Skromnost
Kaj je za vas skromna ženska? Meni so vedno govorili , da sem skromna, ker zaradi nabijanja krivde od majhnega nisem smela imeti nobene želje, da bi se meni kaj kupilo ali privoščilo, potem pa nisem tudi nikoli povedala , da si kaj želim. Tudi zdaj ,ko živim z možem, pa mi on nabija krivdo, če bi si enkrat na leto kaj kupila za obleči, ali kaj za v kuhinjo, res potreben lonec, mi to očita, in vzbuja krivdo ,da zame je škoda trošiti. Kako se naj rešim te skromnosti, in brez slabe vesti sebi kaj privoščim, kupim, brez občutka krivde, ker ” kao zame je škoda trošiti denar” ?
A on si nič zase ne kupi?
Vprašaj ga, a res rabi nove čevlje, saj so stare še ok..
Kar daš to dobiš, torej vrneš primerljivo vprašanje?
Eni bi egoistično komentirali druge, sebe pa ne vidijo.
Samozavest ti manjka..tvoj jo očitno ima, nima pa empatije in spoštovanja do tebe.
Nehaj mu kuhat, ali pa v starem loncu večkrat hrano prismodi..
Če je skromen jo bo pojedel.
Anonomno, 26.01.2025 ob 10:13
Kaj je za vas skromna ženska? Meni so vedno govorili , da sem skromna, ker zaradi nabijanja krivde od majhnega nisem smela imeti nobene želje, da bi se meni kaj kupilo ali privoščilo, potem pa nisem tudi nikoli povedala , da si kaj želim. Tudi zdaj ,ko živim z možem, pa mi on nabija krivdo, če bi si enkrat na leto kaj kupila za obleči, ali kaj za v kuhinjo, res potreben lonec, mi to očita, in vzbuja krivdo ,da zame je škoda trošiti. Kako se naj rešim te skromnosti, in brez slabe vesti sebi kaj privoščim, kupim, brez občutka krivde, ker ” kao zame je škoda trošiti denar” ?
Saj mu ni treba vsega povedati! Privošči si, vsaj mesec vsaj eno stvar in boš v enem letu nova. Kaj ti ma mož za nabijat, a ne služiš svojega denarja sama!?
Skromna je Tadeja Majerič,tako pravi Plestenjak . Sedaj pa resno. Skromnost je da si zadovoljen z majhnimi stvarmi, da si srečen ko greš v hribe v dobri družbi in poješ sendvič. Skromen si, ko nisi hedonist,ampak si zadovoljen z malimi stvarmi. Ne rabiš dragih oblačil, dragega avta ampak si iskreno zadovoljen s tem kar imaš. Tudi če bi si lahko kupil več. Tu je bistvena razlika. Eni se delajo skromne, ko bi imeli pa priliko, bi pa prvi kupili drag avto in se hvalili okoli.
Tudi meni so vcepili to skromnost, škrtost do sebe in manj samozavesti. Prav tako, da se počutim manj vredno, tudi od tistih, ki pa morda niso dosegli toliko kot jaz, recimo v smislu izobrazbe ali pa morda finančno pač pa prihajo iz premožnih familij. Sem se pa naucila, da ne omenjam tistim, ki so mi kdaj ali mi še sedaj nabijajo na krivdo, kaj si privoščim, koliko in kaj si privoščim, da imam mir, čeprav v sebi me grize, že samo, če si privoščim zunaj večerjo za 30 eur. Ni prav lahko, če rasteš v skromni, delavski družini, potem pa dosežeš več, kar se tiče izobrazbe ali financ, pa potem nov krog ljudi, ki pa izhajajo iz premožnih družin in jim je taka skromnost bolj tuja.
Jaz sem skromen. To pomeni, da ne kupuješ nekaj kar ti nič ne pomeni. Meni so to npr. obleke, posoda itd. In imam skoraj vse minimum. Neke raziskave celo pravijo, da je oseba najbolj zadovoljna s 20 kosov oblačil ostalo je nesnaga.
Vendar to nima veze s potrebuješ – če bom pač rabil 25 hlač, krožnikov jih bom kupil.
Enako je pri denarju. Zapravimo lahko ravno toliko kot imamo. Če kupim kavč za 3.000 eur bom nekje drugje pač porabil manj. Ne mislim pa neprestano računat koliko lahko porabim za neko dobrino in npr. kupovat samo najceneje, kao, da bo še ta ostalo.
Bistvo zadovoljevanja potreb po dobrinah je na koncu zadovoljstvo. To pa ne pride z nastavljenih budžetom. Meni je najbolj smešno ko te prodajalec vpraša koliko ste pripravljeni dati npr. za kavč, tv. a želje pa prekoracijo proračun.
to ni skromnost ampak občutek krivde, da bi sebi dala kaj lepega.
jaz recimo sem skromna. recimo večina ljudi menjava telefone na leto dve ali za vsak nov model.. jaz imam telefon, dokler ne crkne. isto je bilo s kompom, novega trenutno nimam. tv, ki sicer že leta bolj nabira prah, je še tisti debeloriti.. isto cunje, kupovala vedno po potrebi, nisem tipična ženska, ki ima kupe cunj in omare čevelj, torbic. v fensi restavracije nisem nikoli hotela it, četudi sem bila povabljena, pač to ni okolje zame, nisem fensi in se nimam namena neki pretvarjat. meni je za zmenek okej neka gostilnica, kjer si lahko naročim njoke v smetanovi omaki recimo.. itd itn..
sem si pa kupovala recimo knjige, bloke, platna, risarski in slikarski pribor, ampak to je pač za ustvarjanje..