Školjke; dagnje
Najprej samostojno naredim omako (bešamel – popražena čebula, česen, paradižnikova omaka, začimbe), dagnje par minut kuham v vodi, toliko da se odprejo. Nato jih dam v pekač, omako, povrh pa potresem sir in hop v pečico, da se sir razpusti. Mljask.
Ali pa jih kar v ponev, kjer sem delala omako stresem in pečem toliko časa, da se odprejo…to je pa bolj hitra varianta, samo so v pečici boljše.
Lp
pidoči, kakšne dagnje ha ha
samo skuhane (peteršlj, česen) in na koncu en del omakce malo z drobtincami zgostim. pomakat kruh je še boljše od samih školjk.
njamsi
Če imaš pa ful volje in časa jih pa lahko skuhaš toliko da se odprejo in potem eno po eno paniraš. So tudi ful dobre samo moraš vzeti tri dni dopusta 🙂
Dagnje daj kuhat v max 0,5l vina ali vode (1kg školjk). Sesekljaj sveži peteršilj in česen, to zmešaj skupaj z malo olivnega olja.
KO do dagnje odprte jih daj na pol in tisti del,ki ma meso notri malo nafilaj z tisto zgornjo mešanico,lahko tudi malo posoliš.
Naloži jih v pekač in na koncu posuj še s sirom,meni paše veliko sira gor.
Zraven lahko ješ tudi kruh.
DOBER TEK.
Kupim zmrznjene dagnje že očiščene in odprte . Položim jih v pekač z mesom navzgor in pustim 20 minut da se odtajajo. Potem jih dam na plin nanj zmečkam konzervo pelatov dodam česen, peteršilj sol 2 dcl belega vina in na malem ognju kuham 10 minut, če voda izpareva dodajam postopoma vodo. Medetem segrejem pečico po školjkah posujem veliko naribanega sira in pečem v pečici cca 5 minut . Toliko da se sir lepo raztopi in zapeče . Treba je pojesti tople. Enkratne so!!!!
Dagnje v buzari
1 kg školjk – dagenj
olivno olje
10 dag česna
10 dag peteršilja
8 dag drobtin
2 dl belega vina
rožmarin, lovor, sol
Na ne prevroče olje ( 8 dag ) stresi školjke, pokrite dušiš nekaj minut, da se odprejo.
Dodaš drobtine, sesekljan česen in peteršilj, malo rožmarina in lovorjev list ter zaliješ z vinom. Dušiš na zmernem ognju 15 minut. Preden serviraš posoliš in poliješ z olivnim oljem( 5 dag ).
Pri nas imamo tako (natur) pripravljene školjke najraje, nekateri dodajo še paradižnikovo mezgo ali pelate, tudi vino daj po občutku, ker mora biti dosti (juhice) za pomakat. Zraven pa pojemo en hlebec kruha.
Dober tek!