Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Škrlatinka-ali pikice srbijo?

Škrlatinka-ali pikice srbijo?

Naši punci se je ped časom pojavila alergija (nimamo pojma na kaj). Bilo je že bolje, pa na vsake toliko časa zopet malce pikic, a nikoli hudo. Vedno po stegnih in ritki.

Včeraj je dobila vročino do 39stopinj in proti večeru, sploh pa ponoči veliko pikic po stegnih, kolenih… Klicala sem v vrtec in vzgojiteljica pravi, da je ena punčka imela škrlatinko. Sedaj več ne vem, ali gre res za alergijo ali je tudi škrlatinka.

Zdravnik dela šele popoldan, mene pa zanima – ali pikice škrlatinke srbijo? Našo punco namreč noge srbijo in zdaj ne vem – Claritin proti alergiji ali ne.
Eno žličko je sicer že dobila, a baje lahko kasneje še eno pri aergiji, če ne gre na bolje. Če pa je škrlatinka, je pa ne bi rada filala s Claritinom.

Hvala,
Asru

Živjo!
Če je škrlatinka, mora otroka boleti grlo! To je namreč angina z izpuščajem. Izpuščaji niso srbeči, v bistvu gre za razpokane kapilare zaradi toksina, poglej še v grlo, na nebu in zadaj boš morda videla take rdeče pike (znotraj bolj svetlo, oranžno, zunaj pa rdeč rob), če je tako, potem je morda res škrlatinka. Če daš še enkrat Claritin, ne moreš kaj hudi falit, pa boš videla.

V knjigi Otroške bolezni piše, da je LAHKO v redkih primerih spuščaj pri škrlatinki tudi srbeč. Vsekakor preveri, če ima vneto grlo. Znaki škrlatinke so nenadna visoka vročina (preko 38), vneto grlo, rdeč osip – spuščaj v predelu dimelj, podpazduhe in notranji strani stegen, “bel trikotnik” okrog ust, tretji dan bolezni pa malinov jezik. Škrlatinka je v bistvu angina, ki jo povzroči streptokok (kot pri angini), s tem, da vsebuje nek toksin, ki pa povzroča vse zaplete, ki so značilni za škrlatinko. Potrebno je čimprejšnje zdravljenje z antibiotiki, če ne lahko bolezen pusti trajne posledice na srčku. Če je že bil en primer te bolezni v vrtcu, je zelo velika možnost, da jo ima tudi vaša deklica. Ne dajajte klaritina, ker lahko prikrije znake bolezni. Pa čimprej k zdravniku.

Lep pozdrav!

Hvala obema. Popoldan gremo itak k zdravniku.
Tamala nič kaj dosti ne jamra za grlo… Mi je pa ful čudno, ker ima mnogo skoraj nevidnih pikic po stegnih, trebuhu, hrbtu (čisto majhne, rdeče, kot bi imela vzorčasto (pepita) kožo).
Mislim, da je kombinacija alergije in še nečesa. Po Claritinu, ki sem ji ga dala še preden sem klicala vzgojiteljico, so namreč izginile tiste zoprne večje izbočene pike in tudi srbi je ne več. Je pa še polna drugačnih, majhnih pikic.

Hvala – bom povedala zvečer, kaj nam je rekel zdravnik.

Našega ni srbelo, pa tudi grlo ga ni bolelo. Le tako čudno kožo je imel, kot bi imel kurjo polt (pa smo jo pri 5 letih preboleli dvakrat).

Ja, pa smo od zdravnika. Po pričakovanjih – škrlatinka IN alergija. Po telesu in v grlu tipična škrlatinka, fleki po obrazu (in tisti srbeči po stegnih) – alergija.

Škrlatinka se pozdravi z antibiotiki v 10 dneh – OK, alergija pa – na testiranje baje šele spomladi (pa že 2 meseca po malem ugotavljamo, kaj bi bilo, pa sami ne uspemo nikakor priti do zaključka).

Hvala za vse nasvete.
lp

Hudo! Asru, pocrkljajte se.
Mimogrede, če dete hodi v vrtec, moraš to obvestiti, oni pa morajo – če je bilo že več primerov – poklicati območni Zavod za varovanje zdravja. Če je v zadnjih tednih več kot 3 do 4 primeri v eni skupini, morajo stestirati vse otroke in jim preventivno verjetno dati antibiotik. Lani, ko so se pri nas vrstile okužbe s škrlatinko, so tako postopali.

Mimogrede, našega je grlo nekoliko bolelo, jaz pa sem mislila, da me bo razgnalo, tako je bilo hudo. Očitno so znaki zelo različni. Glavno, da ste izvedeli, kaj je in da zdaj lahko zdravite.
T.

Ja, sem že klicala v vrtec. To je baje 2. otrok v skupini.

Še dobro, da imam stare starše v pokoju – mlajšega sinka nič radi ne sprejmejo v varstvo (varuška varuje 5 otrok in se tudi meni ne zdi fer, da bi jim prinesli škrlatinko), jaz pa raje vidim, če ni cele dneve s tamalo – mogoče pa le ne zboli še on. Tako imajo stari starši tamalčka, jaz pa sem na bolniški z našo bolnico.

A si ti tudi imela pikice ali te je le grlo peklo? Mene namreč že ene 5 dni tako boli grlo, da bom šla v sredo še jaz k zdravniku. Bolečina se namreč seli že na ušesa in … čisto možno, da je angina.

No – fino, da vemo kaj je – imamo zdravila in bo že. Če sem čisto odkrita, mi je bolj zoprna tale alergija, kot škrlatinka.

Asru – k zdravniku! TAKOJ! Me ne grlo bolelo ko strela od srede do petka, potem pa sem le šla k zdravniku, ko ni nehalo /angine pri meni niso ravno pogoste/ in sem bila že tudi pikasta po obrazu, pa skoraj sem skupaj zlezla v čakalnici. Prosim, pojdi k zdravniku, komplikacije pri škrlatinki so sranje, oprosti izrazu, pripravi se na 10 dni bolniške. In niti dneva manj!

Največje veselje pa je to, da lahko škrlatinko “fašeš” 5x v življenju – če te Murphy ljubi…. Je namreč 5 vrst streptokoka s toksinom, ki povzroči škrlatinko (ravno tako, kot za angino)!

New Report

Close