skuhala v nedeljo za cel teden?
Sicer ne prakticiram za toliko dni, skuham pa kdaj za 2 dni vnaprej. Imam posodice s pokrovom na vakuumsko pumpanje in so priročne za v hladilnik, v termo torbo za s sabo v službo, pogreješ lahko v mikro. Tudi natrebljena solata z posodici iz katere izpumpam zrak je dlje časa sveža. Ena firma iz novega mesta ali tam nekje to prodaja, naročiš po spletu. Za hitra kosila in večerje med tednom imam pa Thermomix. Ta stane ful, zato smo kupili rabljen starejši model, ki ga ljudje prodajajo ko prešaltajo na nov model. Zdaj ga imam že 6 let in mene ta stvar reši večkrat na teden, včasih tudi večkrat na dan.
A bi ti nekaj za s seboj v službo ali bi jedla doma?? Jaz recimo v službo nikoli ne vlačim tega, kar gor pišejo, golaže, filane paprike itd., pač pa riževe solate, fižolova solata in sendvič s tuno, grška solata in žemljica, solata z jajcem in piščančjimi trakci itd. To mi vzame kakšnih 10 min priprave za naslednji dan, seveda je pa riž že prejšnji dan skuhan, kakšno zelje narezano že v nedeljo, tudi solata ostane dobra še nekaj dni, če seveda ni mokra. Meso jem dvakrat tedensko, takrat si spečem na žaru zvečer in naredim v solati za naslednji dan za v službo. Ko to jem v službi, potem zvečer doma pojem nekaj malega (kruh in kakšen namaz) in je. Ne rabim golažev, segedinov itd.
Prijateljica je suha kot prekla ( jaz niti ne). Ona zagovarja enostavne jedi in enostavna priprava. Je recimo:
- riž ali rižota z grahom, solata
Kuhano oziroma dušeno piscancje, ohlajeno, narezano v solati
Bučna juha s sončničnega semeni
Ovsena, prosena kaša
Naročena ajda, rahlo prevzeta, ohlajena, v solati s papriko, risanih korenjem
Dušana rdeča pesa, gratinirana
Jajca in regrat
Risana jabolka, kefir
Za en obrok dve do Maks tri sestavine. Pravi, da tako ne razvije luštno po dodatni hrani in vmesnih prigrizkih. Je 4 do 5 obrokov, ki so seveda vsi skupaj za enega mojega. Ampak je zdrava, fit, in športnica. Vse kar jaz nisem. Tako da verjetno ne dela narobe. In kar mi je zanimivo, tako so jedli doma že iz otroštva. Tako da če mene vprašate, bi verjetno res bi bil boljši smrti z vodo in sadjem kot pa lepa, mastna in slastna lazanja, ki jo delam za danes. Sicer, lazanjo jaz pripravim vedno ta velik pleh, še za dva dni in skrinjo. Avtorica, za tak način hrane, kor želiš, imaš male skrinje tudi. Niso za globoko zamrzovanje, ampak do meseca dni pa komot.
Najboljši sistem je takšen. Gre za to, da pripraviš različne enolončnice in golaže in jih daš v skrinjo. Iz hladilnika ne jej hrane stare dva dni (naslednji dan je še ok). Kolega dela to 2 x na mesec, po eno nedeljo. Ornk nakup in ornk kuharija. Npr. večje količine golaža, ki ga da v skrinjo in je za 3 x na mesec. Enolončnica, npr. segedin za 3 x. Zelenjavna omaka za testenine. Itd.
Pomembno je, da imaš pripravljeno osnovo. Npr. golaž, krompir pa pač skuhaš svež, tisti dan, ko ješ golaž. Solato pa tudi vedno pripraviš svežo.
Srećno!
Svašta…kuham vsak dan sveže za 4 člansko družino, kaj pa ti to predstavlja tak problem? Že med potjo iz službe razmišljam kaj bom skuhala, kuhanje kosila pa mi vzame vsak dan max 1 uro..tud pod razno ne bi jedla postane hrane skuhane v nedeljo. To mi je antistresna terapija ko pridem domov…Pa samo zase ti je tak napor ?
kaj bi lahko, 13.09.2023 ob 16:26
Kuhanje med tednom mi ne gre, prevec casa mi vzame.
