Skromna pogostitev
Če nebi prebiral takih odgovorov v temah, bi vedel, da nisem prišel na MON ;))
Nesramno, ampak smešno.
Naredi tako kot Pobezljana puhoglavka, zakleni se v stanovanje, ugasni luči, TV, radio, zagrni zavese, usedi se nekam v kot in bodi tiho kot miška ni vrag, da bodo po dolgem zvonjenju odšli misleč, da ni nikogar.
[/quote]
Med vabilom v gostilno in do tistega, da za praznovanje nimaš denarja, je velik razpon. Bili smo na takšnih družinskih praznovanjih od in do, od zelo skromnih do prestižnih, iznajdljivih in manj iznajdljivih, ampak imeli smo se zmeraj fajn.
Zadnja petdesetletnica sta bili pečeno jagnje in odojek iz krušne peči, domači kruh in zelenjavne priloge. Bilo nas je kar dosti, pa je še nekaj ostalo. Preračunano na osebo, je rekel slavljenec, da je to bilo ceneje kot narezki ali roštilj. Bilo je februarja v domači garaži. Kar je bilo najboljše, je bilo, da je bila garaža opremljena v kmečkem stilu. Stare lesene mize, za sedet pa kvadratne bale sena, pokrite z dekami. Stenska dekoracija stara orodja, nekaj je imel svojega, nekaj pa si je po vasi izposodil.
Izlet z vlakom, skupina petnajstih, dobili smo malico iz nahrbtnika (slavljenka je sama sešila lične nahrbtne bisage iz odsluženega jeansa, dodala je dekoracije, noter domačo limonado z meto in meliso v plastenkah, ki jim je sešila rožaste, karo in srčkaste oblekice – glede na spol in starost udeleženca, več vrst sendvičev in sirovih štručk, domače krofe), na končni destinaciji pa še gobovo juho, gibanico in vino (enostavna pohodniška pot cca uro in pol hoje). Vozovnice smo si kupili sami (slavljenka je napisala v pripis vabila, koliko nas bo stala povrtna vozovnica na osebo)
Posebno praznovanje je bilo na prirejenem lojtrnem vozu z vprego, ampak to je imel en kmet v vasi, ravno za take fešte. Najem voza za popoldan, pod kozolcem, z enourno vožnjo do reke in nazaj, možnost lastne hrane, je bila v seštevku krepko cenejša rešitev od gostilne.
Če želiš pa res poceni pogostitev doma v dnevni sobi, boš z izbiro cenejših sestavin lahko pričarala kaj od tega:
– polnjeni šampinjoni (uporabiš lahko več pražene čebule kot slanine), gratinirani s sirom (uporabiš lahko poceni lističe iz eurospina, s katerimi prekriješ gobice ti pred koncem
– ocvrti cvetačni cvetki in pomaka iz kisle smetane z drobnjakom in peteršiljem
– mini kruhove pizze (receptu lahko daš več jajčk in smetane, vendar mora biti vsaj nekaj sira in šunke tudi)
– kaneloni z mletim mesom in tatarsko omako
– če napečeš rebra, je odlična priloga rdeče zelje (obvezno na karameliziranem sladkorju, zalito z malo vina in jušno osnovo – lahko tudi iz kocke, z dodanim ribanim jabolkom, 3 klinčki in dodan limonin sok) in pa kruhovi cmoki (kruh prelit z v vrelim mlekom, z mnogo pražene čebule, peteršilja, česna, kisle smetani in jajci)
– vedno dobra lazanja (če je dobro pripravljena, seveda)
– polnjena kuhana jajca
– limonade z različnimi okusi (https://odprtakuhinja.delo.si/kozarec/jagodna-limonada-z-meto-baziliko/ , uporabiš lahko tudi zamrzjene maline iz hoferja)
– https://www.kulinarika.net/recepti/16642/testenine/spageti-hobotnice/
– vse vrste kanapejev, poskrbi tudi za izgled! https://www.google.com/search?q=kanapeji&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjj-JfG_4HiAhXSwosKHUToDPUQ_AUIDigB&biw=1600&bih=757#imgrc=KTv-etRksFSycM:
– https://culinaryjourneybyme.com/2012/10/pecena-jabolka-polnjena-z-datlji-orehi-in-medom/ (sama prelijem še z vanilijevo kremo, lahko uporabiš tudi puding, orehe lahko nadomestiš tudi s pripravkom za orehovo potico iz hoferja in dodaš skuto, pride izdatneje in ceneje)
– dobre stare miške
– skutne gratinirane palačinke
– jagodne cmoke, sedaj je sezona jagod in so poceni
– jagode s čokolado
Upam, da se boš našla v pripravi česa od tega. Vse je odvisno od prostora, ki ga imaš na voljo. Kosilo je cenejše od finger food, ampak imeti dovolj prostora za mnogo ljudi pri mizi je doma kar malo težko)
Sicer pa samo lepe želje ob jubileju
Veš,pri toliko znancih/prijateljih/sorodnikih/ da se (domnevam) niti eden ni ponudil da bi pomagal nardit fešto,sigurno vejo kako ti je,poleg tega da si sploh v takih situaciji,kjer ti je težko (ker roko na srce en dober piknik za 25 ljudi pride 150 eur hrana in to ni neki zlo veliko) in pač da se sploh šponaš da bi jih pogostila?
