Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Skolioza

Skolioza

Torej, ima kdo izkušnje z izboljšanjem skolizoe pri odraščajočem otroku (12 let) samo z vajami ali kako drugo rešitvijo?

Hvala…

Krepitev mišic, hrbtnih, trebušnih, jedra. Tako v bistvu zadevo umetno uravnovešaš, a le dokler si aktiven pri teh vajah. Ker trajni popravek ni mogoč. Jaz imam skoliozo, zelo hudo, odkrito pri 11 letih. Bila sem zelo ukrivljena, videlo se je že na daleč. Ker sem že imela menstruacijo in se je rast že ustavila, so mi predpisali le vaje, ki jih seveda nisem delala. Žal.
Mene je recimo temu rešila moja nečimernost, ko sem se videla tako in mi je bilo grdo. Zavestno sem se ravnala, celo to je bolelo, ker so se krepile neke povsem druge mišice. Vaje sem sicer kasneje v življenju začela delati, vendar nekega blaznega efekta nisem zaznala. Sem ga pa pri močnejši krepitvi mišic, tj. fitnesu. Tako da to je zdaj moja dnevna vadba in pomaga. Bolečine v hrbtenici imam od svojega 18 leta, vsa leta so krivdo pripisovali skoliozi, lani so končno potrdili, da imam v resnici okvarjene živce in zaradi neodkrite okvare tudi že mišice.

Zakaj pa bi naj že končana rast in menstruacija bili razlog, da so ti dali samo vaje?
Kolegica je imela pri isti diagnozi in v nekoliko višji najstniški starosti in menstruaciji kirurški poseg, da so ji omilili stanje.

Operacija pri 20-21 letih, ker se je stanje slabšalo. Drugače pa sem od 7. leta nosila steznik, bila vsako leto v Valdoltri. V 7. in 8.razredu steznika nisem nosila, ker mi je bilo nerodno, grozno sem se počutila s tistim steznikom, ki se je videl, nisem si mogla oblečt, kaj sem si želela, steznik je trgal oblačila, niti telovadila nisem redno takrat. Takrat, ko sem najbolj rasla. Posledično se je stanje kar poslabšalo, kar je v času študija pripeljalo do operacije.

skoliozo so mi odkrili v 7. r OŠ. danes sem stara 40:)
pri meni pomaga fitnes- v bistvu gre za krepitev mišič hrbta.
hrbet me občasno boli, vendar imam višji prag bolečine.
ja, vsak ima svojo lastno izkušnjo, po porodu sem bila v Valdoltri in zdravnik mi je rekel da so se mi stopinje(no, saj veste…) ukrivljenosti zmanjšale….torej, da je bolje.
pazite nase, upoštevajte nasvete zdravnika… in to bo v glavnem vse…

Kako mkočno ukrivljenost ima. Če je več kot 20 stopinj obvezno steznik. No v Ljubljani ga verjetno niste dobili in ga tudi ne boste. Tu samo čakajo na operacijo.Če je potrebno pojdite v VAldoltro, a so dolge čakalne vrste, v tem času pa se lahko zgodi katastrofa. Če je stanje napredovano, ga kupite sami. Stane pa v višini minimalne plače.
Poskusiti velja z tridimezionalnimi vajami, po metodi Katarine Shcrott. Pri nas je to v Ljubljani,
če pa ste blizu hrvaške meje, so v Krapinjskih toplicah.

Precej je odvisno od vzroka nastanka. Pri bolnikih s Friedreichovo ataksijo je skolioza del bolezni, vendar se ob redni terapiji precej izboljšuje stanje.

Vsekakor kljub terapiji ni za zanemariti vaj in steznika.

Hči je bila lansko leto operirana.So jo čisto zravnali. Kljub triletni redni nošnji steznika,vaje,,,,,je bila potrebna operacija. V pol leta se je krivina povečala iz 27 na 47 stopinj.Julija bo leto po operaciji.Hči se počuti dobro,samo je še oproščena telesne vzgoje.

Hči ima zdaj 15 let

So morda ugotovili razlog za nastanek skolioze – ali so samo ugibali?