Zasledila sem, da si Americani recimo v nedeljo skuhajo za cel teden, dajo v posodice in samo jemljejo posodice iz hladilnika za v sluzbo za kosilo. Celo solato si otrebijo in narezejo v nedeljo in jo jedo recimo v cetrtek.
Skrinjo imam majhno, za par posodic, tako da zamrzovanje odpade.
Kaj skuhati ali pripraviti v nedeljo, da das lahko v hladilnik in potem jes cel teden ali pac samo kaj malega dokuhas?
Karkoli skuhaš če tri štiri dni ne bo ni več za jest..nikakor.
Mogoče golaž..bolonez za testenine,jota to še lahko stoji v zamrzovalniku.
Za par dni vnaprej brez problema pripraviš. Recimo daš marinirat meso. Opereš in očistiš sadje in zelenjavo, daš v steklene posode z brisačko spodaj in gor da povleče vlago in nič ne splesni/rjavo rata. Opereš v mrzli vodi z alkoholnim kisom in spereš. Česen in čebulo recimo jaz vedno prej nasekljam in imam v kozarcu z olivnim oljem shranjene. Držijo par tednov. Kuhaš stvari na hitro. Meso popečeš+zelenjavo v 20ih min če imaš vse prej že narezano, kar ti največ časa vzame. Narežeš vse čez vikend, shraniš v zrakotesnih posodah z brisačkami. Pečen piščanec recimo je brez problema par dni v hladilniku. In ne nima nič drugačen okus, samo prav ga je treba shraniti. Meni osebno je sicer boljše da dam samo v marinado in popečem sproti, ampak za kakšne solate je pa fajn da imaš že. Veliko stvari se da vnaprej pripraviti. Krompir jasno ne kuhaš vnaprej, pa kakšne gobe ipd. Lahko pa recimo krompir olupiš zvečer, narežeš in daš v lonec z vodo in ko prideš iz službe samo skuhaš. Razne mineštre tudi brez problema stojijo par dni.
Ameriški recepti so nekaj najbolj smešnega. En paket tega, ena konzerva onega, ena vrečka predpripravljenega tega….
Sicer pa: https://www.reddit.com/r/MealPrepSunday/
Meni so smešni. In to so tisti, ki naj bi zdravo živeli.
Anonimno862, 14.09.2024 ob 23:05
Svašta…kuham vsak dan sveže za 4 člansko družino, kaj pa ti to predstavlja tak problem? Že med potjo iz službe razmišljam kaj bom skuhala, kuhanje kosila pa mi vzame vsak dan max 1 uro..tud pod razno ne bi jedla postane hrane skuhane v nedeljo. To mi je antistresna terapija ko pridem domov…Pa samo zase ti je tak napor ?
Eni končamo službo ob petih. Kakšno kosilo kuhat domov
Zamrzovalnik resi marsikaj, tudi s 3 predali pod hladilnikom, se da naredit veliko. Razne obare, golaze, jote … vse to lahko komot jes 3 ali 4 dni. Tudi zelenjavo lahko popeces (npr korenje, paprika, cvetaca) in je v hladilniku tud v redu par dni. Pa zmrznjeni njoki, cmoki itd … hitro pripravljeno.
Mi ponavadi nekaj sproti pripravljamo, nekaj imamo pa v naprej pripravljeno … tako, da gre. Ce je pa res kriza (=ni casa), pa na poti domov vzamemo za vsakega kos pice ali burek, ali pa pojemo jajca in kruh in smo siti. Nimamo vec malih otrok, da bi se zaradi tega sekirala, ce je obcasno tako.
hjaahh, 13.09.2023 ob 16:30
Solate otrebljene v nedeljo ne bi jedel v četrtek.
Američani sploh ne vedo, kaj je zdrava hrana. Malo si poglej njihovo kilažo.
Berem da se vam zdi najbolj problematičen za shranjevanje krompir. Ampak je veliko slabši riž. Preberite si malo. Pri nas se riž dela sproti, zelo redko če ostane, ga dam v hladilnik za par ur. Da bi jedla par dni star riž ni variante.
Zelenjavo pa jaz dostikrat viške poberem na vrtu, zrežem in zmrznem. Otrebljena in narezana zelena solata ni variante da zdrži 4- 5 dni, razen če je polno prešpricana s fungicidi.
Če ne gre drugače, si pripravi in daj zmrznit. Tudi če imaš majhen zamrzovalnik, noter lahko daš brez problema hrano za par dni.