Najdi forum

Splash Forum Politični čvek Škofovska konferenca načrtuje slovensko katoliško univerzo

Škofovska konferenca načrtuje slovensko katoliško univerzo

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) razmišlja o ustanovitvi katoliške univerze v Sloveniji. Priprave za ustanovitev univerze so še v fazi načrtovanja, vendar je med slovenskimi škofi že dosežen načelni dogovor, da bo k ustanovitvi pristopila celotna SŠK.

SŠK je zaenkrat sestavila delovno skupino, ki bo analizirala možnosti ter pripravila programe s področja humanistike, pedagogike, socialnih ved, menedžmenta in prava. Kot so pojasnili iz konference, potekajo tudi že pogovori o kadrovski zasedbi. Univerza naj bi tako “v najboljšem primeru” vsaj z možnostjo podiplomskega študija začela z delovanjem čez dve leti.

Slovenska prizadevanja za ustanovitev katoliške univerze je podprla tudi Mednarodna zveza katoliških univerz (IFCU) na svoji konferenci, ki je potekala v Lizboni med 13. in 17. novembrom. Zveza je ponudila svojo pomoč na znanstveno-raziskovalnem in izobraževalnem področju. Predstavitvi projekta slovenske katoliške univerze so prisluhnili rektorji univerz iz Valencie, Lyona in Belfasta.

“Javne katoliške univerze so pozitivna dopolnitev javnega državnega visokošolskega znanstveno-izobraževalnega sistema,” je zapisal predstavnik tajništva Slovenske škofovske konference za ustanovitev katoliške univerze v Sloveniji, Andrej Naglič. Vsebinsko se to kaže na področju odpiranja mednarodnega znanstveno-raziskovalnega in študijskega sodelovanja v mreži več kot tisoč univerz in raziskovalnih inštitucij z vsega sveta.

Naslednji korak bo verjetno Škofijska policja. In potem Oborožene sile nadškofije.

Konkurenca našim univerzam pa res ne more škodit.

Kaj delaš paneiko, sej te nihče ne bo silil, da študiraš na katoliški univerzi.

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

Super. To bo že peta univerza v Sloveniji in druga privatna.

In res je, konkurenca lahko okrepi obstoječe Univerze.

Ksenofob

Vidim, da je nekoga strah, ker bodo na univerzi končno predavali v polnosti in na podlagi mednarodnih kriterijev habilitirani profesorji, ne pa kumrovsko doktorji.

In končno si bo “inteligentni načrt” utrl pot tudi pri nas.
Mimogrede, analitik: na moji fakulteti so predavali mednarodno habilitirani profesorji, na katero si pa ti hodil, da so se ti tako zamerili kumrovški?

Funny. Slovenski levičarji leta 2007 (no, praktično 2008) preganjajo sovražno “inteligentsio”, prosto po Leninovi doktrini. 🙂

Saj to ni nič čudnega glede na to na kakšnem nivoju so sedanje. Sploh je pa Cerkev ustanovila našo prvo fakuklteto in tudi drugod po svetu je Cerkev ustanovila najbolj eminentne univerze. Pa tudi katoliške srednje šole so pri nas najbolj kvalitetne. Ja te levake imamo že dolgo zadost, kar nekaj bi določali kako naj živimo, sami se pa niso sposobni živeti in morajo hitro po denar na gnili Zahod. PRAV VSE komunistične države so propadle ali pa životarijo.

Vsaka zdrava konkurenca je samo doprinos našemu izobraževalnemu procesu. Da bomo lahko vsaj malo konkurirali evropskim univerzam je prišlo zadnji čas do prenove naše univerze, poleg tega se ustanavljajo še nove univerze in vse to z namenom približati in omogočiti študij čim večjemu številu ljudi. Če pa bo nova univerza dobra bo pa tako ali tako pokazal čas in trg.

V bistvu sem hodil na dve, eno družboslovno in eno tehniško. No potem sem nadaljeval v tujini, kjer sem dobil vpogled v resno univerzitetno delo.

Glede “inteligentnega načrta” pa zaznavam zametke preganjavice.

mene pa zanima, kdo bo hodil na vse te že obstoječe in neobstoječe univerze, kolikor je znano, je otrok vedno manj.

Malo manj se sprehajaj po internetu in malo več seksaj, pa bo morda kakšen več. Če bo Bog dal.

jaz sem svojo normo naredila, sedaj si na vrsti še ti.

jaz sem svojo normo naredila, sedaj si na vrsti še ti.[/quote]
Mik,

ha ha ha, dej dej, ne teraj druge, seksaj ti, da bo kakšen več, nič hudga, če si že penzionist, poznam enega pri 60-tih, ima eno punčko staro dve leti, druga je pol leta, pa nima časa za tukajšnje sprehajanje. Glavno, da boš uresničil željo stranke Nsi. Časa “maš” zadost za merkat, da ne boš kar naprej tukaj čepu.:-))

Me nekaj dni ni bilo, pa ste pridni 100 na uro, tudi ti nisi zaostajal.:-)))

Ali pa si pribori kakšno ugledno univerzo, če imaš slučajno KUMROVŠKO, ta ni nič prida, je furt na tapeti. Pa tudi ostale slovenske, desničarjem ne odgovarjajo, zato ustanavljajo katoliško.
Jaz nimam nobene.:-)) Za tukaj na forumu, je pa res ne potrebujem. Še posebno tako ugledno ne!

Videti je, da so vsi desničarji študirali od zunaj:-))). Menda niso vsi iz Argentine prišli, ali kaj??

Eden je sam povedal, da je zunaj študiral, povrh pa še menda na svoje stroške, je dejal. :-)))

Možakar očitno obakrat ni pazil.:-))) Neodgovorno do otrok, ki bosta namesto očeta imeli pradedka.

Ko me boš še prepričal, da RKC formira svobodno misleče oziroma celo spobuja svobodomiselnost, se pa še kaj javi.

New Report

Close