Reče se ji idiopatska skolioza-Idiopatske skolioze so najpogostejši tip skolioz in predstavljajo v celotnem številu skoraj 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}
vseh primerov. Pojavljajo se v različnih starostnih obdobjih (od rojstva naprej) in lahko
napredujejo in se večajo, dokler skelet hrbtenice raste. Pravi vzrok deformacije ni znan.
Pogosteje se pojavlja v nekaterih družinah in pogostejše pri deklicah (4:1). Največ novih
primerov se odkrije v predpubertetnem in pubertetnem obdobju. Glede na starost ob pojavu
razlikujemo zgodnje skolioze (do 5 leta) in pozne skolioze (nad 5 let).

Smo res hvaležni dr.MOHAR-ju iz Valdoltre za operacijo.Skoliozo pa so ji ugotovili pri 11 letih.

Moj sin ima kifozo, pri 9.letih imel 53 stopinj.

S pomočjo vaj Katarine Schroth (ki nam jih je pokazala fizioterapevtka na Hrvaškem v Krapinskih toplicah- hvala gospa Sanja!) se je kifoza v manj kot letu dni popravila na 35 stopinj.

Sedaj, še dve leti kasneje ima 25 stopinj.. V Valdoltri niso mogli verjeti.. Steznik ni več potreben, vaje pa še vedno dela.

Poskusite s temi vajami, vendar morate biti dosledni in jih izvajati vsak dan.

Z vajami, ki sem jih intenzivno začela delati pri 14-ih in se jih ponovno lotila po 40, se krivina omili in učvrstio hrbtne mišice. Ostaja pa neenaka dolžina nog, ki z leti (čeprav je 1,5 cm) obremenjuje tudi kolke.

Živjo, čeprav pozno odgovarjam imam izkušnje jaz. Stara sem skoraj 14 let, pri 13 so mi odkrili skoliozo. RTG je pokazal 21 stopinj ukrivljenosti v torakalnem (prsnem) delu. Dobila sem paket vaj in steznik iz Moora. Izvajala sem jih vsak dan, nosila steznik več kot 18h na dan in pregled v Valdoltri 12.4.2018 me je presentil. Ortopedinja je namerila le 8 stopinj ukrivljenosti….
Torej vse se da, če se hoče 🙂

Jst sem bil tut operiran zaradi skolioze leta 2009

Ce imate kako vprasnje napiste

pti tem super pomaga.

Meni so tudi ugotovili skoliozo in 0,5 cm odstopanja med desno in levo nogo. Pri kakšnih 14 letih. Vaj nisem delala, čeprav bi jih morala začet takoj. Danes jih imam skoraj 30, na momente sem imela takšne nočne bolečine v hrbtu, da bi umrla. Seveda sem potem hitro delala vaje in takoj nehala, ko je bolečina minila. Tako bom rekla, sploh nikoli nisem delala vaj. Hrbet me pa zelo boli, me je v prejšnji fizični službi in sedaj, ko imam sedeče delo. Ne spomnim se, kakšna je bila ukrivljenost pri 14. letih. Niti ne vem, kako ugotoviti, kakšno imam zdaj? Se lahko gre na kakšen samoplačniški pregled v Valdoltro? Kdo kaj ve?

V SLO je ga. Ana, ki se je specializirala za skolioze, je pa že precej zasedena. Vem pa, da vaje so prilagojene posamezniku, kar enemu koristi drugemu škodi! Zato pozor s splošnimi vajami.
Ima tudi stran http://www.3dfizio.si

Se lahko gre kr pogumno

Pozdravljene,

bi bila mogoče katera pripravljena prodati svoj steznik, sama ga namreč dobim v roku 1 leta (milwake steznik) in bi se rada kar najbolj pripravila na to kar me čaka. Vem da so narejeni po meri ampak bi vseeno ga odkupila. Pišite mi na missymiss24@outlook.com

lp, Maša

Pozdrav.

Prebiram članke na raznih spletnih straneh in mi je tale prav zanimiv za branje. Vidim, da se tudi z ostalimi stvarmi kar precej ukvarjajo. Mogoče pa komu pride prav. https://rehamedical.si/skolioza/

Prijeten pozdrav

New Report

Close