Skuhala sem figovo marmelado, bojim se, da se mi bo pokvarila
Skuhala sem figovo marmelado. Fige sem očistila, zrezala in pokuhala, dodala sem sladkor in zmiksala s paličnim mešalnikom. Nato sem dodala še malo želirnega sladkorja in še malo pokuhala, marmelada mi je ratala zelo gosta.
Čiste kozarčke sem segrela v pečici in jih napolnila z vročo marmelado. Zaprla sem s pokrovčki in kozarčke pogrnila. Ne vem zakaj imam strah, da se mi bo vse skupaj pokvarilo.
Kakšne izkušnje imate?
Pokvari se takrat, ko pride zrak do nje.
Jaz iz previdnosti kozarce po zaprtju dam hladiti pod debelo odejo, obrnjene na pokrovček.
Ni pa nujno, ponavadi zadihta, ko se zrak znotraj kozarca ohladi in pokrovček potegne noter.
Meni se ni do zdaj še čisto nobena marmelada pokvarila, je pa res, da gre obilno v promet :))
Pogojno pravilen! Katerakoli marmelada mora biti dovolj časa segreta na temperaturo(več od 80 st.), ki uniči vse mikroorganizme, ki bi se lahko začeli množiti. Tudi kozarci in pokrovčki morajo biti sterilizirani (lahko se kozarce za 10-15 minut obrne na pokrovček- če je marmelada dovolj vroča 80 st. ali več!). Ziher postopek je tak: marmelada nekaj minut vre, kozarci se v pečici segrejejo na 80-100 st. Kozarce napolniš, zapreš in za 15 minut postaviš na pokrovček! Pri obračanju je treba biti pazljiv, da zaradi slabo zaprtega kozarca ali slabega pokrovčka pokrovček ne odnese in se kdo grdo opeče!! Lahko kozarce tudi samo pokriješ z brisačo, da je temperatura na pokrovčku višja!
Če se bo začela kvariti se bo začela kmalu – opazuj!