Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Skuhala sem figovo marmelado, bojim se, da se mi bo pokvarila

Skuhala sem figovo marmelado, bojim se, da se mi bo pokvarila

Skuhala sem figovo marmelado. Fige sem očistila, zrezala in pokuhala, dodala sem sladkor in zmiksala s paličnim mešalnikom. Nato sem dodala še malo želirnega sladkorja in še malo pokuhala, marmelada mi je ratala zelo gosta.
Čiste kozarčke sem segrela v pečici in jih napolnila z vročo marmelado. Zaprla sem s pokrovčki in kozarčke pogrnila. Ne vem zakaj imam strah, da se mi bo vse skupaj pokvarilo.
Kakšne izkušnje imate?

Postopek je pravilen. Po moje bo vse OK. Poglej, če je pokrovčke potegnilo navzdol. Ko se ustvari podtlak, pokrovček potegne dol. če gledaš sredino pokrovčka. V kolikor si bila zdraven pri ohlajanju, je bilo mogoče slišati pokanje?

Pokvari se takrat, ko pride zrak do nje.
Jaz iz previdnosti kozarce po zaprtju dam hladiti pod debelo odejo, obrnjene na pokrovček.
Ni pa nujno, ponavadi zadihta, ko se zrak znotraj kozarca ohladi in pokrovček potegne noter.
Meni se ni do zdaj še čisto nobena marmelada pokvarila, je pa res, da gre obilno v promet :))

Prav nobene škode, če se ti ta nagravžen zvarek pokvari. Figova marmelada…. fuuj

Ni nič nagravžnega, marmelada je zelo dobra. Do sedaj sem vedno kuhala marelično, breskovo, slivovo, vedno mi je ratala odlična, letos pa sem prvič skuhala figovo. Je odlična, mislim, da celo najboljša. Prvo rundo sem kuhala v nedeljo in mi je ratala super.

Zadekaj jih za 2 dni :))

Nič bat.

Figam skoraj ni potrebno dodajati sladkorja. Kozarce obrni glavo dol. Se ne bo pokvarilo, brez skrbi. Želirni sladkor pa je bil odveč.

Jaz dam poleg tega zaprte kozarce z marmelado v globok pekač, do polovice napolnjen z vodo ter jih za nekaj ur postavim v pečico, segreto na 75 stopinj celzija – na ta način jih steriliziram. To sicer naredim takoj potem, ko jih zaprem – ampak mogoče lahko narediš tudi kasneje.

Ker smo glih pri temi marmelade. Prosim vas iz prakse, če napišete kakšne količine sladkorja uporabljate pri kuhanju marmelade, kakšno razmerje : npr. 1 kg sadja (1 kg sladkorja oz. 400 g ipd.).
Ker imam vedno presladko marmelado.

Pogojno pravilen! Katerakoli marmelada mora biti dovolj časa segreta na temperaturo(več od 80 st.), ki uniči vse mikroorganizme, ki bi se lahko začeli množiti. Tudi kozarci in pokrovčki morajo biti sterilizirani (lahko se kozarce za 10-15 minut obrne na pokrovček- če je marmelada dovolj vroča 80 st. ali več!). Ziher postopek je tak: marmelada nekaj minut vre, kozarci se v pečici segrejejo na 80-100 st. Kozarce napolniš, zapreš in za 15 minut postaviš na pokrovček! Pri obračanju je treba biti pazljiv, da zaradi slabo zaprtega kozarca ali slabega pokrovčka pokrovček ne odnese in se kdo grdo opeče!! Lahko kozarce tudi samo pokriješ z brisačo, da je temperatura na pokrovčku višja!
Če se bo začela kvariti se bo začela kmalu – opazuj!

400g je zame preveč, oziroma nekje 300-400g/kg sem ga dal v ribezovo marmelado. 200-300g breskova (rahlo grenke breskve)

New Report

Close