skrbništvo
Pozdravljeni!
Zanima me, ali si lahko partner izbori skrbniško pravico za otroke na način, da mene očrni (lažne prijave). Trenutno sva oba brezposelna, meni pa se ponuja možnost zaposlitve. Zdaj že nekaj časa živi pri nas, čeprav imava še vedno urejeno, da plačuje preživnino, saj nisem rekla, da ostane dokončno tukaj. Z otroci imam prijavljeno skupno bivališče, on pa posebej. Zdaj, ko sva spet na razpotju, pa na noben način ne želi, da pripadejo otroci meni, slišati noče o delitvi, ampak samo njemu. In bo šel na vse ali nič. Verjetno se bo lotil tudi drugačnih prijemov. Obstaja kakšna zakonska podlaga? Otroci so mladoletni.
Spoštovani,
V skladu z Zakonom o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, če se starša tudi ob pomoči centra za socialno delo ne sporazumeta o varstvu in vzgoji otrok, odloči sodišče na zahtevo enega ali obeh staršev, da so vsi otroci v varstvu in vzgoji pri enem od njiju ali da so eni otroci pri enem, drugi pri drugem od njiju. Sodišče lahko po uradni dolžnosti tudi odloči, da se vsi ali nekateri otroci zaupajo v varstvo in vzgojo drugi osebi. Preden sodišče odloči, mora glede otrokove koristi pridobiti mnenje centra za socialno delo. Sodišče upošteva tudi otrokovo mnenje, če ga je otrok izrazil sam ali po osebi, ki ji zaupa in jo je sam izbral in če je sposoben razumeti njegov pomen in posledice.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.