Poznam primer,mnogo izmed takih,med drugim imam tudi sama take izkušnje z lastno družino,pa moja mama je bla taka-mnogo težav je dala čez v življenju,med drugim je moja sestra prebolela težkega raka in ko je prosila brata za kilo krompirja ker nista imele je odklonil in jo zavrnil (sam ga je tisti mesec izkopal in pridelal 270kg!) in kljub temu,ko je prišla na zeleno vejo,je hodila na družinske rojstne dneve,kupovala darila (ta isti brat je kasneje dobil CAlvin Klein parfum za 65eur) in se metala za njih.. totalno absurdno! Družina je celica,celica kjer ti je najbolj,najbolj varno,kjer si lahko kar si! in si pomagate med sabo!
Nasplošno mi te tradicije,ja pa sej se razume,mam 40 let mam okroglo mam 80,morm nardit,.morm povabit,ja to je nekak samoumevno,pa f-uknt jurja evrov … bedarija! Zakaj že?Kdo je to napisal? ker dam glavo v pesek,da 80% teh ki jih vabite,gostite so hinavci,več ali manj nimate koristi od njih en prijateljsko ne čustveno.. ampak ker se pač spodobi! totalna bedarija..
Jaz ti svetujem,da pogostiš 2 najbližja sorodnika/prijatelja/znanca ki sta tebi v srcu res ok,ki sta ti pomagal,za katere ti čutiš da jih imaš rada,in jim povej da nimaš povabi domov na skromno kosilo in uživaj z njimi maximalno. to je to kar je vredno.. ne pa za 25 glupih slovenceljnov fešte pa pikniki pa kosila.. zato da bo zjal kaj si kupila in bo pol doma ženi reku k bosta šla spat “ja,sej nima dnarja” po možnosti pa “je taka je uno je tretje”. Ljudje so žleht! Sploh se ne sekiraj..
to je moj nasvet evo :)) Aja,pa vse naj naj naj že zdaj,želim ti da bi se ti v naslednjem letu in tem ki prihaja živlejnje obrnilo,da boš srečna in zdrava in naj se ti izpolnijo vsa skrita hrepenenja <3 cheers!
Če se čutiš dolžna povabit, in nimaš prostora jih mogoče povabi v dveh delih. Pač sorodnike 1 dan, drugi dan prijatelje.
Pri nam najbolj itak palijo čevapčiči, hrenovke in pečena zelenjava. Če je na voljo vrt, dve klopi si sposodiš pa en žar pa je.
Drugače velike žurke tudi meni niso. Nazadnje sem imel povabljenih vsega 12 ljudi, od tega 8 sorodnikov ostalo 4 prijatelji. Je bilo še ravno prav, da smo lahko naredili doma.
Za 23 ljudi ponavadi nimamo doma niti prostora, niti primernih loncev, niti dovolj velike kuhinje. Ce kuhas po delih, pa vzame ogromno casa in v vsakem primeru je en del mrzel.
Edino, kar mi pride na misel, je hladni bife. Mizo postavi v kot in razpostavi kake mocne, obstojne solate, ki jih lahko pripravis dan ali celo dva prej in/ali kaj vlozenega. Pa hladno pecenko, ki jo tudi speces kadar koli prej in pride ceneje od salam, se sploh, ce dobis meso v kaki akciji. Pa pohana piscancja bedra, ki se dajo dobit pod 3 € za kilo. Res da so boljsa topla, ampak so cisto uzitna tudi hladna. Pa kake krekerje, grisine in nekaj razlicnih kruhov. Od peciva pa neke preproste kocke, ki jih lahko speces dalec vnaprej in zamrznes. Pa kako sveze sadje, sezonsko. Izbiro in kolicine pac prilagodis zmoznostim, prostorskim in financnim.
Kroznike in kozarce daj papirnate, pribor pa si sposodi (samo zapomni si, kateri je sposojen) ali pa lesenega za enkratno uporabo.
Tako imas v eni potezi pokrite tudi tiste (med 23 jih je gotovo kaj), ki so na resnih dietah in tiste, ki imajo neke svoje omejitve pri prehrani.
Ne prirejam familjarnih fešt, edini razlog, Zlagani ljudje niso moja družba.
Tisti, ki so ti pri srcu in enako čutijo, njim je pa vseeno, če dobijo samo kofee ali kaj malega, ker pridejo zaradi tebe ne pa hrane.
Povabiš jih na sladko nedeljsko popoldansko druženje in jih povabiš v nedeljo po kosilu;)
Narediš eno torto, eno pecivo, kakšne vetrce in zraven postrežeš limonado in kavo.
Predlogi za poceni sladice:
– jagodna torta https://www.kulinarika.net/recepti/6841/sladice/jagodna-torta-ki-vedno-uspe/
– španski vetrci https://www.kulinarika.net/recepti/8111/sladice/spanski-vetrci-pence/
– pijana nevesta https://www.kulinarika.net/recepti/380/sladice/pijana-nevesta/
– tiramisu https://www.kulinarika.net/recepti/7050/sladice/tiramisu/
– jabolčna pita https://www.kulinarika.net/recepti/4364/sladice/super-dobra-jabolcna-pita/
– tapioka puding https://www.220stopinjposevno.com/na-kro381niku/jagodni-tapioka-puding
– brownie https://www.kulinarika.net/recepti/17810/sladice/zelo-cokoladni-brownie/
– presni ferero https://www.presno.si/sladice/presni-ferrero-rocher
Karkoli od tega lahko pripraviš dan prej, količine povečaj, npr španske vetrce celo par dni prej, pa jih shraniš v škatli za piškote. Npr: jagodna torta, španski vetrci in brownie kolački, od tega mora biti samo torta v hladilniku, tako da še prostorsko prideš lažje čez, pa je to to;)