Skrajšan delovni čas
Veliko sem brala tem o skrajšanem delovnem času po preteku porodniške do otrokovega 3.leta, nisem pa čisto dobro razumela sledečega. Zanima me namreč, če se za to možnost odločim, grem npr. en mesec pred iztekom porodniške do delodajalca, mu povem za to, on mi mora napisati novo pogodbo in grem jaz potem s tem na socialno, kjer mi bodo plačevali razliko do polnega delovnega časa(naj povem, da do zdaj nimam nikakršne pogodbe, in da me je med porodniško obvestil, da mi ukinja delovno mesto, vendar je zdaj od treh delavcev dobil odpoved, tako, da obstaja možnost, da me bo zaposlil nazaj). V tem času, ko bom koristila polovični delovni čas nameravam še enkrat zanositi, pa me zanima kako se mi bo obračunavala porodniška. In zanima me tudi, če zakon določa, da mi mora delodajalec v celoti kriti stroške prevoza in malice. Hvala za vaš odgovor
Pogodbo o zaposlitvi morate imeti v vsakem primeru. Med starševskim dopustom pa vam delodajalec pogodbe ne sme odpovedati. Ko se boste torej vrnili, se bosta z delodajalcem dogovorila za novo pogodbo ter v njej določila trajanje delovnega časa. Naslednje starševsko nadomestilo se vam bo potem obračunavalo glede na 12 zadnjih mesecev plačanih prispevkov.
Delodajalec vam mora povrniti 717 SIT stroškov za prehrano na dan in najmanj 60% (lahko pa tudi 100%, odvisno od kolektivne pogodbe) stroškov najcenejšega javnega prevoza.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.