polo), pa se je to redno dogajalo na 3-5 let, točnih stroškov se ne spomnim, ampak ni se mi zdelo posebno veliko, nekaj podobnega kot redna menjava zavornih oblog, recimo v današnjih cenah pod 100€, ampak to je seveda samo ocena.
Iz izkušenj ti povem, če je sklopka zanič jo zamenjaj. Meni je sklopka šla ravno 3 dni preden sem imel že napovedan servis za menjavo sklopke, na srečo na eni neprometni ulici. Kar naenkrat sem čutil kako je naredilo “pnkk” in ni bilo več pogona. Avto je malo še cukal in na koncu ga niti nisem mogel več vžgat.
Na srečo 2 km od servisa ampak ravno prav daleč da sem moral klicat AMZS, da so avto naložili na kamionček in odpeljali. Skratka neprijetna izkušnja, ki se je relativno dobro izšla.
Jaz sicer nimam pojma o avtomobilih in teh zadevah, vendar, ko je nam letos šla sklopka na avtocesti proti Črnemu kalu….. . Stroški: avtovleka do Kopra 60 evrov, od Kopra do Kranja 250, menjava sklopke 100 evrov (sami deli, ne delo, ker je menjal žlahtnik). Torej, zadeva je zeloooo draga:)))
Pa ne mi sedaj o asistenci in tem – pač, tega ni imela:(, jo je izučilo.
avtorica – ne paničari, danes se umiri, jutri se odpelji do kakšnega poceni šušmarja in ti zamenja sklopko, če greš menjati avto staro za staro te lahko fino nategnejo – razen če kupiš nov avto mislim da za cca 300 evro bo zamenjana sklopka in delo –
če si kje blizu Bele Krajine ti jaz priporočam zelo dobrega majstra.
in upaš, da bo treba avto samo odpeljat z avtovleko.S sklopko se ni za hecat, ker lahko si v situaciji kjer moraš speljat pa se ne izide…Ali ti sklopa tudi zdrsava? Preveri, zategni ročno ali avto pripelji pred robnik in počasi v prvi poskusi v robnik. Če ne drsi ti bo avto takoj ugasnil, če pa drsi bo malo dlje trajalo.
Pri nekaterih firmah sklopke drsijo po prestavljanju, pri drugih pa postane stopalka trda oz. zagrabi šele takrat, ko se stopalka popusti…
@gabriella, a ti bi pa zaradi ene jebene menjave sklopke menjala cel avto?…pa od kje se vzamete idioti s takim mišljenjem????!!!
Sklopka je čist navaden potrošni material…
pod sklopko večinoma razumemo celoten sklop, to je vztrajnik, lamela, košara in potisni ležaj.
če se izrabi lamela, so značilni znaki, da sklopka drsi, torej ti daš v prestavo, sunkovito spelješ, motor na visoke obrate, avto pa počasi spelje, namesto, da bi kolesa zavrtelo v prazno.
pri pokanju je mogoče kaj narobe z vztrajnikom (mogoče med vožnjo poskušaš neenkrat odvzemat in dodajat plin, da vidiš kaj dela) (ne vem če ima tvoj avto dvomasni vztrajnik, ampak eni volsfagni teh letnikov so jih imeli in so bile težave z njimi, predvsem dizli.
če je okvara na dvomasnem vztrajniku, ga zamenjaj z enomasnim, ker dvomasni je drag za zamenjavo, njegovi učinki na mirnejšo vožnjo pa neopazni.
avto je dizel, verjetno ti dobro služi, zato se ti ga splača popravit, toda ne na servisu, ker bo mimogrede 1000 eur.
pozanimaj se za kakega domačega mehanika, ni nujno da pod kozolcem, lahko ima registrirrano dejavnost. zagotovo bo bistveno ceneje.
je pa menjava sklopke oziroma celotnega sklopa vseeno še kar draga zadeva. deli so lahko tudi do 300 eur ( ker menjja se najmanj košara, lamela in potisni ležaj, lahko tudi vztrajnik) tudi dela ni malo, zato računaj na kakih 300-500 eur.
silent bloke se dobi obnovljene ali pa se jih obnovi, recimo vargalant na vrhniki. mehanik ti recimo zadevo razstavi, ti pelejš dele v vargalant ( če si blizu lj ali vrhnike), ta čas popravi sklopko, nato pa montira še nove silent bloke (obnova traja 2 uri)
Ce prav razumem jenmeni potem sla sklopka. Peljem se 60km/h dam v peto brzino prtisnem gas avto obrate dvigne do konca vlece pa ne oz zelo slabo, ce pa prtiskam gas cist malo pa se lahko se peljem normaln. Cim prevec prtisnem pa kr babije obraze pa ruli hitrost pa soor ista ostane haah toj sklopka sla?